test

Skupština izabrala Vladu sa 46 glasova nakon maratonske sjednice

Standard

31/10/2023

07:08

Nakon cjelonoćne rasprave, u 7 sati Crna Gora je dobila novu Vladu. Glasalo je 66 poslanika a Spajić je dobio podršku njih 46. Protiv je bilo 19 poslanika, dok je jedan bio udržan.

Mandatar Spajić je, na početku sjednice Skupštine, pročitao samo nekoliko uvodnih rečenica iz ekspozea i prijedlog sastava nove vlade, što je izazvalo burnu reakciju opozicionih poslanika koji su ocijenili da je to neozbiljno. Spajić je kazao da su poslanici već upoznati sa ekspozeom koji je ranije dostavio Skupštini. Zatim je nakon 23h krenula rasprava koja je trajala do jutra


07:03 Izabrana 44. Vlada, za glasalo 46 poslanika
Izglasana je 44. Vlada Crne Gore. Za nju je glasalo 46 a protiv 19 a jedan uzdržani.

07:01 Spajić: Odgovorićemo na sve kritike

Spajić je rekao da su notirali sve što su čuli.

-Sve smo notirali i blagovremeno ćemo odgovoriti na sve njih. Ako je bilo teških riječi i neprimjerenih osmjeha, ja sam osoba koja na pozitivan način pristupa stvarima. Hvala svim poslanicima – rekao je Spajić-

06:56 Živković: Za greške koje smo pravili u vlasti platićemo cijenu

Poslanik DPS Danijel Živković rekao je da su griješili dok su bili u vlasti 

“Za te greške ćemo plaiti određenu cijenu, ali ovo što se danas dešava nemojte da mislite da se to neće vratiti “,rekao je on. 

Živković je rekao da zna da će se Vlada izabrati, ali su imali potrebu da razmijene argumentaciju i daju odgovore na određana pitanja.

“Ako demokratija funkcioniše na ovaj način, onda se Crnoj Gori ne piše dobro”, dodao je. 

Rekao je da će Spajić dobiti manje glasova za ekspoze, nego što je dobio Mandić za izbor za predsjednika Skupštine.

Kazao je da Crna Gora ne dobija evropsku nego antievropsku, anticrnogorsku i prorusku Vladu.

06:43 Mugoša pita Spajića: Što čekate DF godinu dana

Poslanik SD Boris Mugoša pitao je Spajića zašto DF nije odmah omogućeno da uđe u Vladu.

“Što im dajete godinu dana? Da budu bolji? Ili da budu gori, pa da ne bude rekonstukcije. To mi nije jasno i opet govorim da to nije zdravo partnerstvo”, rekao je Mugoša.

Rekao je da nije pristojno imati 19 ministara i pet potpredsjednika. 

“A to što ćemo za godinu da imati 23 ministra i pet potpredsjednika, pa to je ludilo”, dodao je Mugoša.

Kazao je da je ekspoze pun lijepih rečenica, ali kako to sprovesti, toga nema. 

06:35 Dobričanin: Bićemo udržani tokom glasanja o Vladi

Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore rekao je da će danas biti uzdržani prilikom glasanja o Vladi, dodajući da nisu politička zlopamtila.

-Imaćete našu podršku za sve što je dorbo ali i otpor za sve što je na štetu građana – rekao je Dobričanin. Ujedinjena se kako je rekao osjeća pobjednički, jer je pobijedio koncept koji bi Crnoj Gori mogao da donese dosta toga dobrog. 

06:16 Raičević: Spajić pokazao servilnost Mandiću

Dušan Raičević iz DPS rekao je da sve brine ono što je koalicionim sporazumom dogovoreno, a to je rekonstrukcija gdje će Spajić koalicionom partneru kojem je danas pokazao servilnost, predati najvažnije resurse sa kojima vlada raspolaže.

06:12 Milatović: Jedva sklepana vlada, način da Spajić politički preživi unutarpartijski obračun sa Jakovom Milatovićem.

Sonja Milatović, iz iste partije rekla je da odlazi poltiički cirkus od Vlade Dritan Abazovića, ali da dolazi još jedna anticrnogorska Vlada.

