test

Mještani strahuju da će auto-put iseliti veliki broj porodica

Standard

21/06/2024

07:09

Zbog nastavka gradnje auto-puta, od Mateševa do Andrijevice, negodovali su mještani nekoliko sela. Planirao je rušenje oko 50 kuća, pa u selu Kralja strahuju da će auto-put iseliti mještane tog kraja. Iz Monteputa poručuju da će učiniti sve kako bi se što više stambenih objekata sačuvalo, navodi se u prilogu TVCG.

Dok većina građana Crne Gore se nestrpljenjem iščekuje početak gradnje druge dionice auto-puta, za mještane nekoliko andrijevičkih sela, dolazak mašina bi mogao značiti i trajno napuštanje višedecenijskih ognjišta. Na trasi je planirano rušenje oko 50 kuća, pa u selu Kralja od nadlažnih traže da izmijene plan gradnje.

“To bi najveća greška bila da prođe autoput po sredini sela jer bi nas podijelio na pola, a drugo iselio bi veliki broj djece i familija koja već žive tu stotinama godina. Postoje dvije mogućnosti za koje se ja čuo nisam siguran, da može se uradi druga trasa, nešto dolje južnije prema Lugovima, tim ili gore sjeverinije prema brdima. Ako bi se to uradilo to bi bilo baš dobro”, kazao je mještanin ovog sela.

Iz Monteputa kažu da su već obavili razgovore sa predstavnicima mjesnih zajednica. U saradnji sa budućim izvođačem pronaći će najbolje rješenje.

“Kao što ste rekli 50 objekata. Ima objekata različite vrijednosti. Ima objekata koji su u dosta lošem stanju. A naravno ima objekata koji su nam najosjetljivi, to jeste u kojima se živi. Tako da ćemo svaki objekat pojedinačno sagledati. Tokom izrade glavnog projekta pokušati da ih zaštitimo. Odnosno da izbjegnemo rušenje što većeg broja objekata. Ali svakako neki objekti neće moći da se sačuvaju”, istakao je direktor Monteputa Milan Ljiljanić

Gradnja druge dionice autoputa, ukoliko sve bude išlo po planu, trebalo bi da počne već naredne godine.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot

Ostavite komentar

Komentari (0)