test

,,Vidovdanska želja” bila važnija od evropskog puta

Standard

29/06/2024

08:11

Skupština Crne Gore sinoć je usvojila Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen koja je nastala kao svojevrsna reakcija na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici o kojoj se nedavno izjasnila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.



Nakon višesatne rasprave, koju su u pojedinim momentima obilježili i visoki tonovi i optužbe na relaciji vlast-opozicija, taster su pritisnula 42 poslanika, od kojih je 41 iz parlamentarne većine podržao inicijativu prosrpske struje u Crnoj Gori, dok je poslanik Ilir Čapuni iz Albanske alijanse glasao protiv.

Poslanici Albanskog foruma Artan Čobi i Nikola Camaj bojkotovali su jučerašnju sjednicu.

Većina poslanika opozicije odlučila je da napusti skupštinsku salu prilikom glasanja, smatrajući da je ovaj dokument usvojen po diktatu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da može ugroziti crnogorski evropski put i odnose sa Hrvatskom. Upozorili su da će odgovornost za eventualne posljedice direktno snositi premijer Milojko Spajić i njegov Pokret Evropa sad.

Dva poslanika PES-a Tonći Janović i Miodrag Laković, za razliku od svojih kolega, nijesu glasali za Rezoluciju. Laković je ocijenio da je ovo pitanje trebalo odložiti za narednu godinu te izjasniti se o njemu nakon dijaloga sa Hrvatskom nacionalnom zajednicom, Hrvatskom i Srbijom.

Nijesu glasale ni nezavisne poslanice Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović.

Rezultati glasanja

VIDOVDAN IZNAD POSLOVNIKA

Želja lidera nekadašnjeg Demokratskog fronta Milana Kneževića i Andrije Mandića, koji je na čelu parlamenta, da se rezolucija uvrsti u dnevni reda i izglasa na Vidovdan bila je jača i od skupštinskog Poslovnika čiji član 94 propisuje da se tek uvrštene tačke u dnevni red, poput ove inicijative, ne mogu razmatrati prvog dana rada sjednice.

Mandićevo opravdanje bilo je da je izuzetak dozvoljen, ističući da je privilegija parlamenta da na ovaj datum uradi „tako veliku stvar poput usvajanja Rezolucije o Jasenovcu“.

Dokument je dobio širi naziv nakon amandmanske intervencije Mandića i Kneževića kojim su obuhvaćeni i logori u Dahauu i Mauthauzenu, a čelnik parlamenta nije krio radost što je Crna Gora prva država koja je usvojila rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

,,Rezolucija treba da posluži na čast svim građanima Crne Gore. Ona nije ni na čiju štetu, a može da bude u korist svih građana. Pozivam da se okupimo svi oko odbrane dobra u ljudima, protivljenja ratovima i ljudskim zločinima i ustanemo u odbranu žrtava i prava na sjećanja nevino stradalih. Ovo je velika priča koja nadvisuje domete običnog skupštinskog izbora što ste poslali poslanik, što ste dosljedan član stranke. Ovo nas sve natkriljuje i imamo priliku da budemo ljudi”, poručio je Mandić juče u parlamentu.

Poslanik DNP-a Milan Knežević je rekao da je rezolucija otpor prema relativizaciji genocida u Jasenovcu, ističući da se ovim ne obračunaju sa Hrvatskom, Austrijom i Njemačkom.

,,Iz godine u godinu od strane kvazi-istoričara u Hrvatskoj pokušava smanjiti broj sprskih žrtava, a Jasenovac se pokuša predstaviti kao zabavno-kulturni kompeleks u kojem su Srbi, Jevreji i Romi izvodili predtave Šilera, prevodili Getea, a naša djeca se vrtjela se vrtjela na ringišpilu NDH i Trećeg Rajha”, naveo je Knežević.

