test

Pješčić: Ne može se procijeniti gubitak nastao nakon pucanja ankera na mostu C

Standard

02/07/2024

15:26

Novčana šteta gubitkom samih mostova nije velika, objasnio je on, ali se ne može procijeniti gubitak koji će Luka Bar imati jer će najviše biti pogođene robe koje su radili do sada. Mostovi bili teži od 400 tona.

Sva tri pretovarna mosta koja su u Luci Bar još od 1977. godine su se srušila usled jakih naleta vjetra. Mostovi su bili visoki preko 30 metara i teži od 400 tona. Ne može se još uvijek znati kolika će biti šteta za Luku Bar, ali dugo vremena neće moći da rade kao do sad.

To je “Vijestima” kazao Ilija Pješčić, direktor AD Luka Bar. On je dodao da ništa nije ukazivalo na to da će doći do orkanskih vjetrova te da su na terenu bili radnici koji su obavljali redovne poslove.

“Srećom, niko nije preminuo ali par radnika je povrijeđeno. U pitanju su lakše povrede, ogrebotine i slično”, ispričao je Pješćič i objasnio da se većina njih na vrijeme sklonila.

Kako je on objasnio, pretovarni most C koji je bio pri samoj obali, na kojem se radila sanacija sajli i grabilice bio je usidren i vezan lancima za ankere, bile su spuštene kočnice i papučice. Međutim, udari vjetra u jednom trenutku su bili toliki da su ankeri popucali i on je nekontrolisano, velikom brzinom, krenuo ka dva druga mosta i povukao ih je za sobom, pošto se nalaze na šinama.

“Kako su se nasložili jedan na drugi, vjetar ih je vukao dok se nisu skroz oborili. Baš jedan težak dan za Luku”, ispričao je.

Novčana šteta gubitkom samih mostova nije velika, objasnio je on, ali se ne može procijeniti gubitak koji će Luka Bar imati jer će najviše biti pogođene robe koje su radili do sada.

Pješčić je rekao da imaju dvije mobilne dizalice sa kojima će raditi pretovar ali više neće imati efikasnost koju su nekad imali.

Mostovi koji su srušeni su stari preko 50 godina ali radnici su redovno o njima brinuli, zaključio je.

Radulović: Šteta velika, Vlada će stajati iza Luke Bar

On se sastao sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Filipom Radulovićem koji je posjetio Luku Bar i obišao mjesto havarije, a sastanku je prisustvovao i predsjednik Odbora direktora, Dušan Masoničić.

Radulović je takođe kazao “Vijestima” da se još uvijek ne zna kolika je šteta pričinjena, ni okvirno, ali da će se u narednom periodu potruditi da to utvrde.

“Došlo je do situacije gdje su pala tri pretovarna mosta i jedna dizalica. Moram reći da je situacija loša, to će biti velika šteta. U narednom periodu mi ćemo da vidimo tačno koliko će ta cifra da iznosi”, poručio je.

Kazao je da će oni, kao odgovorna Vlada, stajati iza Luke Bar i da postoji mogućnost u Zakonu kontrole državne pomoći da se zbog elementarnih nepogoda da određeni dio novca. Kada se ustanovi konkretno kolika je šteta, oni će finansijski pomoći ovoj kompaniji.

Mjesto havarije ograđeno je policijskom trakom, a na terenu su i službenici zaštite i spašavanja u sklopu Luke Bar. Još uvijek ograđuju određene djelove Slobodne zone zbog potencijalne opasnosti.

Izvor: vijesti
Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: Marija Pešić

Ostavite komentar

Komentari (0)