“Dritan Abazović je najveći izdajnik u novijoj istoriji Crne Gore. Dok se formira nova, anticrnogorska Vlada čiji mandatar priča o evropskoj perspketivi, dok kabinet formira uz pomoć DF, preostaje mi da pitam gdje su se svih ovih godina sili ti pusti evropejci. Ne dajte da vas zavaraju ispraznim pričama o tome da DF nije dio vlade, već da je manjinski podržava. NE dajte, jer je jasno da je ovo koaliciona vlad apod kontrolom četničke družine – rekla je Milatović.

Rekla je da je ovo jedva sklepana vlada, i način da Spajić politički preživi unutarpartijski obračun sa Jakovom Milatovićem.

06:10 Andrijan Vuksanović: Nećemo podržati Vladu

Poslanik HGI Andrijan Vuksanović rekao je da još uvijek vjeruje da je vlada plod političke realnosti a ne želje samog premijera. 

“Ako, vidimo koji je to broj poslanika u parlamentu koji će dati podršku Vladi, onda možemo reći da je aritmetika na njenoj sttani ali aritmetika ne čini stabilnost vlade, nego principi. Nećemo podržati ovu vladu iz istog razloga iz koga nismo podržali Mandića za čelnog čovjeka parlamenta. Ova vlada biće u mehanizmu zavisnosti od bivšeg DF i moje mišljenje je da ih nećete moći prevaspitati”, rekao je Vuksanović.

05:48 Anđušić Spajiću: Bolje da ste pošli kući da se naspavate

Poslanik DPS Mihailo Anđušić rekao je da ponovo svjedočimo političkom cirkusu, te da mu nije drago zbog toga. Način kako biramo Vladu, rekao je, govori o tome kako će ona funkcionisati. 

Rekao je da su protesti na platou ispred Skupštine, eskalirano nezadovoljstvo, “koje nije samo posledica onoga o čemu mi ovdje  raspravljamo nego je taj cirkus postojao i prethodne tri godine” 

“Večeras smo čuli da sjednicu ne možeo održati na CT, jer se mandatar morao pripremiti za sastanak sa predsjednicom EK, da premijer nije imao vremena da izoži eskpoze zbog tog sastanka…A način na koji ste predstavili ekspoze, bilo bi pametnije da se pošli da se naspavate, jer ako joj predstavite plan vlade kao eskpoze bojim se da ni vlada ni Crna Gora neće biti u dobrim rukama “, rekao je Anđušić. 

Komentarišući ekspoze Spajića, rekao je da su poseban politički faul političke izmjene u pet do 12, gdje imamo situaciju da neko sa mjesta zamjenika gradonačelnika preuzima funkciju ministra. 

05:38 Huter: Osoba prvostepeno osuđena za terorizam sa državljanstvom Srbije, postaje štićena ličnost

Oskar Huter iz DPS-a kaže da je poražavajuće da će sljedbenici četničke ideologije sa čelnih pozicija u našoj državi nastaviti prljavu kampanju unižavanja heroja koji su krv prolili za ovu državu.

“Osoba prvostepeno osuđena za terorizam sa državljanstvom Srbije, postaje štićena ličnost i član Savjeta za bezbjednost.”, navodi Huter.

05:28 Abdić: Ozbiljnija je primopredaja dežurnstva u KCCG nego Spajićev pristup eksopozeu

Poslanik DPS Nermin Abdić rekao je da je ponižen od strane mandatara i da bi od kolege u KCGG doživio profesionalniji odnos pri predaji dežurstva, nego što je Spajić pristupio izlaganju ekspozea.

“Vi ste prekršili Ustav a to vam nije na čast i ne treba da vam služi na čast da tako počnete mandat. Dužni ste bili da prredstaviti ekspoze pred cijelom javnpošću jer nije svako digitalno pismen, nemaju svi društvene mreže da bi se informisali o ekpsozeu. Ogriješili smo se o Cetinjane, ne prvi put, nego drugi put”, rekao je on.

