test

Inspekcija kaznila “Brskovo mine” sa 1300 eura zbog kršenja zakona

Standard

09/02/2024

21:53

Novoizabrani izvršni direktor kompanije 'Brskovo mine' Agne Ahlenius nema dozvolu za boravak i rad u Crnoj Gori, utvrdila je Inspekcija rada.

To je Anteni M saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove iz koje su kazali da je u toj kompaniji izvršen inspekcijski nadzor te da je kompaniji ali i Ahleniusu izrečena novčana kazna.

Ahlenius je, kako su naveli, zatečen u službenim prostorijama, a inspektoru je stavljena na uvid Odluka kompanije “Tara Resources AG (osvnivača “Brskovo mine”) o njegovom naimenovanju za izvršnog direktora.

“Međutim, kako inspektoru nije stavljena na uvid dozvola za boravak i rad g. Alenius Nils Agne, što je suprotno čl. 66 st. 5 Zakona o strancima, inspektor je za učinjeni prekršaj izrekao novčanu kaznu subjektu nadzora, i to pravnom licu, u iznosu od 1,000,00€ i odgovornom licu u pravnom licu u iznosu od 300,00€”, navodi se u odgovorima dostavljenim Anteni M. 

Po Zakonu o strancima poslodavac može da rasporedi stranca samo na poslove za koje mu je izdata dozvola za boravak i rad, odnosno potvrda o prijavi rada.

Članom 210 Zakona je predviđeno da će novčanom kaznom u iznosu od 1.000 eura do 10.000 eura za prekršaj biti kažnjen poslodavac – pravno lice, ako rasporedi stranca na poslove za koje mu nije izdata dozvola za privremeni boravak i rad. Tako je kompaniji, iako već drugi put krše Zakon po istom osnovu, izrečena minimalna kazna. 

Podsjetimo da je na isti način Zakon o strancima kršio prethodni direktor “Brskovo mine” Ričard Bofi, što je takođe utvrdila inspekcija.

Ahlenius je nedavno zamijenio Bofija na poziciji direktora, a njegova biografija je objavljena na sajtu firme. Promjene međutim u Centralnom registru privrednih subjekata nijesu napravljene. 

Iz Uprave za inspekcijske poslove su Anteni M kazali i da će o utvrđenom stanju inspektor obavijestiti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Antena M

Ostavite komentar

Komentari (0)