test

IJZ: Do kraja decembra 209 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja

Standard

01/01/2024

16:36

Institut za javno zdravlje Crne Gore je od početka novembra do 31. decembra registrovao 209 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja (pertusisa), saopšteno je iz ove institucije. 

Kod 165 oboljelih bolest je potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 44 osobe prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

“Među registrovanim slučajevima (209), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (107), potom u uzrasnoj grupi 6-10 godina (39), u uzrasnoj grupi 26-64 godine (24), 16-20 godina (8), 1-5 godina (16), ispod 1 godine (9), preko 65 godina (4) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (2). Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (143) i Danilovgradu (23), potom u Budvi (7), Herceg Novom (5), Nikšiću (5), Beranama (4), Cetinju (4), Tivtu (4), Baru (3), Zeti (3), Andrijevici (2), Kotoru (2) i po jedan slučaj u, Bijelom Polju, Mojkovcu, Pljevljima i Ulcinju”, precizirano je u saopštenju IJZ.

Od 209 registrovana slučaja, kako dodaju, kod 194 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane ili ne postoji podatak o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina).

“Vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila, humanog papilloma virusa itd.) se kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu”, navedeno je u saopštenju.

Ističu da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

“Apelujemo na stanovnike Crne Gore, posebno na osjetljive grupe, da tokom prazničnih dana budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja (ali i ostalih respiratornih infekcija poput gripa, kovid-19, RSV – respiratornog sincicijalnog virusa) na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći. Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine”, poručili su iz IJZ.

Izvor (naslovna fotografija):

IJZ

Ostavite komentar

Komentari (0)

POVEZANI ČLANCI