05:17 Liola: Ne vjerujemo u Mandićev preobražaj

Poslanica DPS Drita Liola kazala je da ne vjeruje u preobražaj poslanika Mandića u predsjednika skupštine Mandića, jer kako kaže taj je preobražaj podsjeća na preobražaj velikorspkspog nacionalizma na čijem krilu je došao Mandić na vlast.

Kazala je da su za DPS zapadne vrijednosti krajni cilj, ali da nova većina jedno kaže, a drugo radi i da je u tome suština problema.

05:10 Zirojević poručio Spajiću: Krajnje je vrijeme da prestanete da se ponašate kao nezreli tinejdžer i počnete da se ponašate kao državnik

Nikola Zirojević, poslanik Socijaldemokrata (SD) rekao je da na Jutjub kanalu Skupštine sjednicu gleda oko 1.500 građana i “u ovo doba se gleda samo Zadruga i Skupština”.

Rekao je da je sa ovakvom strukturom vlasti Spajić krenuo pogrešnim putem ka cilju da smanji socijalne i etno-nacionalne podjele.

azao je da je opasan presedan to što je mandatar Milojko Spajić nije pročitao ekspoze i time prekršio Ustav.

“Ustav se ne krši ni zbog kojeg zvaničnika. Ustav Vam mora biti svetinja i vodilja. Demonstrirali ste neozbiljno ponašanje. Krajnje je vrijeme da se uozbijite, nalazite se u zakonodavnom domu i naše očekivanje da to uradite makar elementarno ozbiljno. Rekli ste da želite da prevađite polarizaciju u društvu. A to ste dokazali uvođenjem ZBCG u Parlament – istakao je Zirojević.

Smatra da to nije pravi put i da se time ne mogu smanjiti tenzije.

“Čini mi se da pomirenje bude takvo da nas ne bude uopšte ili da se svedemo na nivo statističke greške. Nikad nijesmo imali direktnije poruke od međunarodnih partnera u vezi sa ulaskom koalicije ZBCG. Ako budete poslanike tretirali kao večeras, teško da ćete doći do tropetinske većine – dodao je on.

Naglasio je da Spajić nije udostojio građane šta to podrazumijeva Program Evropa sad 2 te da li će doći do ukidanja penzionog fonda.

05:01 Milović: Izostala konkretizacija realizacije ekonomskih ciljeva vlade

Poslanik DPS-a Nikola Milović kazao je da je izostala konkretizacija realizacije ekonomskih ciljeva vlade.

– Političko okruženje definiše ekonomsku stvarnost Crne Gore, a nju karakterišu nepredvidivost i nesistematičnost. Imaćemo sudar dva ekonomska koncepta, i ne znam s kojim modelom će Spajić izaći pred građane – naveo je Milović.

On je poručio da se mora sa jakim institucijama da se na otvorenom tržištu Crna Gora iznjedri kao zemlja socijalne pravde.

04:51 Novaković-Đurović: O programu Evropa sad 2 ne postoji nijedan detalj
Poslanica URE Ana Novaković-Đurović kazala je da nepredstavljanje ekspozea nije evropska politička paradigma.

“Bez dileme, pregovori su bili najmanje transparentni. Podsjećam Vas da građani da nisu čekali nas, nego Vas koji ste obećavali da ćete brzo formirate Vladu. Formiraćete vladu sa manjinskom podrškom, iako ste bili veliki kritičar tog koncepta.  Kompletan Vaš program zasnivao se na Evropa sad 2, o kome ne postoji nijedan detalj – podsjetila je ona.

Naglašava da je 42. Vlada u kojoj je Spajić bio ministar zasutavila izradu Prostornog plana, a da ga je 43. dovela do nacrta.

Zaključila je da se nada da mu se neće desiti da više na uvredljiv način govori o poslanicima i poslanicama.

04:45 Poslanik DPS-a Jevto Eraković kazao je da mu je žao što se parlament nalazi u ovakvoj situaciji.

“Način sazivanja sjednice pokazuje da ova sklepana vlada ne može dugo trajati i ukoliko želi da ima evropski duh, rekonstrukcija će brzo uslijediti – rekao je Eraković.

Vladu će činiti, kako je naveo, pseudo-prozapadna većina koja je ona većina iz 2020. godine, samo što mjesto URE preuzima PES i neke albanske partije.

