test

Srbi počeli masovno da kupuju stanove i kuće u Hrvatskoj, u obzir im dolazi samo jedno mjesto, a novac – nije problem

Standard

11/06/2024

15:59

Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjem nivou redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana. Ipak, kako prenosi hrvatski portal Jutarnji.hr, ove godine primjećen je nešto veći interes građana Srbije za kupovinom nekretnina na obali, konkretno u Istri i na Kvarneru.

“Zanimljivo je da u poslednje vreme sve više upita i kupaca nam dolazi iz Srbije. To su kupci veće platne moći koji preferiraju kupovinu skupljih nekretnina na elitnim destinacijama. Po pravilu su zainteresovani za kupovinu nekretnina u Opatiji i Istri sa naglaskom na zapadnu obalu”, rekao je Branko Papeš, direktor hrvatske agencije Dogma nekretnine.

Prema tamošnjem portalu, teško je reći sa čime je sada povezan ovaj veći interes. Opatija je, na primjer, ranije bila omiljena bogatim Rusima za kupovinu ljetnikovaca. Prema podacima, građani Srbije su prošle godine kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će biti zanimljivo u ovom kontekstu vidjeti ukupne podatke za ovu godinu.

PROFIMEDIA / Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

Međutim, zanimljivo je da u Dalmaciji ne postoji toliki interes Srba za kupovinu nekretnina.

“Nismo primjetili veći interes građana Srbije za nekretninama u Dalmaciji, rekla bih da je interes isti kao ranije i to uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, porijeklom iz Hrvatske”, rekla je Jasminka Biliškov, direktorka hrvatske agencije Biliškov nekretnine.

Nadalje, interes hrvatske dijaspore kao tržišne niše unutar sektora trgovine nekretninama na obali i stanovnika Austrije i Njemačke koji su porijeklom iz regiona, eksplodirao je nakon pandemije koronavirusa. Prema podacima, upiti za kupovinu su se tada u roku od par mjeseci doslovno udeseterostručili.

“U 2022. godini 36 odsto svih kupovina nekretnina u Hrvatskoj realizovano je od strane stranih državljana, a po mom mišljenju barem 50 odsto kupaca pripada dijaspori iz regiona” navodi Papeš.

Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno interesantne zbog relativne blizine i izvanredne promjetne povezanosti sa mjestima u kojima žive. 

Sa druge strane, generalno gledano ove godine bilježi se pad interesa kupaca nekretnina na hrvatskoj obali iz inostranstva. U agencijama za nekretnine kažu kako su se cijene zaustavile, uglavnom nema rasta ili je minimalan. Neki smatraju da se sad tržište zapravo stabilizovalo, te da je situacija nakon pandemije bila izuzetak.

Izvor: NIN.rs
Izvor (naslovna fotografija):

PROFIMEDIA / Denis LOVROVIC / AFP / Profimedia

Ostavite komentar

Komentari (0)