test

Musk dobio na sudu optužene radnike Twittera

Standard

11/07/2024

11:15

Bilo je i očekivano.Američki sud odbacio je tužbu prema kojoj je Elon Musk odbio da isplati najmanje 500 miliona dolara otpremnine hiljadama zaposlenih na Twitteru koje je masovno otpuštao nakon što je kupio kompaniju društvenih medija sada poznatu kao “X”.

Okružni sudija u San Francisku presudila je u utorak da nema nadležnost prema saveznom zakonu o osiguranju prihoda zaposlenih pri penzionisanju koji reguliše planove beneficija, jer ne pokriva potraživanja bivših zaposlenih, prenio je Reuters.

Agencija napominje da je ovo jedan od mnogih slučajeva u kojima se optužuje Musk da je pogazio obećanja bivšim zaposlenima na Twitteru, nakon što je kupio kompaniju za 44 milijarde dolara u oktobru 2022. Advokatska kancelarija Sanford, koja zastupa bivše zaposlene, navela je da je razočarana i da razmatra pravne mogućnosti.

Prema tužbi, Twitterov plan otpremnina podrazumijevao je da zaposleni, koji su ostali poslije kupovine društvene platforme, dobiju platu za dva do šest mjeseci, plus platu za jednu sedmicu po svakoj godini zaposlenja, ukoliko su i otpušteni.

Tužitelji su rekli da je Twitter umjesto toga ponudio otpuštenim zaposlenima samo jedan mjesec plate kao otpremninu, bez ikakvih beneficija. Musk takođe vodi kompaniju za proizvodnju električnih automobila Tesla i najbogatija je osoba na svijetu prema magazinu Forbs, prenosi Tanjug.

Izvor (naslovna fotografija):

Reuters

Ostavite komentar

Komentari (0)