Istakao je da je program Evropa sad 2 kao NLO – svi o njemu pričaju, a niko ga nije vidio.

04:26 Radunović: Sjednica se opstruira

DPS je zahtijevao ponovo pauzu dok se Spajić ne vrati u salu. Poslanik Slaven Radunović kaže da se u normalnim uslovima svima izlazi u susret, ali da je posrijedi opstrukcija sjednice.

04:16 Jevrosima Pejović: Biću uzdržana

Poslanica Jevrosima Pejović podsjetila da je isključena iz PES-a zbog sopstvenog stava.

“Ne bih sebi u ovom trenutku pripisavala sebi zasluge za formiranje vlade jer u tom procesu nijesam učestvovala ali smatram da bi bilo krajnje neprincipijelno da glasam protiv ove vlade iako sam se zalagala za još širu podršku. Međutim ovom prilikom, moram iznijeti bojazni zbog kojih ne mogu ni podržati ovu vladu tako da ću ostati uzdržana”, kaže Pejović.

Kaže da je zabrinuta da neprincipijelnost koja je pokazana neće biti način rada i buduće vlade.

“Želim vjerovati da će u budućem radu Spajić kontrolisati svoj lični animozitet prilikom donošenja odluka jer takvo ponašanje je već vrlo skupo koštalo građane u nekom prethodnom periodu. Ovo ponašanje večeras mi govori da je moje vjerovanje nema osnova”, kaže ona.

Zabrinjavajuće je kaže što će se na čelu Ministarstva evropskih integracija naći neko ko nema nikakvog iskustva u toj oblasti.

Gospodin Milović ne bi smio da bude na čelu Ministarstva pravde pa ste ga mogli nazvati Ministarstvom pravosuđa.

“Bez obzira šta govorili, koliko ćutali, istina će uvijek biti ista a to je da je pred vama vaš ministar pravde meni prijetio”.

04:10 Ivanović: Zašto bi mandatar bio tu ako nećete da govorite o ekspozeu?

Filip Ivanović kaže da poslanici ne pričaju o ekspozeu i 44. vladi već o 44. godini.

“Zašto bi mandatar bio tu ako nećete da govorite o ekspozeu?”, pita Ivanović. 

04:08 Andrija Nikolić iz DPS-a traži da Spajić koji je izašao iz sale se vrati jer će tražiti pauzu.

04:05 Rakočević: Besmislena rasprava u ovo doba

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je da besmislena rasprava traje već nekoliko sati.

“Ovako važna tema zasluže da bude elaborirana i da ukrstimo argumente kada bi javnost mogla da čuje šta nudite i čemu oponiramo. Kada odlučite da najvažnija sjednica počne u ponoć, onda javnost ne može zadovoljiti svoju potrebu da zna, vidi i čuje “,rekao je Rakočević.

Opstrukcija je, kaže, kada se zakaže sjednica u 12 sati poslije ponoći, a ne kada traže da mandatar predstavi ekspoze.

Nova parlamentarna većina je, navodi, prihvatila da zavisi od deklarisano desne političke struje.

Nude ruku saradnje svima koji Crnu Goru vide kao građansku, multietničku državu čija je budućnost u EU.

“Čini mi se da je ta ruka uzalud ispružena. Ovo nije ambijent u kokm možemo objektivno i racionalno razgovarati – rekao je Rakočević.

Smatra da ne postoji normalan poslanik u parlamentu koji bi se radovao da bilo koja vlada bude neuspješna.

“Želimo da ova vlada bude uspješna, jer to znači bolji životni standard građana. Međutim, ovo je pogrešan put jer ona ne može biti uspješna, a to je zato što Crna Gora nije ni Singapur, ni Švajcarska”, naglasio je Rakočević.

04:00 Živković Camaju: Iznenadili ste me kao čovjek, ne političar

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je Camaju da ga je iznenadio izrečenim, kao čovjek, ne političar.

” Makar zbog dobrog koje je DPS uradio za albanski narod u Crnoj Gori i utemeljivanju građanskom konceptu – rekao je Živković, poželivši sreću Camaju sa novim koalicionim partnerima.

