test

KAKO URA OBMANJUJE JAVNOST: Građani povećavaju potrošnju i donose profit od akciza dok se oni kite lovorikama ukidanja Slobodne zone Luke Bar

I. Đoković

30/05/2024

14:09

GP URA juče se po ko zna koji put pompezno pohvalila radom njihovog lidera Dritana Abazovića i 43. Vlade sa njim na čelu. Rezultati koje su predstavili kao isključivo njihovo i Abazovićevo postignuće sa ukidanjem Slobodne zone Luke Bar i povečanjem prihoda od akciza zvuče impresivno, no ono što URA nije saopštila građanima je da ovakav rezultat nije samo proizvod spriječavanja šverca cigareta, već cijelog seta elemenata koje iz ovog političkog subjekta nijesu naveli i u konačnom nije rezultat ukidanja Slobodne carinske zone u Luci Bar koja u razvijenim zemljama normalno funkciniše, bez ikakvog šverca duvanskih proizvoda i štete po državu.

No, krenimo redom.

Ono što GP URA juče nije navela za početak je podatak koliko je Crna Gora uvezla proizvoda na koje se akcize obračunavaju. Zvanični podaci pokazuju da je ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za januar-decembar 2023. godine, prema konačnim podacima iznosila 4 484,4 milion eura, što ukazuje na rast od 5,9% u odnosu na isti period prethodne godine.

Ovo jednostavno znači da je Crna Gora uvezla više robe na koje je obračuna akcize i samiti tim uvećala prihod od istih.

Nadalje iz GP URA nijesu naveli koliko je zbog skoka cijena, kojem građani svjedoče povećan prihod akciza, čija se po ugovoru sa EU visina i povećanje usklađuje na svakih šest mjeseci.

Tako je GP URA svjesno obmanula javnost kad nije saopštila da je u julu prošle godine došlo do povećanja akciza sa 47,5 eura na 49 eura i samim tim i do većeg prihoda od istih.

Nadalje prostom pretragom dostupnih izvora može se vidjeti i da je broj pušača u Crnoj Gori porastao.

Prema podacima posljednjeg istraživanja ponašanja stanovništva u 2023. godini, zastupljenost pušača u opštoj populaciji iznosi 35,4 odsto, što je recimo mnogo više od evropskog prosjeka, te samim tim porastao je i prihod od akciza na duvanske proizvode.

Takođe valja naglasiti da je veliki broj korisnika bezdimnih proizvoda u Crnoj Gori, na koje je akciza sa 145,00 eura po kilogramu te vrste duvana skočila na 190,00 eura, pa je potpuno jasno da je i od ovih proizvoda profit države kroz naplatu akciza značajno porastao.

Još jedan element koji GP URA u svojim hvalospjevima nije objavio je i koliki je broj stranaca u Crnoj Gori ( Rusi, Turci, Ukrajinci) koji su veće platežne moči, što samim tim znači da generalno na državnom nivu uvećavaju potrošnju.

Upravo za rast potrošnje dominantno je zaslužna povećana lična potrošnja domaćinstava (realna stopa 15,5% u prvom i 6,4% u drugom kvartalu) usljed rasta broja zaposlenih, ličnih dohodaka i kreditiranja, turističke potrošnje, ali i potrošnje nerezidenata koji borave u našoj zemlji, a kojih je oko 120 hiljada.

No, sve navedeno GP URA nije objavila u svom saopštenju te se zadržala samo na ukidanju Slobodne zone Luke Bar, što je još jedan od pokazatelja da se zapravo URA hvali nečim što u razvijenim zemljama potpuno funkcioniše i donosi mnogo veći profit.

Iz URE su naveli da Odluka o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar, preko koje se decenijama obavljao dobro uigrani šverc cigaretama, pa zatim za vrijeme Abazovićeve Vlade i rekordne zapljene nelegalnih cigareta, nezabilježene čak i u zemljama Evropske unije, doveli su državu i situaciju da poveća prihode od akciza na duvanske proizvode sa nekih 45 miliona eura na 100,23 miliona eura u 2023. godini.

Za advokata Zorana Piperovića ovdje se radi o štetnom rezonu po principu – “posjecimo sve crnogorske šume da ne bi bilo šumskih krađa”.

“Otud imamo zaplijenu 153.000 paketa legalno lagerovanih u Slobodnu carinsku zonu jer država nije znala da spriječi da budu ilegalne, da ih oporezuje i da se plati akciza. Iz svoje nemoći i neznavenosti ona ih je proglasila nelegalnim i zapečatila ko zna gdje i, evo, saznaće vjerovatno gospodin Koprivica”, rekao je Piperović.

Piperović ističe da bi mnogo bi više novca država zaradila da Slobodna carinska zona normalno posluje kao svugdje u svijetu i da država zna da sve to oporezuje putem institucija sistema i zakonskih mehanizama i da protok roba bude zakonit i normalan.

No, za URU je lakše, a i politički profitabilnije da izostavi sve bitne parametre i da se okiti lovorikama bez suštinskog pokrića, jer za URU važi što javnost manje detalja zna za njih će veči politički poeni biti.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija, RTS/GP URA

Ostavite komentar

Komentari (0)