GLASNA OPOZICIJA I ĆUTLJIVI PES

Iz opozicije su, tokom rasprave, jasno naznačili da ne negiraju da se u Jasenovcu dogodio genocid, ali su ukazali na političku manipulaciju ovim zločinom.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić kazao je da su nesporni nacistički, rasistički i genocidni karakter ustaškog režima, kao i zločini počinjeni u jasenovačkom logoru.

,,Međutim, u rezoluciji se ne navodi ko je počinio zločin, čim se ostavlja prostor za manipulaciju ko je krivac. Sve navodi na to da se radi o smišljenoj manipulaciji gdje se Hrvatska i njen narod žele podvesti pod ustaški režim, da bi se zanemario ogroman doprinos Hrvata i Hrvatske tokom antifašističkog oslobodilačkog rata od 41. do 45. koji je predvodila Komunistička partija Jugoslavnije. Predložena rezolucija ne sadrži podatak o broju ubijenih i njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. To je urađeno kako bi se svjesno manipulisalo temom”, naglasio je Nikolić.

On je stava da Crna Gora u ovom trenurtku nema ni pravno, ni državni, ni međunarodni interes da bude prva država, čak i prije Srbije, koja se bavi pitanjem zlodjela u Jasenovcu.

,,Sporan je i ideološki aspekt predlagača. Mandić je četnički vojvoda i ovom rezolucijom osuđuju ustaški zločin u Jasenovcu, a zanemaruju činjenici da se se četnici sa ustašama borili protiv partizana”, naveo je Nikolić.

Politički ciljevi rezolucije su, kako je rekao, jasni, upozoravajući da će odgovor Hrvatske biti ozbiljan.

,,Ovo je ideološki odgovor na Rezoluciju o Srebrenici i kukavičje jaje Vučića i Beograda podmetnuto Crnoj Gori da bi se srušili dobrosusjedski odnosi sa Hrvatskom i da bi se pričinila nepopravljiva šteta na evropskom putu Crne Gore. Država se ponovo žrtvuje za naopake ciljeve zvaničnog Beograda, ali ne iznenađuje što u tome učestvuje Mandić. Odgovornost za ovo što će se danas desiti u parlamentu snose Milojko Spajić i ostatak parlamentarne većine koji se izdaju za građanske i proevropske snage”, naveo je Nikolić.

UDAR NA INTERESE I MEĐUNARODNI IMIDŽ

Njegov partijski kolega Nikola Rakočević kazao je da se potezima većine uništavaju nacionalni interesi Crne Gore.

,,Ova Rezolucija doprinosi uništenju međunarodnog imidža Crne Gore. Ona je politička kalkulacija na temu genocidnih zločina u Jasenovcu. Zašto je u UN-u bila rezolucija o Srebrenici, a ne Jasenovcu? Zato što genocid u Srebrenici uporno negiraju mnogi u regionu i zbog kampoanje nekih u regionu sada ga negiraju i neki u svijetu. U UN-u nije bila rezolucija o Jasenovcu jer ono što se tamo desilo ne negira niko, uključujući i državni vrh Hrvatske, pa su tako pijetet i dubok naklon dali i Milanović i Plenković ove godine. To je razlika u ideologijama, svijesti i civilizacijskom stepenu u kom se nalaze te dvije politike”, ocijenio je Rakočević.

On je upitao predstavnike većine da li su spremni da podnesu teret potpunog zaustavljanja Crne Gore na evropskom putu zbog onog što bi, kako kažu u diplomatskim krugovima, bila diplomatska i politička prevara.

Iz Pokreta Evropa sad nijesu bili previse aktivni tokom sjednice. Riječ je iskoristila poslanica Branka Marković koja je ocijenila da Rezolucija nije usmjerena prema današnjoj Hrvatskoj i narodu te zemlje sa kojom, kako ističe, žele najbolje odnose.

,,Iz rezolucije vidimo da se ona odnosi na osudu zločina koji se desio od strane tamošnjeg režima NDH i da on nema veze sa današnjom Hrvatskom kao punopravnom članicom EU, koja Crnoj Gori daje podršku na tom putu”, naglasila je Marković, dodajući da je osuda zločina put ka zajedničkoj budućnosti i suživotu u evropskoj porodici.

