test

Problem nezaposlenosti na sjeveru: U Rožajama i Beranama više od devet hiljada nezaposlenih

Standard

27/12/2023

07:00

Problem nezaposlenosti je rasprostranjen širom Crne Gore, dok je žarišna tačka usmjerena na sjever države. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), u najgoroj poziciji u sjevernom predjelu našle su se opštine Rožaje i Berane. U Rožajama broj nezaposlenosti prethodnog mjeseca iznosio je 4.938, dok je u Beranama te brojka nešto manja - 4.232. Samo u te dvije opštine više od 9.000 je nezaposlenih!



U nešto malo boljoj poziciji, ali i dalje alarmantnoj, našle su se i druge opštine na sjeveru. Tako Bijelo Polje broji čak 3.653, Pljevlja 2.281 i Plav 1.998 evidentirana korisnika na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore. Upoređujući strukturu nezaposlenosti prema polu može se zaključiti da odnos nezaposlenosti između muškaraca i žena nije srazmjeran. Tako su osobe muškog pola u zavidnijem položaju u odnosu na žene. Shodno tome, prema evidenciji ZZZCG u opštini Rožaje je 2.817 nezaposlenih žena, u Beranama 2.226, Bijelom Polju 2.090, Pljevljima 1.400 i Plavu 1.022.

Nakon Rožaja, opština sa najvećom stopom nezaposlenosti na sjeveru je Berane. Iz te opštine poručuju da su svjesni negativnog trenda za koji, kako kažu, vide više razloga.

“Razloge vidimo u neravnomjernom ulaganju države prema sjeveru Crne Gore, a posebno prema Opštini Berane koja, prema našem mišljenju, treba da bude centar sjeverne regije, kako po geografskom, tako i po saobraćajnom položaju. Od loših privatizacija došlo je do gašenja fabrika usljed čega je veliki broj radnika ostao bez posla. Decenijama se vodila neadekvatna, neravnomjerna regionalna politika, koja je rezultirala stagniranjem sjevera države”, ocjenjuju iz Opštine Berane.

Jedna od posljedica je, očekivano, da pojedini traže bolje uslove za život i napuštaju, u konkretnom slučaju Berane.

 “Prema podacima Monstata, u 2022. broj stanovnika u opštini Berane bio 25.683. Osim toga podaci Monstata pokazuju i da je 2022. broj lica koji su napustili opštinu Berane bio 351, a broj doseljenih u opštini Berane je 184. Prema istim podacima, u Beranama je 2017. živjelo 27.256 stanovnika a krajem 2022. godine 25.683 stanovnika, tako da dolazimo do brojke da je u posljednjih pet godina Berane ima 1.573 stanovnika manje. Ali, kako je popis u toku, uskoro ćemo imati relevante i precizne podatke koji će biti na korist svima.”, navode iz Opštine Berane.

Iz te Opštine kažu da je u Beranama, prema evidenciji ZZZCG, najviše građana sa srednjim stručnim obrazovanjem. Tvrde i preduzimaju brojne aktivnosti kako bi motivisali građane na radni angažman.

“Lokalna uprava ulaže velike napore kako bi privukli strane investicije nizom olakšica koje nude u biznis zoni svim preduzetnicima koji su spremni da otvaraju nova radna mjesta u Beranama. Ulaganjem u poljoprivredu, koju smatramo strateškom granom razvoja naše opštine, kroz razne subvencije pokušavamo da mlade ljude zadržimo na ruralnom područiju. Takođe, ulaganjem u saobraćajnu infrastrukturu, pokušavamo na sve načine da oživimo ruralna područija i olakšamo život naših građana”, navode oni.

Kroz skupštinsku Odluku odbornici SO Berane, kako dodaju, odlučeno je da se za svako novorođeno dijete na teritoriji te opštine iz budžeta izdvoji po 100 eura.

“Zatim na ruralnom području prema istoj Odluci za svako dijete raste iznos novčanih odvajanja pa je za drugo dijete taj iznos 200 eura, treće 300 eura, četvrto 400 eura, peto 500 eura  i za šesto dijete dajemo pomoć porodici u građevinskom materijalu ili kupovini poljoprivrednih mašina u vrijednosti do 10.000 eura. Zatim smo kroz dodjelu studentskih stipendija, besplatnih udžbenika za sve osnovce, pokušali da olakšamo život našim sugrađanima. Ali sve to neće biti dovoljno bez konkretne pomoći Vlade i promjeni strategije razvoja sjevera Crne Gore, i prepoznavanja Berana kao centra sjeverne regije”, kazali su iz Opštine Berane.

Zaključuju i da rješenje, pak vide u stvaranju novih kvalitetnih populacionih politika države koje bi smanjile demografski problem sjevera Crne Gore.

No, uprkos svemu, v.d. Zavoda za zapošljavanje Gzim Hajdinaga  na jučerašnjoj godišnjoj konferenciji za medije, kazao je da su na tržištu rada Crne Gore, u godini na izmaku, prisutni pozitivni trendovi koji se ogledaju u smanjenju broja stope registrovane nezaposlenosti.

Ipak, posljednja zvanična statistika ZZZCG pokazuje da je uvisoka stopa nezaposlenosti i dalje prisutna u Crnoj Gori.

Prema posljednim podacima Zavoda za zapošljavanje u Crnoj Gori je 40.378 nezaposlenih, brojka koja, iz bezbroj razloga treba sve da zabrine, i konačno pokrene na akciju oslobođenu onog zbog čega rezultati izostaju, a čemu svakodnevno svjedočimo – čistom populizmu.

Izvor: dnevno.me
Izvor (naslovna fotografija):

Rožaje

Ostavite komentar

Komentari (0)