03:55 Camaj: Radije ću sa četnicima nego sa lopovima

Camaj kaže da je više puta rekao “radije ću sa četnicima nego sa lopovima”.

“Mi smo predizbornu kampanju formirali na tome da ćemo biti dio vlasti i borićemo se svim političkim sredstvima da u svim budućim vladama, bio tamo četnik ili partizan budemo dio vlasti”, kazao je Camaj.

03:43 Abdić: Camaj glasanjem učinio da na tron visokog doma bude deklarisani četnički vojvoda

Poslanik DPS-a Nermin Abdić kazao je da smo čuli o udarcima ispod pojasa, grubih riječi, podjele, ali podsjeća prijatelje, rođake i kumove albanske nacionalnosti da je Camaj ideologiju o albanskoj pripadnosti dao danas i svojim glasom učinio da prevari birače albanske nacionalnosti.

– Svojim glasanjem je učinio da na tron visokog doma bude deklarisani četnički vojvoda. Čudi me da, kad pominjete loše stvari od strane DPS-a, jeste li pomenuli one dane kad su horde zla kretale ka Tuzima, kako ste sje osjećali. Pa su Vam naša braća i sestre sa Cetinja i ostalih djelova Crne Gore priskočili u pomoć da branimo multinacionalnu, multivjersku, građansku i antifašističku Crnu Goru. Jeste li pomenuli dešavanja na Kosovu, nepočinstva kada su našim komšijama u dvorištu bili pripadnici Sedmog bataljona – kazao je Abdić.

03:30 Camaj: Vladi neće biti teško da bude najevropskija, samo ako hoće

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj kazao je da će im prihvatljiv biti svako ko dijeli njihove stavove o Evropi, NATO, susjedima, Kosovu i sankcijama Rusiji.

“Ovoj vladi neće biti teško da bude najevropskija, samo ako hoće – rekao je Camaj.

On kaže da nije bilo lako manjinama od 1997. da pružaju ruku Milu Đukanoviću kome su, kako je rekao, manjine od tada davale blanko podršku svih godina.

“Ali ta podrška ne da je zloupotrijebljena protiv nas pa nas nije bilo nigdje osim u Orlovom letu, nego je zloupotrijebljena i protiv svoje države. Ali svakako u korist pojedinaca. Imali su šansu da riješe nacionalno pitanje i rade na harmonizaciji odnosa među etničkim grupama ali se radilo upravo suprotno kako bi se održavali na vlasti, a vlast iskoristili za sebe i sebi bliskima pa je cvjetala korupacija i organizovani kriminal kao najveći neprijatelji razvoj i evrointegracija. i na kraju kako biva, ko drugome jamu kopa sam u nju upada. Zato ovoj vladi neće biti teško da bude najevropskija – kaže Camaj.

03:20 Nenezić zamolio Spajića da ga sasluša, bez Spajićeve reakcije

Branislav Nenezić iz SD-a kaže da duguju izvinjenje svim Cetinjanima jer sjednica nije održana u tom gradu.

Nenezić je zamolio Spajića da ga sasluša dok mu se obraća, ali kako je rekao nije dobio njegovu reakciju.

“Abazović je rekao gdje je i preko koga iz Beograda sprovedena i otišla provizija za vaše zaduženje. Mislim da u toj izjavi ima dovoljno argumenata da se ispita da li je postojala korupcija”, navodi Nenezić, dodajući da je Mandić trebalo da prekine sjednicu i pozove SDT.

03:06 Adžić: Nema razloga za veselje, Spajić prepustio formiranje vlade ljudima koji nemaju dobre namjere prema CG

Filip Adžić iz URA-e kaže da večeras nema razloga za veselje.

“Ništa noćas što smo vidjeli i čuli mene ne iznenađuje. Niti je Spajić vodio ove pregovore niti je pisao ekspoze niti planira da sprovodi taj program. Zna dobro ko su ljudi iz njegovog okruženja koji su ključ ovog procesa. Proces formiranja vlade je prepuštio ljudima koji su pokazali da nemaju ni najmanje dobre namjere prema CG”, kaže Adžić.

