test

Centralna banka: Započete redovne godišnje konsultacije sa MMF-om

Standard

29/01/2024

17:10

Guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović sa saradnicima održala je danas uvodni sastanak sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Srikant Seshadri, šef Misije MMF-a za Crnu Goru. Tim MMF-a boravi u Crnoj Gori radi redovnih godišnjih konsultacija po članu IV Statuta ove instutucije, saopšteno je iz Centralne banke.

Riječ je o redovnoj Misiji MMF-a koja najmanje jednom godišnje u zemlji članici prikuplja aktuelne informacije o stanju ekonomije, izgledima i politikama.

“Prezentujući predstavnicima MMF-a ključne trendove koji karakterišu makroekonomski ambijent u Crnoj Gori, guvernerka Radović je istakla da je rast crnogorske ekonomije u 2023. godini, po projekcijama CBCG, iznosio 5,7 odsto, čemu je najveći doprinos dalo povećanje privatne potrošnje, potaknuto, između ostalog, prilivom velikog broja nerezidenata i rastom zarada u zemlji”, navodi se u saopštenju.

Radović je kazala de se, pozitivni trendovi u prošloj godini zabilježeni su u sektorima turizma, industrijske proizvodnje i trgovine na malo, dok je, prema podacima za prvih devet mjeseci 2023, sektor građevinarstva zabilježio pad.

„Bankarski sektor je u 2023. godini ostao stabilan, likvidan, adekvatno kapitalizovan i profitabilan“, istakla je guvernerka i dodala da su ključne bilansne pozicije – aktiva banaka, krediti, depoziti i kapital zabilježile rast u odnosu na 2022. godinu. Nekvalitetni krediti su na kraju decembra 2023. godine činili 4,99% ukupnih kredita, što je za 0,72 procentna poena niže u odnosu na 2022. godinu”, navela je Radović.

Guvernerka je kazala da će rad Centralne banke u narednom periodu bićtifokusiran na dalje usaglašavanje nacionalne sa EU regulativom i implementaciju međunarodnih standarda radi očuvanja finansijske stabilnosti zemlje, ali i daljeg snaženja nezavisnosti Centralne banke.

„Na tom putu, izuzetno cijenimo saradnju sa MMF-om, kroz koju ćemo zajednički prepoznavati i adresirati sve moguće izazove“, zaključila je guvernerka i zahvalila se predstavnicima MMF-a na dugodišnjoj pomoći koju ova institucija, kroz preporuke i programe tehničke pomoći, pruža CBCG.

Guvernerka Radović je naglasila i svoju posvećenost inkluziji žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja, odnosno njihovom osnaživanju za ravnopravno učešće u ekonomskom životu i izrazila očekivanje da će se saradnja CBCG i MMF-a u narednom periodu obogatiti i ovim segmentom, budući da „smanjenje rodnog jaza nesporno može doprinijeti snaženju ekonomije i unapređenju kvaliteta života u Crnoj Gori“.

Takođe je naglasila da zelena tranzicija i klimatsko finansiranje predstavljaju prioritetne pravce razvoja crnogorskog finansijskog sektora, te bi saradnja sa MMF-om i u ovom segmentu bila od izuzetne koristi za CBCG.

Šef Misije MMF-a za Crnu Goru Srikant Seshadri, je istakao da će cilj predstojećih sastanaka sa predstavnicima CBCG, Vlade i ostalih institucija biti ocjena ekonomskih uslova i strateškog pravca ekonomskih politika Crne Gore u srednjeročnom periodu. Tim MMF-a je zahvalio guvernerki i njenom timu na gostoprimstvu, izrazivši spremnost MMF-a da nastavi sa pružanjem podrške CBCG i CrnojGori, u pravcu unapređenja makroekonomske situacije i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

“Po završetku posjete, misija MMF-a će izdati završnu izjavu sa preliminarnim zaključcima. Detaljniji izvještaj će uslijediti nakon toga”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Komentari (0)