test

RUKOMETNA BOMBA: Didije Dinar novi selektor Crne Gore

Standard

12/10/2024

11:06

Didije Dinar, legendarni član zlatne generacije koja je dominirala svjetskim rukometom i bivši selektor Francuske, preuzeo je funkciju selektora crnogorske rukometne reprezentacije.

Ovo veliko rukometno ime donosi sa sobom impresivnu karijeru i kao igrač i kao trener, postavši najtrofejniji stručnjak koji je ikada vodio crnogorski nacionalni tim, ne samo u rukometu, već vjerovatno i u svim ekipnim sportovima od obnove nezavisnosti.

Jedan klik te dijeli od najboljeg bonusa dobrodošlice. Registruj se na meridianbet.me i preuzmi 100 freebet-ova + 100% bonusa na prvi depozit!

Dinar je postao deseti selektor “lavova” nakon što je Vlado Šola podnio ostavku u maju, poslije eliminacije od Italije u baražu za Svjetsko prvenstvo 2024. godine. Njegov debi na klupi crnogorskog tima očekuje se 6. novembra protiv Finske, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2026. godine.

Dinar je jedan od najboljih defanzivaca u istoriji rukometa, prepoznatljiv pod nadimkom “Stijena”. Osvojio je sve što se moglo osvojiti u ovom sportu – dva puta olimpijsko zlato, tri puta titulu svjetskog šampiona, i dva puta postao prvak Evrope. Njegova riznica medalja obuhvata čak 10 zlatnih odličja sa najvećih svjetskih i evropskih takmičenja, kao i niz bronzanih medalja.

Osim impresivne igračke karijere, na klupskom nivou osvojio je četiri titule EHF Lige šampiona i 11 titula nacionalnog šampiona, od kojih je šest osvojio u Francuskoj, a pet u Španiji.

Dinar i Kapisoda Dinar i Kapisoda, Foto: Privatna arhiva

Poslije igračke karijere, Dinar je započeo trenerski put kao pomoćnik selektora Francuske od 2013. do 2016. godine, osvojivši zlatne medalje na EHF Euro 2014 i Svjetskom prvenstvu 2015. Godine 2017. kao selektor Francuske, predvodio je ekipu do titule svjetskog šampiona, a uz to je dva puta osvajao bronzu na evropskim prvenstvima 2018. i 2019. godine. Dva puta je bio proglašen za trenera godine od strane Svjetske rukometne federacije (2016, 2018).

Svi ovi rezultati govore o njegovoj veličini i stručnosti.

Crnogorska reprezentacije  je bila njegov gost na Gvadalupeu, ljeta 2023. godine.

 Sa njegovim dolaskom počinje nova era crnogorskog rukometa. “Lavovi” sada imaju priliku da napreduju pod vođstvom jednog od najboljih rukometnih stručnjaka, a navijači nestrpljivo iščekuju 6. novembar, kada će Dinar debitovati protiv Finske u Podgorici.

Izvor (naslovna fotografija):

RSCG

Ostavite komentar

Komentari (0)