test

Problematičan porast poreza, hotelijeri ne isključuju rast cijena

Standard

07/10/2024

07:12

Oko 300 hiljada zaposlenih u Crnoj Gori, kroz Program Evropa sad 2, već od naredne plate primiće uvećane zarade. Kako se to odražava na poslodavce, te da li novi obračun može da ugrozi njihovo poslovanje, predstavnici privrednog sektora različito komentarišu.

Većina zaposlenih u Crnoj Gori obradovala se oktobru zbog najavljenog uvećanja plate. S druge strane, među poslodavcima mišljenja su podijeljena. Privrednik Slobodan Mikavica koji je i predsjednik Unije poslodavaca, poručuje da su sve benefite programa Evropa sad 2, poslodavci rado dočekali.

“Očekujemo i da će neki drugi dio smanjenja trenutnog opterećenja u bruto dohotku za zaposlene, takođe u nekom narednom periodu, biti usmjeren na neto zarade, ali to je stvar tržišta i profitabilnosti određenih djelatnosti. Naravno to nije slučaj u hotelskoj djelatnosti, koja je već osjetila negativne efekte, to jest, veći porez po ovom programu. Ali imamo situaciju koja je realno dobra i za radnika i za poslodavce”, naveo je Mikavica.

Za hotelijere, s druge strane, problematičan je porast poreza sa sedam na 15 odsto. To je, kažu, udar na njihov sektor.

Zorica Kovačević, vlasnica hotela, ističe da ni jedan poslodavac nije protiv toga da se podižu zarade, ali ukoliko zarade rastu, a ne postoji mogućnost i tržište ne dozvoljava da adekvatno podignu i cijene, poslodavci će poslovati sa gubitcima.

Povećanje zarada neupitno će, kaže Kovačevićeva, dovesti do novog porasta cijena.

“Porašće zarade, ali i cijene rastu, ako nam uslijedi novi talas inflacije, nije više pitanje šta će i kako će poslodavci, nego šta će se desiti sa ekonomijom Crne Gore”, kazala je Kovačević.

Primjena novog seta zakona biće pod budnim okom Poreske uprave i tu će, kako je kazao v.d. direktora Poreske uprave Sava Laketić, fokusirati sve svoje resurse u narednim mjesecima.

“Imamo jasno definisane kaznene odredbe po svim prekršajima koji mogu biti identifikovani”, ističe Laketić.

Napominje da će tokom oktobra djelovati edukativno kroz niz radionica, te da im je cilj da povećaju odgovornost u primjeni poreskih zakona.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija; Shutterstock

Ostavite komentar

Komentari (0)