Njen partijski kolega Miodrag Laković oglasio se nakon prozivki lidera DPS-a Danijela Živkovića koji ga je pozvao da saopšti stav koji je iznio na sastanku Poslaničkog kluba PES-a.

Laković je priznao da nije vrijeme za glasanje o Rezoluciji, već da je trebalo pokazati više strpljenja i sačekati 2025. koja , kako je rekao, ima simbolički i suštinski značaj kad je u pitanju Jasenovac.

,,Tada bi se obilježilo 80 godina od zatvaranja logora, a vrijeme do tada bi iskoristili za dijalog sa Hrvatskom nacionalnom zajednicom, Hrvatskom i Srbijom i donijeli bi dokument koji neće tangirati nikog i neće praviti komplikacije kad su u pitanju međunarodni, regionalni odnosi. Ostao sam u manjini, mi smo demokratski politički subjekt, i kolege sam obavijestio da ću izaći prije nego se sprovede glasanje”, naglasio je Laković.

Sa druge strane, poslanik GP URA Dritan Abazović ocjenjuje da je Jasenovac klasična politička trgovina i pokušaj opravdavanja parlamentarne većine za glasanje u UN za Rezoluciju o Srebrenici.

Ustvrdio je da se radi o manipulativnim radnjama – ali u tom kontekstu odvaja Kneževića od Mandića.

,,Ne želim staviti u rang sa Mandićem. Znate zašto se za Vidovdan ovo kandidovalo? Jer je Knežević rekao da je jun zadnji rok. Mandić je zamolio da makar izdrži do kraja juna. Knežević nije želio sa tim da trguje jer je bio vrlo jasan za glasanje Vlade o rezoluciji o Srebrenici, za razliku od predsjednika parlamenta koji je između fotelje i odbrane interesa Srba izabrao prvo i kao kompenzaciju rezoluciju o Jasernovcu da ne bi sva bruka i bijes srpskog naroda zbog rezolucije o Srebrenici bila svaljena na njega”, naveo je Abazović.

Osvrćući se na ulogu premijera u ovom procesu, Abazović kaže da je Spajić prevario Hrvate.

REZOLUCIJA OČUVANJA FOTELJA

Poslanik SD-a Nikola Zirojević ocijenio je da da je Jasenovac dio Holokausta, što je, kako je konstatovao, gore od genocida.

,,Danas je Crna Gora zemlja čuda. Ova rezolucija nije nikakav pijetet žrtvama Jasenovca, nego politički odgovor na glasanje Crne Gore u UN o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici i to je nama sasvim jasno saopšteno. Možda bi najbolji naziv ovog dokumenta bio “Rezolucija očuvanja fotelja svih u parlamentarnoj većini” jer je to jedini njen cilj”, naveo je Zirojević

Stava je da je ovu rezoluciju trebalo da donese Srbija.

,,Nažalost, u Crnoj Gori se neki pokušavaju predstaviti većim Srbina od Aleksandra Vučića, na taj način nanoseći štetu sopstvenoj državi i građanima, uključujući i one koje vi reprezentujete”, naglasio je Zirojević.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da Rezolucija nije tačka na priču o Jasenovcu, već, kako je rekao, opomena svijetu i budućim generacijama na šta je spreman ljudski um kada nije ograničen zakonima, moralom i institucijama.

Vuksanović: Hrvatski narod zna da ovo ne radi Crna Gora

Poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović kazao je da hrvatski narod dobro zna da ,,ovo danas ne radi Crna Gora”.