“Mogli ste da napravite vladu proevropsku, građansku, nijeste to uradili. Volio bih gospodine Spajiću da nam kažete što vas je to naljutilo, što je bila prepreka da formirate evropsku, građansku vladu?”, pita Adžić.

“Ne vjerujem da je prepreka da napravite građansku vladu bila to što nijesmo htjeli da učestvujemo u procesu oduzimanja vašeg državljanstva. Imali ste u tom dijelu podršku MUP-a”, kazao je Adžić Spajiću.

03:02 Vladimir Dobričanin iz UCG apeluje da se poslanici usredsrede na izbor vlade.

02:50 Dizdarević: Sjednica trebalo biti održana na Cetinju

Abaz Dizderavić iz DPS-a kaže da je poštovan zakon sjednica bi bila održana na Cetinju.

Poručuje da se Crna Gora neće okrenuti od evropskog puta.

02:28 Ibrahimović: Vlada neće biti dugog roka

Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke kaže da vjeruje da će nakon ovakvog sastava vlade građani dati odgovor na sljedećim izborima. Smatra da ova vlada neće biti dugog roka.

“Ovdje se svi zalažu za građansku, evropsku stabilnu Crnu Goru. I kada pričamo o stabilnosti ova vlada možda može biti za kratak period stabilna”.

Kaže da vlada ne oslikava građansku Crnu Goru, jer u njoj nema predstavnika najbronijeg manjinskog naroda.

“Moram biti zabrinut, nije ovo građanska vlada, ova greška nije trebalo da se desi mandataru. Da li će vlada biti evropska? Naravno da ne. Ali čekaćemo 100 dana da vidimo rezultate.”, navodi Ibrahimović.

Pitao je kako će vlada riješiti pitanje odlaska ljudi u penziju.

02:15 Abaz Dizdrević iz DPS-a traži da se mandatar pojavi te je odobrena pauza od 5 minuta.

01:42 Vuković: Ne držim ja na vlasti Vraneša u PV i Kovačevića u Nikšiću

Ivan Vuković iz DPS-a podsjetio je Bečića da ga je branio kada se protiv njega vodila prljava kampanja iz Beograda.

“I uvijek ću vas braniti od napada sa strane.”

Odogovorio je na optužbu da DPS ide u desno.

“Ne držim ja na vlasti Daria Vraneša u PV i Marka Kovačevića u Nikšiću”, kazao je Vuković.

“Kao gradonačelnik Podgorice sam podijelio nula funkcionerskih stanova.”

“Vi probajte da se sjetite, da li je neko iz političke strukture čiji ste predstavnik imao neku vrstu kontakata i pokušaja uticaja na tužilačku organizaciju kroz određene privilegije koje su omogućavane tom konkretom tužiocu. Vi ćete to znati”, kazao je Vuković Bečiću.

01:45 Bečić: Žao mi je što je došlo do narušavanja odnosa Spajića i Abazovića

Aleksa Bečić naveo je da mu je žao što je došlo do narušavanja odnosa Spajića i Abazovića.

Poručio je da treba gledati u budućnost.

“Od januara će biti 450 eura minimalna penzija. Hoćemo li da se vratimo u vrijeme kada su se stotinama miliona eura plaćale garancije. Je li patriotski što su se podijelile na storine stanova onima koji su dobro živjeli. Ili neki koji plaćaju rate od stotinjak eura, a obična radnička klasa po nekoliko puta više. Nikad više snimak, nikad više koverta.”

Budućnost CG počiva kaže na pomirenju, jačanju institucija, izgradnji jake, građanske CG.

“Nikad više CG ne smije i neće živjeti vrijeme ovog patriotizma koje nas je dovelo do ekonomske, pravne degradacije i posrtanja. Niti je ova Vlada antievropska, niti antigrađanska, niti anticrnogorska ali veoma je antimafijašaka i sve će uraditi da počisti sve sluge kriminala iz institucija”, navodi Bečić.

Crna Gora će ističe nestajati ako njom budu upravljali klanovi.

“Svi koji su čisti, od mene ispružena ruka, hajde da očistima žito od kukolja. Jer nam je ovo jedina kuća. Neka ova noć bude praznik demokratije”.

