test

Božović: Štrajk u prosvjeti 19. februara, štrajkovaće 160 škola, “nije smak svijeta” ako se nadoknadi nekoliko subota

Standard

16/02/2024

13:14

Prosvjetari će početi štrajk u ponedjeljak 19. februara - najavio je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović na konferenciji za medije.

Prethodnih 10 dana, kako je istakao, nikakav pisani odgovor nisu dobili na zahtjeve za uvećanja plata od 10 odsto.

” Bili smo danas u Ministarstvu prosvjete i sekretari su nas obavijestili da nijesu dobili nikakav pisani trag iz Ministarstva finansija”, rekao je Božović.

Ovo je, prema njegovim riječima, borba za sindikalna prava. 

” Ne možemo da dozvolimo da se pod noge baci Granski kolektivni ugovor bez ikakvog obrazloženja”, naveo je Božović i dodao da je razočaran.

Ovim, kako dodaje, ne zatvaraju vrata.

” Nismo srećni što moramo početi strajk od ponedjeljka, ali nemamo drugu soluciju”, istakao je Božović.

Potreban novac za uvećanje zarada, prema njegovim riječima, ne bi doveo do bankrota države, jer je to uvećanje od 70 eura, odnosno 15 miliona na nivou godine.

” Preko ovakvog odnosa i kršenja Granskog kolektivnog ugovora na jednostran način ne možemo da pređemo”,kategoričan je Božović.

U ponedjeljak, kako je rekao, sve one škole koje su shodno odluci Glavnog odbora najavile – stupiće u štrajk.

Štrajkovaće, kaže, 160 škola.

“144 škole su se izjasnile za štrak sa preko 50 odsto potpisa zaposlenih. Imamo još 16 škola gdje je procenat između 40-50 odsto. Dakle, 160 škola je najavilo da će u ponedjeljak ući u štrajk. To je preko 66 procenata na nivou Crne Gore. Štrajkovaće 70 odsto zaposlenih i nisu svi članovi sindikata”, dodao je Božović.

Ovih 30 odsto što se nije odlučilo za štrajk će, objašnjava Božović, imati nastavu.

“U tim školama gdje nije predata odluka poslodavcu da se uđe u štrajk sa ovim procentom, oni će držati nastavu redovno. U onim školama koje su se odlučile za štrajk, mi nemamo pravo nikome da branimo da radi. Tako da direktori imaju vremena da nastavu prilagode”, kazao je Božović.

U osnovnim i srednjim školama nastavnici koji su u štrajku u školama će biti od 8-12 časova.

“Da li može da se organizuje neki vid nastave to je na direktorima da vide. Oni koji su rekli da će štrajkovati nema nastave za njih, osim za vrtiće i resurne centre”, kazao je Božović.

U vrtićima se, dodaje, nijesu svi izjasnili za štrajk, a ostavljena je mogućnost direktorima da organizuju dežurstva za one koji žele da rade.

“U vrtićima će se proces rada odvijati nesmetano gotovo u svakoj jedinici”, uvjerava Božović.

Potpredsjednica Sindikata prosvjete Slavka Bošković kazala je da ne mogu učenicima pokazati da ćute na ovakve stvari.

” Moramo ih naučiti i kako se boriti za dostojanstvo. Nadamo se da će i roditelji imati razumijevanja”, navela je Bošković.

Potpredsjednik Sindikata prosvjete Jovan Drašković ocijenio je da je ovaj problem krenuo od Ministarstva finansija i pogrešnog tumačenja Granskog kolektivnog ugovora.

” Jedna strana je odlučila da te procente ne poštuje “, istakao je Drašković.

Pozivaju se, prema njegovim riječima, na uredbu iz 2006. godine koja je poništena zakonom iz 2015.

” To im je argument, a njome se krši pravo na štrajk i sve konvencije koje garantuju pravo na štrajk”, naglasio je Drašković.

Od Ministarstva prosvjete, nauke i inovacije i ministarke Anđela Jakšić Stojanović su, kako dodaje, željeli da ne dođe do štrajka.

” Štrajk ne organizuje Sindikat, nego ga praktično organizuje Ministarstvo finansija. Neki direktori škola su počeli da upozoravaju zaposlene da nemaju pravo na štrajk, a ja kažem – mi nemamo pravo na neslobodu”, poručio je Drašković.

Podsjećamo, više od 66 procenata zaposlenih u prosvjeti je izjavama podržalo štrajk koji je najavljen za ponedjeljak 19. februara. Odluku je donijelo 160 škola i vrtića.

Prosvjetari su tražili da se ispoštuje Granski kolektivni ugovor potpisan sa prethodnom vladom, prema kojem se za deset procenata uvećava koeficijent, a ne neto zarada.

Glavni odbor Sindikata, nakon što im januarska plata nije bila uvećana za 10 odsto prema GKU, pokrenuo je i individualne postupke pred Agencijom za mirno rješavanje sporova.

Problem je nastao kada su iz medija još u decembru saznali da njihove plate neće od januara biti uvećane za deset odsto, kako je to propisano Granskim kolektivnim ugovorom. Iz Vlade su objašnjavali da se taj dogovor sa prethodnim predstavnicima izvršne vlasti ne može realizovati, jer novac za veće plate nije isplaniran. Iz Sindikata su na to odgovorili da su to priče za malu djecu i poručili da neće odustati od zahtjeva da se ispoštuje GKU i uveća njihova zarada.

Sindikat je najavio da bi tužbe mogle da koštaju državu oko dvadeset miliona eura zbog toga što odbija da poštuje GKU. Obustaviće, kako su najavili, i ovu aktivnost ako se sa nadležnima dogovore o uvećanju plata.

Donijeta je odluka o minimumu procesa rada – u planu je da nastavnici dolaze četiri sata u školu, ali neće držati časove, a vrtići će primati djecu i raditi do 14 sati.

Nastavnici koji ne budu željeli da štrajkuju mogu da drže časove, ali samo svoje. U skladu sa Zakonom o štrajku, navodili su oni, ne mogu da drže časove onih nastavnika koji su u štrajku.

Izvor (naslovna fotografija):

AntenaM

Ostavite komentar

Komentari (0)