test

Rio Tinto na putu da postane vodeći proizvođač litijuma u svijetu: Kupili firmu koja proizvodi za Teslu

Standard

09/10/2024

10:43

Rio Tinto je zvanično najavio kupovinu Arcadium Lithiuma za 6,7 milijardi dolara, što će značiti da postaju vodeći proizvođač ove rude u svijetu.

Rio Tinto je rekao da će platiti 5,85 dolara po dionici za američki rudar litijuma. To predstavlja skoro 90% premiju u odnosu na zaključnu cijenu Arcadium-a od 3,08 dolara po dionici 3. oktobra, dan prije nego što je Reuters ekskluzivno izvijestio o potencijalnom dogovoru između dvije kompanije.

Kompanija bi kupovinom Arcadium Lithiuma dobio pristup rudnicima, pogonima za preradu i nalazištima u Argentini, Australiji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Time bi potaknuo decenije rasta, kao i bazu kupaca koja uključuje proizvođače automobila Tesla, BMW, General Motors.

Cijene litijuma su oslabile zbog kineske prevelike ponude i usporavanja prodaje električnih vozila, što je dovelo do toga da kompanije koje rudare ovaj metal postanu atraktivne mete za preuzimanje.

“Ovo je kontraciklična ekspanzija usklađena s našim discipliniranim okvirom alokacije kapitala, povećavajući našu izloženost rastućem i atraktivnom tržištu u pravoj tački ciklusa”, rekao je izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm.

Sporazum bi Rio Tinto učinio jednim od najvećih proizvođača metala za proizvodnju baterija uz Albemarle i na putu su da postanu vodeći proizvođač litijuma.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)