01:33 Nikolić: Treba imati debeo obraz pa manipulisati građanima u ovim sitnim satima

Andrija Nikolić iz DPS-a odgovorio je Ivanoviću na optužbe da opozicija pravi opstrukcije.

“Vi ste zakazli sjednicu u ponoć o izboru Vlade i optužujete opoziciju za opstrukcije, treba imati debeo obraz pa u ovim sitnim satima manipulisati građanima Crne Gore”, kazao je on.

Podsjetio je da je Đukanović nekoliko puta pozivao predstavnike srpskih političkih partija na razgovore.

01:15 Vuković: Bruka u jednoj od najvažnijih institucija, Spajić izdao ideju građanske Crne Gore

Poslanik DPS-a Ivan Vuković kazao je da je neprimjereno da se o ovako važnoj temi diskutuju u kasne sate.

“Ali možda je dobro da građani ne gledaju i ne slušaju bruku u jednoj od najvažnijih institucija u Crnoj Gori”, rekao je Vuković.

Neprijatno je, kaže on, slušati kako se čašćavaju ljudi koji su prije dvije godine bili dio istog tima.

On je upitao lidera Demokrata Aleksu Bečića da kaže šta misli o polemici koja se dešava u parlamentu jer je projektovan kao vicepremijer, a u junu je bio saborac Abazovića.

Za Spajića je rekao da je ponizio parlament.

“Nemaju svi računare, nijesu svi informatički pismeni, zato je trebalo ovdje da uradite, odnosno predstavite program Vlade”,istakao je Vuković.

Zatim se osvrnuo se na strukturu Vlade.

“Izdali ste ideju građanske Crne Gore. Ljudi su u ogromnoj većini glasali za PES i Demokrate, ako hoćete i GP URA, zbog ideje građanske Crne Gore, nijesu glasali za bivši DF i Andriju Mandića na čelu Skupštine. To je suprotno izbornoj volji”, rekao je Vuković.

Umjesto programski utemeljene, proevropske vlade, prvi put se, kaže Vuković, uvode antievropski elementi u strukture izvršne vlasti.

“Ako Vlada bude izabrana ona će isključivo zavisti od bivšeg DF-a”, ocijenio je Vuković.

Vuković je poručio da će se, i u ime građana koji su večeras bili ispred Skupštine, boriti sa retrogradim politikama koje Spajić institucionalizuje.

01:00Milović: Slijedi interesantan period za Abazovića

“Dritan nije uhapsio ni mačku za svog mandata, to je radilo tužilaštvo. Bojim se da će biti interesantno i po vas i po resornog ministra, ima dosta interesantnih stvari”, kazao je Andrej Milović iz PES-a i poručio da će “iza Abazovića ostati marketing”.

“Vi ste veoma opasan čovjek, jer ste spremni na sve”, kazao je Milović Abazoviću.

00:48 Abazović je poručio da je Spajićev program iz glave njegovih sponzora.

00:43 Mandatara Spajić je Abazoviću rekao da je 43. Vlada paravila nejmerljivu štetu državi u finansijama.

Abazoviću je kazao da nema pojma o čemu govori.

“Vi nijeste uradili ništa, a što se fiskalne konsolidacije tiče – napravili ste enormnu štetu ovoj državi. Sa Vašim budžetom ne bismo mogli u novembru da isplatimo ni plate ni penzije. Napravili ste budžet za koji ste znali da nijeste mogli da ga ostvarite. Rashode ste napumpali i mi ćemo morati da radimo sa Vašim nasljeđem. Vi ste se zadužili 100 miliona eura po dvocifrenoj kamati”, rekao mu je on.

Abazović je poručio da je potrebno znanje.

“Vi ste srušili 42. Vladu. Ova 44. Vlada će da traje četiri godine”, rekao je Spajić i rekao da će minimalna penzija od 1. januara 2024. godine biti 450 eura.

00:31 Mandatar Spajić saopštio je da je Abazović iznio niz neistina, te da su građani imali priliku da i večeras vide putujući cirkus.

