test

Prodaja Teslinih automobila opala oko devet odsto: Uslijedio pad cijena akcija

Standard

02/04/2024

20:57

Prodaja električnih automobila kompanije Tesla naglo je pala u poslJednjem kvartalu pošto je konkurencija porasla širom svijeta, što je za posljedicu imalo pad cijena njenih akcija 5,5 odsto.

Kompanija iz Ostina u Teksasu saopštila je da je isporučila 386.810 vozila od januara do marta, što je skoro devet odsto manje od 423.000 koliko je prodato u istom kvartalu prošle godine.

Prodaja je takođe bila manja od očekivanja čak i najnepovoljnijih analitičara sa Volstrita.

Kompanija je za pad okrivila djelimično uvođenje ažurirane verzije limuzine Model 3 u njenu fabriku u Fremontu u Kaliforniji, zatvaranje pogona zbog skretanja transporta u Crvenom moru i podmetnut požar u jednoj od njenih fabrika u nemačkom glavnom gradu Berlinu.

U pismu investitorima u januaru, Tesla je predvidjela „znatno niži“ rast prodaje ove godine. U pismu se navodi da je kompanija između dva velika talasa rasta, jedan od globalne ekspanzije modela 3 i I, a drugog koji dolazi od modela 2, novog manjeg i jeftinijeg vozila.

Prošle godine Tesla je dramatično smanjila cijene u SAD, i do 20.000 dolara za neke modele. Smanjenja su smanjila profitne marže kompanije, što je uplašilo investitore.

Akcije Tesle pale su jutros 5,5 odsto, na 165,60 dolara. Investitori su do sada ove godine smanjili vrijednost kompanije za oko 34 odsto, prodajom akcija jer ne vjeruju u priču o ogromnom rastu nakon pada koju Tesla plasira.

Tokom tromesječja, Tesla je dosta izgubila zbog zaustavljanja proizvodnje nakon što je u fabrici u Berlinu podmetnut požar. U SAD je proizvodnja usporena jer je model 3 morao biti nadograđen.

Isporuke modela 3 i I, koji su daleko najprodavaniji Teslini modeli, pale su 10,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 369.783 dok je prodaja ostalih modela kompanije, porasla oko 60 odsto na 17.027.

Ostavite komentar

Komentari (0)