test

Kako je MUP nabavio patrolna vozila: Prvi tender poništen, drugi misteriozno „ispario“ sa sajta javnih nabavki

I. Đoković

09/07/2024

09:19

Danilo Šaranović montipajtonovski promoviše nova policijska vozila ali odbija da položi račune javnosti: kako su nabavljena, po kojoj cijeni i po kojim uslovima.

Promocijom koja više podsjeća na skeč Monti Pajtona nego na ozbiljnu policijsku organizaciju ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović je predstavio nova škodina patrolna vozila, za koja javnost i dalje ne zna kako su nabavljena. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na pitanja portala Standard.

Podaci dostupni javnosti pokazuju da je postojao jedan tender za nabavku vozila koji je poništen, a da je drugi, nestao sa Portala javnih nabavki.

Portal Standard je uputio pitanja MUP-u na osnovu kojeg javnog poziva su vozila kupljena, kad je taj poziv otvoren i kad je završen. Odgovore nijesmo dobili što je sada već tradicija ponašanja Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar Šaranović je tad i tad iznio tvrdnju da je nabavka odrađena transparentno i u skladu sa zakonom.

Nabavka 75 novih patrolnih vozila kroz transparentni, pravični i zakoniti postupak jedan je od najznačajnijih iskoraka u stvaranju boljih uslova za rad policijskih službenika, kazao je na pres konferenciji ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

MUP je još u sredinom marta ove godine javnim pozivom tražio ponude za 97 novih patrolnih vozila u ukupnoj vrijednosti od tri miliona eura.

No, javno dostupni podaci sa Portala javnih nabavki Crne Gore pokazuju da je prvi tender nabavku patrolnih vozila iz marta 2024. godine poništen, zbog „tehničke neispravnosti tenderske dokumentacije ponuđača“.

Na taj tender su se javile dvije kompanije.

Odluka o poništenju tenderskog postupka donijeta je u petak 10. maja, a ponuđači su imali rok rok od 10 dana da ulože žalbu na odluku MUP-a.

Prema javno dostupnim podacima nije poznato da li je neka od ove dvije firme uložila žalbu. No samo mjesec i po dana nakon poništavanja ovog tendera, MUP je predstavio nova vozila.

Kako je MUP kupio nova škodina vozila koja su predstavljena prije nekoliko dana i dalje je misterija. Novi tender za nabavku vozila je objavljen 3. jula – baš u vrijeme kad je ministar Šaranović na konferenciji za medije predstavljao nove policijske automobile.

Zanimljivo je da je samo dan nakon što je portal Standard poslao pitanja MUP-u ovaj tender je izbrisan sa Portala javnih nabavki. Bio je otvoren 3. jula i trebalo je da traje do 22. jula.

Kako novog tendera sad na Portalu nema ostaje pitanje kako je MUP nabavio nova patrolna vozila sa poništenim jednim tenderom i bez postojanja novog tendera. Ili makar bez javnosti dostupne informacije da tender postoji. A morao bi postojati, i morala bi javnosti biti na raspolaganju informacija o tome. To je smisao javnih nabavki – da budu JAVNE!

Ministar Šaranović je našao vremena da pompezno promoviše nova policijska patrolna vozila, uključujući i do sada neviđenu scenu u kojoj policajci salutiraju automobilima.

Međutim bez obzira na neinventivni PR ostaju pitanja:

  1. Kako su nabavljena vozila – po kojoj cijeni i po kojim uslovima?
  2. Kada je raspisan i kada je i kako zaključen tender? Ko se javio na tender?
  3. Zašto tih informacija nema na Portalu javnih nabavki?

I u međuvremenu dodatna pitanja:

  • Zašto su kupljena vozila s malolitražnim trocilindričnim motorima sa svega 1.000 cm³ radne zapremine? Kako će policija takvim autićima stići one koji krše zakon?
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (0)