test

(FOTO-VIDEO) Protesti u Argentini kao “bojno polje”: Policija koristila vodene topove i suzavac, građani kamenice

Standard

13/06/2024

12:05

Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante na protestima ispred zgrade Kongresa, nakon što su poslanici u argentinskom Senatu dali početno odobrenje za reforme predsjednika Havijera Mileja.

Demonstranti tvrde da će mjere nanijeti štetu milionima Argentinaca jer predviđaju smanjenje budžeta i socijalnih davanja.

Lokalni mediji izveštavaju o brojnim povređenima, a scene su opisali kao “bojno polje”.

Demonstranti su na suzavac i vodene topove policije uzvratili bacanjem kamenica i zapaljivih sredstava, pri čemu je zapaljeno nekoliko automobila, prenosi BBC.

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Milej za oživljavanje usporene ekonomije zemlje, uključuje proglašavanje privrednog vanrednog stanja, smanjenje penzija i liberalizaciju tržišta rada, što mnogi ocjenjuju kao najavu narušavanja radničkih prava.

Merama se protive levičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.

Predlog reformi, koji je u početku bio izjednačen u Senatu (36-36), preliminarno je usvojen nakon što je predsjednica Doma i potpredsjednica Viktorija Viljaruel, dala odlučujući glas.

“Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele da vide da im djeca napuštaju zemlju, moj glas je potvrdan”, rekla je ona.

Kontroverzne reforme

Zakon mora da prođe i u donjem domu parlamenta kako bi bio usvojen.

Uoči usvajanja zakona u Senatu, demonstranti su skandirali “Zemlja nije na prodaju, zemlja se brani”, dok je na jednom transparentu pisalo “Kako šef države može da mrzi državu?”

Sukobi su izbili ranije tokom dana kada su demonstranti pokušali da probiju put do Kongresa kroz ograde, a neki od njih su bacali kamenice na policajce.

Predstavnici opozicije i očevici rekli su da su nekoliko desetina učesnika protesta i nekolicina poslanika morali da prime lekarsku pomoć, dok vlasti navode da je i najmanje 20 policajaca povređeno.

Snage bezbednosti saopštile su da su uhapsile 15 ljudi.

Kontroverzni Milej došao je na dužnost predsednika prošle godine nakon obećanja da će drastično smanjiti javnu potrošnju

Izvor: Euronews
Izvor (naslovna fotografija):

TAP/Gustavo Garello

Ostavite komentar

Komentari (0)