”Sjutra ćemo da pogledamo tresor, baš me zanima gdje će biti tih 200 miliona o kojima govorite. Pojma nemate čovječe, dosta cirkusa. Građanima ne treba granjanje, treba im znanje”, rekao je Spajić.

00:10 Dritan Abazvić kazao da mu je drago što je Mandić došao na mjesto predsjednika Skupštine Crne Gore.

”Drago mi je što ste došli do tog mjesta i što se prešao put od želje da zapali parlament do toga da se danas čuva. Spajiću, vaš start je kao što sam očekivao, već ste prekršili ustav i dobro je da građani vide kako ćete upravljati”, rekao je Abazović.

On je optužio Spajića da planira da se zaduži veliki novac, milijardu eura i da uzme jedan odsto.

Kaže i da je obećanje da se odloži popis legitimno, ali da za popis veći uslovi postoje.

Kaže i da nije zaboravio aferu Do Kvon.

”Moraćete da kažete priču o tome koju ste rekli kod mene u kabinetu. Nema više bježanja, ja sam ovdje”, rekao je Abzović.

“Ono što od Spajića zahtijevamo je da poštuje ovaj dom i da ne koristi praksu njegovog mentora Zdravka Krivokapića. Vjerujem da ako budu predano radili mogu da naprave rezultat”, kazao je Abzović.

On je najavio građanima da će biti dio 45-te Vlade.

00:00 Andrijna Nikolić iz DPS-a kaže da je donekle zatečen ponašanjem Spajića i odlukom da ne pročita ekspoze.

”Mi smo došli da razgovaramo o vašem ekspozeu, a vi se nijeste udostojili ni da ga pročitate. Vi ste se dogovorili sa vojvodom Mandićem da se ovo obavi u sitnim satima i da građani ne čuju naše primjedbe. Slika i prilika vaših evropskih vrijednosti je oličena u stolici predsjednika parlamenta”, rekao je Nikolić.

23:54 Predsjednik BS-a Ervin Ibrahimović tražio je od Mandića da napravi pauzu i da porazgovara sa Spajićem, jer je u pitanju kršenje Ustava.

“Po Ustavu je mandatar dužan da predstavi program Vlade, treba da pročita ekspoze”, poručio je on.

23:51 Spajić je rekao da su ogoljene namjere opozicije i da izgleda da opoziciji ide u prilog da se popis ne odgodi.

”Ekspoze je javan već par dana. Mislim da je to poštovanje institucije, vremena. Građani ne žele da slušaju praznu priču kao što ste radili čitav dan. Sve nam je jasno”, rekao je Spajić.

23:44Danijel Živković iz DPS-a smatra da to što se u ove sate raspravlja o programu nove Vlade govori o neodgovornosti. Noćas Vladu nećete izglasati”, rekao je Živković.

”Namjera vam je da Cetinju oduzmete status Prijestonice. To činite kukavički i perfidno. Zašto vas je strah od Cetinja, kome ste dužni i čiji ste taoci”, rekao je Huter.

23:36 Odmah je proceduru zatražio Oskar Huter iz DPS-a koji je naveo da se sjednica mora prema poslovniku i zakonu o prijestonici održati na Cetinju.

”Kome ste dužni i čiji ste taoci”, rekao je Huter.

I Amer Smailović iz BS-a je naveo da mu nije jasan stav Spajića da u ponoć predstavlja svoj ekspoze.

23:38 Predsjednik parlamenta Andrija Mandić je rekao da je odlaganje popisa razlog što se sjednica održava danas.

”Mi sjutra imamo posjetu Von der Lajen i želimo da se sa njom sastane premijer u punom mandatu”, rekao je Mandić i naveo da nije prvi put da se sjednica ne održava na Cetinju.

”Nikoga nije strah od Cetinja, narendu sjednicu ćemo održati na Cetinju”, dodao je Mandić.

Nakon toega je mandatar Spajić saopštio predlog programa i sastav nove Vlade.

”Naša vizija je Švajcarska Balkana i Singapur Evrope”, rekao je Spajić.

Sjednici prisustvuje predsjednik države Jakov Milatović.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne GOre

Ostavite komentar

Komentari (0)