test

Završena kontrola softvera za provjeru podataka sa popisa

Standard

11/09/2024

06:34

Kompanija ''Secnora Ou'' iz Estonije završila je kontrolu softvera kojim će građani provjeravati svoje podatke o etničko-kulturološkim karakteristima prikupljenim tokom procesa popisa stanovništva, rečeno Pobjedi iz Uprave za statistiku.

Njihova obaveza bila je da najkasnije do 9. septembra završe upoređivanje osnovnog softvera za provjeru podataka sa popisa u odnosu na predviđenu specifikaciju.

” Nalazi revizije su stigli i u narednih nekoliko dana biće definisane ostale aktivnosti i rokovi za njihovo izvršenje”, precizirali su iz Monstata.

Kako su pojasnili, danas će razmotriti nalaze revizije i predočiti ih kompaniji „Codepixel“ koja je bila zadužena za osnovni softver. Zatim će biti definisani rokovi za završetak revidirane verzije programskog rješenja za provjeru rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova. Na kraju, biće definisani i ostali termini koji se odnose na samu provjeru podataka, ali i na njihovo objavljivanje.

PROVJERA


Kompanija „Secnora Ou“ izabrana je na drugom tenderu, raspisanom 7. avgusta kojim se tražila kompanija iz Evropske unije. Cilj tendera je bilo kreiranje softvera kojim se provjerava valjanost programskog rješenja za kontrolu podataka koji su dati prilkom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova sprovedenog od 3. do 28. decembra 2023. godine. Ova IT firma ima sjedište u estonskoj Haslavi, a ranije je već uspješno radila na projektima u Sloveniji, Njemačkoj i Hrvatskoj. U njenom upravnom odboru je Marily Jahhu Raveendradasan, dok je za softversko rješenje odgovoran Rajvarnan Raveendradasan. „Secnora Ou“ će za svoj dio angažmana biti plaćena 29.038,79 eura sa PDV-om (23.999 eura bez PDV-a), što bi trebalo da joj bude uplaćeno do 8. oktobra.

Podgorička kompanija „Codepixel“, čiji su suvlasnici Nenad Pejović i Mihailo Raspopović, potpisala je 23. jula ugovor sa Monstatom o izradi softvera koji će građanima omogućiti pristup vlastitim podacima o etničko-kulturološkim karakteristikama sa prošlogodišnjeg popisa. Oni su izabrani na četvrtom tenderu kao jedina kompanija koja je dostavila kompletnu traženu dokumentaciju. Za svoj rad biće im isplaćena finansijska nadoknada od 24.000 eura bez PDV-a (29.040 sa PDV-om). Softverom će se kontrolisati pitanja o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, zatim vjeri, maternjem jeziku i jeziku kojim lice uobičajeno govori.

” Softver za kontrolu unijetih podataka popisa stanovništva je završen i isporučen u zakonski definisanom roku, koji je bio 16. avgusta ove godine”, potvrđeno je Pobjedi iz Uprave za statistiku.

Iz kompanije „Codepixel“ za naš list su kazali da „imaju obavezu da softver, njegovo testiranje i kontrolu u prvih 12 mjeseci korišćenja izvode u skladu sa važećim zakonskim propisima, normativima i standardima za ovu vrstu posla“. Posebno su istakli zaštitu privatnosti, kako prikupljenih podataka, tako i onih koji će željeti da koriste budući softver.

” Uz to, svi podaci, informacije i dokumentacija do kojih bi došli pri izvršenju posla predstavljaju poslovnu tajnu, te se kao takvi čuvaju i obezbjeđuju. Pristup podacima imaće samo zaposleni Uprave u skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike”, pojasnili su.

IZMJENE ZAKONA


Javno objavljivanje podataka prikupljenih na Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova dugo je bilo pod znakom pitanja, zbog neusklađenosti zakonskih rješenja. Naime, Monstat nije imao odobren pristup bazama podataka Ministarstva unutrašnjih poslova, a time ni da kontroliše eventualne unose podataka nepostojećih građana.

Direktor Uprave za statistiku Miroslav Pejović je sredinom jula o tome indirektno informisao pojedine poslanike Skupštine i poručio da će morati da objavi rezultate popisa u septembru, bez obzira da li će zakonska regulativa do tada biti izmijenjena.

Posljednjeg radnog dana redovnog proljećnog zasijedanja Skupštine Crne Gore, 31. jula, poslanici su konačno odobrili izmjenu sedam zakona direktno vezanih za podatke prikupljene tokom popisa prošle godine. One su se našle na dnevnom redu u posljednjem trenutku, na prijedlog opozicione Demokratske partije socijalista (DPS). Promjene su usvojene uz potpunu saglasnost svih prisutnih poslanica i poslanika, ali i uz odobravanje više amandmana.

Prvi, ujedno preliminarni rezultati Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini, objavljeni su 25. januara ove godine.

Prikupljeni podaci odnose se na stanje koje je bilo 31. oktobra 2023. godine u 24 sata, što se smatra referentnim momentom popisa. Dakle, na kraju oktobra prošle godine u Crnoj Gori je živjelo 633.158 stanovnika. Popis je obuhvatio 217.441 domaćinstvo, 396.873 stana i 1.400 naselja. Najveći broj građana registrovan je u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju, u kojima sada živi više od polovine crnogorskog stanovništva. Inače, podaci su prikupljeni od 673.203 osobe.

Direktor Uprave Miroslav Pejović je ranije istakao da će podaci sa popisa biti objavljeni u zakonskom roku.

” Kada se ispune posljednja dva preduslova za objavu konačnih rezultata popisa – funkcionalan softver kojim se daje mogućnost građanima da provjere svoje podatke o etničko-kulturološkim pitanjima, i uparivanje podataka sa registrima MUP-a – steći će se uslovi za objavljivanje konačnih rezultata popisa. Sagledavajući faze realizacije, za očekivati je da rezultate objavimo u prvoj polovini oktobra”, najavio je on.

KONAČNI REZULTATI


Iz Monstata su Pobjedi, takođe, rekli da su ranije sa popisa prvo objavljivali podatke o broju stanovnika i njihovim etničko-kulturološkim karakteristikama,

” Nakon toga, sukcesivno su obrađivani i objavljivani ostali podaci poput pola i starosti lica, bračnog stanja, državljanstva, znanja stranih jezika, poznavanja rada na računaru, te pitanja koja se odnose na invaliditet, ekonomsku aktivnost stanovništva, podatke o stanovima, domaćinstvima i porodicama”, kazali su ranije Pobjedi iz Monstata.

S obzirom na to da su preliminarni rezultati Popisa već poznati, a to su oni o broju stanovnika, domaćinstava, stanova i naselja, Zakon o popisu nalaže da svi naredni podaci budu objavljeni kao konačni. Tako objavljivanje svih rezultata, u konačnom, zavisi od termina kada će softver za kontrolu pojedinih podataka početi da se koristi, te koliko dugo će građani moći da provjeravaju svoje podatke. Istina, to može potrajati, jer su smjernice Evropske statističke agencije Eurostata da se cijeli proces okonča 27 mjeseci od kraja godine u kojoj je popis sproveden. U slučaju Crne Gore, to bi bio kraj marta 2026. godine.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)