test

Bejrut dobio prvi pisani dokument za okončanje neprijateljstva s Izraelom, ovo su detalji

Standard

13/02/2024

09:31

Francuska je dostavila pisani prijedlog Bejrutu s ciljem okončanja neprijateljstava s Izraelom i rješavanja sporne granice između Libana i Izraela.

Dokument, u koji je uvid imao Reuters, poziva borce, uključujući elitnu jedinicu Hezbolaha, da se povuku 10 km od granice.

Plan ima za cilj okončanje borbi između Hezbolaha, kojeg podržava Iran, i Izraela na granici. Neprijateljstva su se odvijala od početka rata u Gazi 7. oktobra prošle godine i podstiču zabrinutost zbog razorne, sveobuhvatne konfrontacije.

Dokument, prvi pisani prijedlog dostavljen Bejrutu tokom sedmica zapadnog posredovanja, francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne je prošle sedmice dostavio najvišim libanskim državnim zvaničnicima, uključujući premijera Najiba Mikatija, izjavila su četiri visoka libanska i tri francuska zvaničnika.

Ona za cilj ima sprečavanja sukoba “koji rizikuje da izmakne kontroli” i nametanja “potencijalnog prekida vatre, kada se za to steknu uslovi” i na kraju predviđa pregovore o razgraničenju sporne kopnene granice između Libana i Izraela.

Hezbolah odbija formalne pregovore o deeskalaciji dok se rat u Gazi ne završi, stav je to koji je ponovio političar Hezbolaha u odgovoru na pitanja da prokomentariše ovaj dokument.

Iako su neki detalji sličnih posredničkih napora američkog izaslanika za Bliski istok Amosa Hochsteina kružili posljednjih sedmica, potpuni detalji francuskog pismenog prijedloga dostavljenog Libanu nisu ranije objavljeni.

Izvor (naslovna fotografija):

EPA-EFE

Ostavite komentar

Komentari (0)

POVEZANI ČLANCI