test

Donijeta presuda rođacima optuženog za ubistva u Duboni i Malom Orašju, ujak oslobođen

Standard

19/06/2024

16:18

Pred Višim sudom u Kragujevcu u centralnoj Srbiji, 19. juna je donijeta presuda rođacima Uroša Blažića, okrivljenog za ubistva u Maloj Duboni i Orašju 4. maja 2023.

Kako prenosi reporter Radija Slobodna Evropa (RSE), brat od ujaka Uroša Blažića, Boris Gavrilović (20), osuđen je na kaznu od godinu dana i šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozovnih materija u saizvršilaštvu.

Njegov otac, Blažićev ujak Goran, oslobođen je optužbi.

Borisu Gavriloviću, u tu kaznu biće uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 13 mjeseci, odnosno od 5. maja 2023. godine kada je uhapšen.

To je suština presude, koju je novinarima prenio advokat optuženih Branko Matović, koji je rekao da je zadovoljan presudom navodeći da je Sud “pokazao i poštovanje zakona i hrabrost”.

Matović je rekao da je prvostepena presuda “tek prvo poluvrijeme” jer će žalbe uložiti kako tužilaštvo, tako i optuženi, prenosi reporter RSE.

Povezani članci

U Višem sudu u Kragujevcu je istog dana u prijepodnevnim satima završen glavni pretres u ovom slučaju.

Blažićev ujak Goran Gavrilović (50) i brat od ujaka Boris Gavrilović (20) iz sela Vinjišta kod Kragujevca, teretili su se za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvršilaštvu, za koje je zaprijećena zatvorska kazna u trajanju od dvije do 12 godina.

Optuženi Uroš Blažić je, nakon ubistva devet i ranjavanja 12 mlađih mještana Dubone i Malog Orašja 4. maja 2023. godine, uspio da pobjegne iz područja tih sela, koja su nakon zločina blokirale jake snage policije i žandarmerije.

On se potom sakrio u domaćinstvu svojih rođaka Gavrilovića u selu Vinjište u centralnoj Srbiji, gdje je i uhapšen dan kasnije, 5. maja 2023. godine.

Prilikom pretresa domaćinstva porodice Gavrilović policija je pronašla veću količinu oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

U Višem sudu u Kragujevcu u petak 31. maja održano je drugo ročište i najavljeno da će tada biti saopšten datum izricanja presude, ali je sudija Jasmina Leković nakon iznošenja završnih riječi tužilaštva i odbrane naložila da se pribave novi dopunski dokazi u postupku.

To ročište održano je sa dva sata zakašnjenja zbog anonimne dojave o postavljenoj bombi, pa su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije evakuisali Palatu pravde u Kragujevcu i kontradiverzionim pregledom utvrdili da u zgradi nema eksploziva.

Pripremno ročište Urošu Blažiću prekinuto je 23. maja u Višem sudu u Smederevu zbog incidenta koji se dogodio u trenutku kada je optuženi uveden u sudnicu, a kada su na njega nasrnuli članovi porodica ubijenih i ranjenih. Nakon toga je odlučeno da se suđenje nastavi u Beogradu.

Optužnicom protiv Blažića obuhvaćeni su i njegov otac, ujak i brat od ujaka. Istragom je utvrđeno da je otac napadača u kući neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija.

Tužilaštvo je za Uroša Blažića i njegovog oca predložilo maksimalne kazne od po 20 godina, a za ujaka i brata od ujaka kazne od po šest godina zatvora.

Masovno ubistvo u selima kod Beograda dogodilo se dan nakon što je maloljetni učenik osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u centru srpske prijestonice ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole.

Izvor (naslovna fotografija):

Amir Hamzagić/Nova.rs

Ostavite komentar

Komentari (0)