test

Sva struja u Portugalu biće 2030. iz obnovljivih izvora

Standard

30/04/2023

10:02

Portugalija ne samo da je termoelektrane poslala u istoriju, jednu čak i u muzej, već bi zahvaljujući energetskoj tranziciji do kraja ove decenije trebalo da više ne koristi ni gas.Energetska tranzicija Portugala počela je na prelazu iz 20. u 21. vijek, kada je ugalj, uz hidroenergiju, bio najznačajniji resurs u proizvodnji struje. Tada je donijeta odluka o ulaganju u postrojenja na gas i obnovljive izvore energije i 2021. Portugal je zatvorio posljednje dvije termoelektrane – Pego i Sineš.

Za 20 godina sektor obnovljivih izvora energije u Portugalu registrovao je rast sa devet odsto na 30 procenata, rekao je nedavno u Lisabonu grupi novinara iz Srbije koja je posjetila Portugal u okviru projekta Puls Evrope – Medijske posjete EU Artur Patuleija iz nezavisnog instituta E3G.

U 2021. Portugal je 36 odsto struje proizveo iz energije Sunca i vjetra, 29 odsto iz CCGT gasa a 23 odsto iz hidroenergije, pokazuju statistike.

Ugalj je u 2021. imao udio od samo jedan procenat prema 32 odsto u energetskom miksu 2003. godine.

Prema procjenama nezavisnog instituta Ember, Portugal će do 2026. iz obnovljivih izvora energije dobijati 80 odsto struje a do 2030. svih 100 procenata.

Sve veća upotreba obnovljivih izvora energije donijela je Portugalcima opipljive koristi.

„Portugalska domaćinstva bila su manje izložena posljedicama rasta cijena gasa zbog krize (rat u Ukrajini i energetska kriza)“, rekao je Patuleija.

Prema njegovim riječima, Portugalcima su zahvaljujući energetskoj tranziciji manje porasli računi nego u ostalim članicama EU. Naime, u Portugalu je cijena KWh porasla za pet odsto prema prosjeku u EU od 15 odsto.

Patuleija je rekao da se očekuje da portugalski potrošači u 2023. uštede 2,6 milijardi eura zbog nižih troškova energije iz obnovljivih izvora.

Kada je riječ o gasu, on je podsjetio da su jesenas u Portugalu postojale bojazni od problema u snabdijevanju i nestašice u slučaju da Nigerija ne isporuči sav ugovoreni tečni prirodni gas (LNG).

Podaci pokazjuju da je u 2021. Portugal iz Nigerije uvezao 2,8 milijardi kubnih metara LNG ili gotovo 50 odsto ukupnog uvoza. Sljedeći po veličini snabdjevač bile su SAD sa 33 odsto a uvoz iz Rusije činio je samo dva odsto ukupnog.

Patuleija je istakao da su geopolitičke tenzije i skok cijena energije dodatno podstakli Portugal da ubrza tranziciju na obnovljive izvore energije.

On je govoreći o značaju globalne saradnje u borbi protiv klimatskih promjena istakao da je Portugal jedan od osnivača Alijanse za energiju poslije uglja (PPCA) 2017. godine na klimatskom samitu UN COP23 u Bonu.

PPCA je pokrenulo 27 članica a danas ih je 168, uključujući 48 zemalja među kojima su Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Slovenija, ali ne i Srbija.

Izvor (naslovna fotografija):

Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)