,,Ovo rade oni koji su servilni Aleksandru Vučiću. A ova Crna Gora je ista ona koja je 90-ih sa cetinjskih trgova pjevala: ‘Oprosti nam, Dubrovniče’ . To je ista ona Crna Gora koja je te riječi nedavno postavila na ulaz u Cetinje. I zajedništvo te Crne Gore sa Hrvatskom je trajno i ne može biti ugroženo ovakvom Rezolucijom čiji je cilj da opravda pojedine pozicije – neki su u startnim da uđu u Vladu, a neki da zadrže pozicije. Za to služe jasovačke žrtve”, naveo je Vuksanović.

On je naveo da želi najbolje moguće odnose između Hrvatske i Crne Gore, ali je on, kako kaže, od 2020. godine poremećen.

,,Drago mi je što je Hrvatska bila na visokoj razini i nije spriječila Crnu Goru da dobije IBAR, a to bi najviše išlo na ruku onima koji ne žele da vide Crnu Goru ispred sebe u integracijama”, naveo je Vuksanović.

Živković: Finalna poruka Spajiću – ispriječićemo se Mandićevim ucjenama

Lider DPS-a Danijel Živković iznio je juče u Skupštini saznanje da je PES pristao da glasa za Rezoluciju o Jasenovcu jer su im iz bivšeg DF-a zaprijetili će im 1. jula srušiti Vladu.

On je kazao da je inicijativa stavljena juče na dnevni red da bi Mandić ostao na poziciji predsjednika Skupštine.

,,Aleksandru Vučiću ste obećali da ćete izaći iz Vlade ukoliko Rezolucija ne bude usvojena. To građani znaju, legitimno je kako ćete se ponašati na toj poziciji”, naglasio je Živković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će nastaviti da srlja “zagrljena u nacionalizmu i šovinizmu i ispunjavanju usluga Beograda koji su ili dobro ucijenjeni, ili plaćeni”.

Živković je istakao i da je premijer Milojko Spajić pristao na sve ucjene Mandića, ali poručuje da opozicija sprema mjere kojima će spriječiti ostvarenje zamisli predsjednika Skupštine.

,,Spajić je pristao na sve ucjene Mandića i rekao da nije nikakav problem – može dvojno državljanstvo, promjena jezika, Rezolucija o Jasenovcu, sjutra će biti da može nestati Crna Gora. Finalna poruka Spajiću da će se neko tome ispriječiti”, poručio je Živković.

Mandić: Nećemo se više prepoznavati kao šverceri i narkodileri; 

Živković: Pozdravio Vas je Milo Božović

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je u završnoj riječi optužio DPS za vezu sa kriminalnim klanovima, dodajući da dobro znam motive mladih političara u toj stranci.

,,Zamislite mladog čovjeka koji ulazi u vladajuću stranku – jasna mapa kako da postane ministar. I danas kada voljom naroda završe u opoziciji nastaje krik i bol. Danas ćemo Crnu Goru pomjeriti jedan korak u moralnom smislu, u odnosu na ono gdje su nas bacili nakrodileri i ovi koji su iz grupe organizovanog kriminala upravljali i političkim životom i pravosuđem i kompletnom državnom strukturom. Nećemo se više prepoznavati kao šverceri i narkodileri”, naveo je Mandić.

Poslanik DPS-a Danijel Živković odgovorio je Mandiću da je zloupotrijevio završnu riječ, podsjećajući ga u njegovim redovima ima čovjeka optuženog za šverc narkoticima.

,,Pozdravio Vas je Milo Božović. Vi ste ga se odrekli. Kada sam Vam rekao da ste izdali srpstvo, Vi ste to uradili na najjeftiniji način i najjeftinije ste prodali Vašu ideologiju”, poručio je Živković.

Spajić na ,,iznenadnom putu“

Premijerski sat koji je bio zakazan za danas, odgođen je za poneđeljak, saznaje Pobjeda.

Prema našim informacijama, premijer Milojko Spajić uputio je dopis Skupštini u kojem obavještava da nije u mogućnosti da sjutra odgovara na poslanička pitanja jer je – na službenom putu.

Pobjedi je nezvanično rečeno da će se premijerski sat odložiti za ponedeljak.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Mara Babović

Ostavite komentar

Komentari (0)