test

Milojko Spajić u HBO-vom novom filmu o bitcoinu: Veliki sam zagovornik kriptovaluta

S. Kusovac

10/10/2024

11:17

HVO-v film tipični je smarajući proizvod autora od ranije poznatog po bavljenju raznim bizarnim teorijama zavjere. Traganje za istinom i bitcoinu nije u filmu rezultiralo uspjehom. Premijer Crne Gore jedini je zvaničnik do kojeg je došla ekipa ne baš pretjerano ozbiljnog video uratka

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić pojavio se u HBO-vom „dokumentarcu“ Money Electric: The Bitcoin Mystery koji je na ovom kanalu premijerno prikazan prekjuče.

Najnoviji film Cullena Jamesa Hobacka je uobičajeno smarajući stominutni uradak reditelja i producenta koji u proteklih desetak godina štancuje video proizvode bazirane na teorijama zavjere do granica paranoje. Nakon tema „traganja“ za „istinom“ šta sve o nama znaju Google, Facebook i sl, preko „istraživnaja“ kakvu zapravo vodu Amerikanci piju i šta firme koje se bave prečišćavanjem vode navodno kriju od građana, afere Q-anon – o navodnoj grupi moćnih satanista i kanibala koji upravljaju lancem globalne trgovine djecom, uslijedilo je i traganje za starim odgovorom ko se krije iza pseudonima Sakaši Nakamoto, koji je korišćen od prvog dana smišljanja bitcoina.

HBO-v video ne daje odgovor. Zapravo video i nije klasični dokumentarni film već prije neka vrsta performativnog dokumentarca nalik gomili naslaganih video blogova čiji je Hoback i pisac, i producent i reditelj i narator.

Nekoliko likova koji su se muvali u grupi pokretača bitcoina provlače se kroz stotinu minuta naracije i dijaloga svedenog na nagađanje ko bi mogao biti Nakamoto.

U nedostatku gradivnog materijala za pravi dokumentarni film Hoback pokušava da u video uradak koji se praktično sastoji od sat i po jedne te iste priče jednih te istih osoba unese kakvu-takvu napetost pa ih snima na lokacijama poput napuštenog bunkera iz II svjetskog rata ili Majamija iako za to nema nikakvog osnova u priči.

U tom smislu u 48. minutu uvodi Filipa Karađorđevića s kim se grupa likova na čelu sa Samsonom Mowom, svojevremeno povezala kao s čovjekom koji bi mogao da pomogne svojim vezama u visokom društvu. Mow se predstavlja kao čovjek koji se bavi „hiperbitkoinizacijom“ – konkretno prodaje zainteresovanima priču kako da navodno uspješnije posluju koristeći kriptovalute. U tom svojstvu je angažovao i Karađorđevića koji u flmu pokazuje portrete svojih predaka, ali ni slova ne govori o tome je li ispunio zadatak „sinergije bitcoina i monarhija“. Radnja se odmah seli na jedinu osobu iz „visokog društva“ koju je Karađorđević preporučio – Milojka Spajića.

Sadašnji predsjednik Vlade Crne Gore govori u filmu da je veliki zagovornik bitcoina.

„Ja mislim da Vlada ne treba da investira u bitcoin“, kaže Spajić, ali kasnije na Mow-ovo insistiranje kaže da je u Crnoj Gori električna energija, koja je potrebna za „rudarenje“ bitcoina, relativno jeftina, i da je sve to u vezi s bitcoinom zapravo dobra ideja. Filip Karađorđević mu tercira da Crna Gora može sada biti „svjetionik u Evropi“.

Narator kaže da su sa Spajićem imali dobar razgovor i da Crna Gora, kao i Kostarika, ima dosta hidropotencijala za proizvodnju struje.

U filmu, osim Milojka Spajića, nije bilo drugih zvaničnika ni jedne države kao sagovornika.

U filmu nije navedeno kada je razgovor snimljen. Milojko Spajić je predstavljen kao predsjednik Vlade, ali prostorija u kojoj je održan sastanak ne pripada Vladi.

Ostavite komentar

Komentari (0)