test

30 zanimljivih činjenica o Crnoj Gori, koje možda niste znali

Standard

21/05/2024

16:35

Uprkos činjenici da je površinski mala zemlja, Crna Gora se može pohvaliti svojom raznolikošću. Njena burna istorija ostavila je za sobom brojne kulturne i istorijske spomenike, koji su pored predivnog mora, planina, jezera i kanjona kojih ima na pretek, sve što je čovjeku potrebno za kvalitetan odmor.

U čast 21. maju Danu nezavisnosti donosimo vam 30 zanimljivih činjenica o našoj majci Crnoj Gori!

1. Crna Gora je prva zemlja koja se proglasila za ekološku državu kada je 20. septembra 1991. na Žabljaku donesena Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori.

2. Crkvice su poznate kao mjesto sa rekordnom količinom padavina u Evropi.

3. Najznačajnija prirodna vrijednost nacionalnog parka Biogradska gora je istoimena prašuma, koja zauzima površinu od 1.600 hektara i jedna je od poslednje tri u Evropi. 

4. Bojana je jedina rijeka na svijetu koja teče i uzvodno.

5. Stevan Vukotić iz Brašetića bio je prvi Južni Sloven koji je oplovio oko svijeta.

6. Tri velike hrišćanske relikvije nalaze se na Cetinju. To su: ruka svetog Jovana Krstitelja, čestica Časnog Krsta Gospodnjeg i ikona Presvete Bogorodice Filermose.

7. U štampariji Đurđa Crnojevića štampan je Oktoih ili Osmoglasnik, prva ćirilična knjiga Južnih Slovena. Štampanje je započeto u zimu 1493, a završeno 4. januara 1494. godine.

8. Matija Zmajević, Bokelj iz Perasta, bio je admiral ruske ratne mornarice.

9. Kanjon rijeke Tare dugačak je 60 kilometara i drugi je po veličini u svijetu poslije kanjona rijeke Kolorado, a prvi u Evropi. Još jedna jedinstvena atrakcija Crne Gore je kanjon Nevidio, udaljen oko 55 kilometara od Nikšića. 

10. Visitorsko jezero, koje se nalazi na planini Visitor, poznato je po jedinstvenom plovećem ostrvu. Prema legendi, u prošlosti su ga podigli stočari, kako bi tokom noći sačuvali svoja stada od divljih zvjeri.

11. Skadarsko jezero je najveće jezero ne samo u Crnoj Gori, već i na cijelom Balkanskom poluostrvu. Puno je ostrva i poluostrva, na kojima se nalaze brojni manastiri i utvrđenja, poput Grmožura, koji je korišćen kao zatvor. Iz Grmožura je uspio da pobjegne samo jedan zatvorenik, a u narodu je poznat kao crnogorski Alkatraz.

12. U crkvi Svetog Petra u Bijelom Polju nastalo je Miroslavljevo jevanđelje, najznačajniji ćirilični spomenik srpsko-slovenske pismenosti. Inače, crkvu je oko 1190. godine sagradio brat Stefana Nemanje – Miroslav Zavidović, poznat kao veliki knez Miroslav.

13. Risan, mali grad u Bokokotorskom zalivu, bio je prijestonica ilirske države za vrijeme kraljice Teute.

14. Kotorski zaliv (Boka Kotorska) predstavlja jedan od najdubljih i najdužih zaliva na Jadranskom moru pa se često naziva najjužnijim fjordom Evrope.

15. Na samom ulasku u Bar nalazi se drvo masline staro preko 2.500 godina i smatra se najstarijim na svijetu. Obim njenog stabla je oko 10 m. Više od 1.000 godina ima većina od 100.000 maslina u barskoj opštini.

16. Gurdić je jedna od najneobičnijih rijeka na svijetu, jer je rijeka bez – korita. Nalazi se na južnoj strani Kotora. U vrijeme kišnih dana, rijeka, duga osamdesetak metara, proključa iz pećinskog grotla i morsku vodu, koja tu zalazi kao zaliv, vraća u more. Kad zasuši, Gurdić se gubi u lovćenskim ponorima, a njegovo mjesto ispuni morska voda.

17. Crnogorsko primorje je jedno od najsunčanijih u Evropi. Ulcinj je najsunčaniji grad na Crnogorskom primorju. Prosječno ima oko 2.530 sunčanih sati godišnje.

18. Crna Gora je jedan od osnivača Crvenog krsta, kao što je i prva zemlja koja je uvela prevoz pošte automobilom (1903).

19. Prva međugradska autobuska linija u Evrpi uvedena je između crnogorskih gradova Podgorice i Cetinja, u vrijeme kralja Nikole.

20. Najpoznatiji crnogorski izvozni proizvodi su vino “Vranac” i njeguška pršuta.

21. Velika plaža u Ulcinju (12,5 km), jedna je od najdužih pješčanih plaža u Evropi. Ovo mjesto nije idealno samo za plivanje, jer takođe možete uživati u kajtsurfingu, jahanju konja, kao i igranju odbojke i fudbala na plaži.

22. Crna Gora je 1904. proglasila rat japanskom carstvu. Mirovni sporazum između Crne Gore i Japana potpisan je 2006. godine.

23. Vodopad Grlje kod Gusinja jedan je od najinteresantnijih kanjona na svijetu. Sa obje strane rijeke uzdižu se glatke litice, visoke dvadesetak metara, a jedna od druge udaljene su – dva koraka.

24. Crnogorska zastava je 28. juna 2006. godine podignuta ispred zgrade Ujedinjenih nacija čime je Crna Gora postala 192. članica UN.

25. Crnogorska zastava se zavijorila na jarbolu u sjedištu NATO u Briselu 7. juna 2017. godine i od tada je jasno da je članstvo u NATO bila istorijska odluka, kojom je Crna Gora postala dio najmoćnije vojne alijanse na svijetu.

26. Jedino stanište crnog daždevnjaka (Salamadra atra) u Crnoj Gori je na planini Bogićevici (Prokletije), na nadmorskoj visini 1.952 m.

27. Manastir Ostrog je jedno od najvećih pravoslavnih svetišta na svijetu. Posjećuju ga pripadnici svih vjeroispovijesti.

28. Plavsko jezero je po površini najveće ledničko jezero u Crnoj Gori.

29. Crna Gora je među prvima u svijetu kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona po glavi stanovnika. Prema podacima iz 2013. godine, svaki stanovnik ima skoro dva mobilna telefona. Statistika zvuči smiješno, ali govori u prilog privrženosti stanovnika Crne Gore modernim tehnologijama.

30. Sa druge strane, Crnogorci koriste najsporiji internet u Evropi, čija je prosječna brzina  5,76Mb/s.

@carpediemontenegro #foryou #crnagora #montenegro #drone #dji #adriaticsea #mountains #wildbeauty #river #djimini4pro #crnagora🇲🇪 ♬ original sound – carpediemontenegro
Izvor (naslovna fotografija):

Shutterstock

Ostavite komentar

Komentari (0)