test

Kasalica: Ima novca za uvećanje zarada, ali nijesu zahtjevi svih Sindikata realni

Standard

20/01/2024

20:28

Crnogorska ekonomija i javne finansije imaju prostora za uvećanje zarada, ali nijesu zahtjevi svih Sindikata realni, ocijenila je ekonomska analitičarka, Mila Kasalica.

Kasalica ističe da povećanja zarada ne mogu da se urade u jednoj godini, već to mora da se čini postepeno i u skladu sa prioritetima.

Kasalica tvrdi da je samo zahtjev Sindikata prosvjete Crne Gore utemeljen u Granskom kolektivnom ugovoru.

„Sindikat prosvjete ima potpuno jasan pravni osnov, to neće biti težak slučaj pred sudovima, i to će proizvesti od 20 do 100 miliona, to se zna, šta izađe na sud se množi sa tri do pet puta. Ali to neće ići u jednoj godini, to je 16.000 ljudi, ne može sudski sistem da odradi tako brzo“, kaže Kasalica.

Druga dva – Sindikat zdravstva i Sindikat uprave i pravosuđa, smatra Kasalica, koriste situaciju.

Povezani članci

“Prvi sindikat državne uprave i administracije, imajući u vidu da je kvalitet usluge značajno manji, ne znam na osnovu čega baziraju, osim onoga što se dešava u makroekonomiji i inflaciji. Drugi sindikat zdravstva, ta vrsta zapuštenosti, ta vrsta moralne zakržljalosti, ne znam kako im može biti predlog za bilo šta“, kazala je Kasalica.

Iako u budžetu ima novca za povećanje zarada, državna uprava i administracija moraju da rade svoj posao i budu podrška novom sastavu Vlade, kaže Kasalica.

Ukoliko se, dodaje, haos unutar Poreske uprave, Ministarstva finansija i uprava koje nijesu formirane kao što su Katastar i državna imovina, ne stavi pod kontrolu, biće ugrožena sezona, zaključila je Mila Kasalica.

Izvor: Gradski portal
Izvor (naslovna fotografija):

Ekonomska analitičarka Mila Kasalica, Mediabiro

Ostavite komentar

Komentari (0)