test

ZAŠTO VLADA I MVP ĆUTE O REZOLUCIJI O SREBRENICI: Crna Gora jedina uz Srbiju država regiona koja se nije priključila memorijalizaciji

I. Đoković

25/04/2024

09:24

Vlada Crne Gore i Ministarstvo vanjskih poslova i dalje se ne izjašnjavaju o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici za koju bi trebalo da se glasa 4.maja u Ujedinjenim nacijama. Pitanja portala Standard upućena MVP da li će Crna Gora sponozorisati Rezoluciji ostala su bez odgovora, a da ova tema nije predmet interesovanja Vlade potvrdio je juče premijer Milojko Spajić, koji je na pres konferenciji saopštio da su trenutno važniji infrastrukturni projekti u CG od pomenute Rezolucije, što je izazvalo lavinu negativnih komentara.

Crna Gora je jedina država regiona uz očekivano Srbiju koja se nije izjasnila o Rezoluciji kao ni odlučila da li će kao ostale zemlje iz okruženja sponzorisati istu.

Iako je pritisak javnosti veliki Vlada CG baš kao i u slučaju glasanja za prijem Kosova u Savjet Evrope krije svoj stav, uz obrazloženje da će ga javnost saznati na dan samog glasanja.

Nejasno je zašto se na ovaj način tretiraju važne vanjskopolitičke teme, koje su od vitalnog značaja za odnose sa susjednim državama.

Nije genocid u Srebrenice tema od juče i nije nepoznanica za sadašnju Vladu, pa stoga ostaje nejasno zašto jasno i glasno premijer ili Ministarstvo vanjskih posla ne saopšte – da sponzorisaćemo Rezoluciju o Srebrenici jer je to jedina ispravna odluka, ili pak nećemo iz tog i tog razloga.

Opravdani pritisak javnosti je veliki, Inicijativu da Crna Gora kosponzoriše Rezoluciju UN o memorijalizaciji genocida u Srebrenici podržalo čak 84 NVO i preko 100 istaknutih građana i građanki među kojima brojne javne ličnosti koje decenijama aktivno doprinose opšem interesu u Crnoj Gori. Crnogorske nevladine organizacije se nikada do sada nijesu ujedinile u ovolikom broju da podrže neku inicijativu.

Sve države regiona sem Srbije su već podržale Rezoluciju i odlučile da je sponzorišu Bosna i Hercegovina, Slovenija i Sjeverna Makedonija objavile da će kosponzorisati tu rezoluciju. U međuvremenu je i Hrvatska postala kosponzor. Kosovo, koje nije država članica UN, podržava rezoluciju.

Sve velike države i igrači na geopolitičkoj sceni su to već uradile pogotovo one iz EU čiji vanjskopolitički kurs slijedimo, poput Njemačke i Francuske.

Znakovito je i saopštenje State Departmenta koji je obrazložio poziciju Sjedinjenih Američkih Država pred glasanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija, ističući da s ponosom sponzorišu rezoluciju.

“Sjedinjene Američke Države sa ponosom sponzorišu prijedlog rezolucije o genocidu, koju su predstavile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina uz napomenu da rezolucija nije usmjerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi”, saopšteno je iz State Departmenta.

Pa se ponovo postavlja pitanje šta čeka Crna Gora, i da li je interes Srbije po pitanju Srebrenice važniji od interesa Crne GOre i naprosto interesa cijelog čovječanstva.

Genocid je bio to je i konstatovano presudama Međunarodnog suda u Hagu gdje su počinioci osuđeni od više godišnjih do kazni dožiotnog zatvora, te stoga ova Rezolucija nije usmjerena protiv Srbije niti srpskog naroda.

Kad jedna Ruanda, na primjer, ne smatra da njen narod čini genocidnim rezolucija koju je Generalna skupština UN donijela 2003. godine o genocidu u toj državi, onda šta je sporno da i Crna Gora jasno i glasno podrži i sponzoriše Rezoluciju.

Genocid u Srebrenici je bilo detaljno isplanirano masovno ubijanje civila. Poduhvat koji je trajao nekoliko dana. Sistematsko i hladnokrvno čišćenje teritorije. Masovna strijeljanja i masakri. Razvoženje, prekopavanja i sakrivanje ostataka ljudi. Logistika, autobusi, gorivo, dnevnice, hrana za ubice.

Svima je sve jasno samo još očigledno Vladi Crne Gore nije, jer ne mogu infrastrukturni projekti biti važniji od odluke za koju im im treba par sekundi.

Samo treba da odluče na kojoj strani istorije će se njihova imena naći.

Izvor (naslovna fotografija):

Katerina Ilievska

Ostavite komentar

Komentari (0)