test

Zakonadavni odbor: Netačno da je Zakon o SPI trideset mjeseci bio u skupštinskoj proceduri

Standard

21/06/2024

18:15

Netačna je tvrdnja Ministarstva javne uprave da je zakon trideset mjeseci bio u skupštinskoj proceduri, navodi se u reagovanju skupštinskog Zakonodavnog odbora.

Kako navode, da iz Ministarstva govore neistinu lako je provjeriti prostom pretragom skupštinskog sajta gdje se dolazi do preciznog podatka da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama prvi put predat 18.01.2022. tokom pauze u radu Skupštine a svega nekoliko dana pred pad tadašnje Vlade.

Povezani Članci

“Kako je nepovjerenje Vladi izglasano 04.02.2022. godine ovaj predlog se nije ni mogao razmatrati jer je ministarka Tamara Srzentić smijenjena i nije mogla braniti zakon, a nova Vlada je odlučila da isti povuče iz procedure. Drugi put je Zakon o SPI predao ministar Dukaj i to raspuštenoj Skupštini 24.04.2023. godine, te isti nije ni mogao biti razmatran na odborima i sama Vlada ga je dopisom povukla iz procedure što se vidi i na sajtu Skupštine Crne Gore”, navode iz Zakonodavnog odbora.

Tvrde da je Dukaj Zakon o SPI uputio Skupštini 18.01.2024. godine, i to uz brojne nedostatke u vidu propratne dokumentacije, što se vidi i na sajtu Skupštine, dokumentacija je dopunjena tek 29.02.2024. godine i to na sugestiju službe odbora.

Zakonodavni odbor je, kako ističu, dobio usmjerenje 26.01.2024. godine, nakon čega je zakazana sjednica odbora za 14.02.2024. Poručuju da je prije toga predsjednica odbora lično informisala Dukaja da zakon ima nedostatke koji se moraju ispraviti.

Tvrde i da iz Ministarstva javne uprave dva puta nijesu došli na odbor pa je zakon razmatran tek u trećem nastavku sjednice 29.02.2024. godine, ali nedostaci nijesu ispravljeni. Poručuju da je snimak sa sjednice javno dostupan i jasno se, kažu, vidi da su Dukaju saopštili da je manipulacija da je zakon bio u proceduri i pred odborima.

“Nakon što se odbor negativno izjasnio o zakonu, predsjednica odbora je lično kontaktirala gospodina Dukaja i ponudila mu da mu služba Skupštine odradi prečišćeni tekst Zakona o SPI, da mu se isti dostavi kako bi ga on vratio u proceduru. Za ovu tvrdnju postoje dokazi u vidu poruka koje su razmijenjene na relaciji predsjednica odbora – ministar Dukaj, a koje nećemo objaviti jer se radi o privatnoj komunikaciji, ali ukoliko ministarstvo nastavi sa plasiranjem dezinformacija javnost će imati priliku da vidi da je ministar pristao na predlog, ali da je državna sektetarka u ministarstvu insistirala da se od ideje o prečišćenom tekstu odustane, nakon čega su upoznati sa rizikom da su velike šanse da im predlog bude izostavljen sa dnevnog reda”, istakli su iz Zakonodavnog odbora.

Poručuju da je posljednji napor da se postigne dogovor sa MJU učinjen na insistiranje predsjednika Skupštine Andrije Mandića, gdje su, kako tvrde, na sastanku u kabinetu predsjednika, Mandić i predsjednica Zakonodavnog odbora pokušali da nađu rješenje u dogovoru sa ministrom i državnom sekretarkom u MJU Katanom, ali njima nije bilo prihvatljivo da zakon upodobe pravilima.

Ostavite komentar

Komentari (0)