test

Spajić: Pronašli smo rješenje za Institut Simo Milošević

Standard

21/06/2024

10:53

Rješenje odnosi se na blokadu računa, saopštio je danas premijer Milojko Spajić na konferenciji za medije povodom situacije u toj instituciji.

Spajić je kazao da je za početak potrebno odblokirati račun, da bi se nastavila isplata zarada. Zahvalio je Žarku Rakčeviću, koji je manjinski akcionar, na konstruktivnom pristupu.

“Pronašli smo rješenje za deblokadu računa, ali smo nacrtali i mapu kako da izadjemo iz situacije. Država će zajedno sa Rakčevićem učestvovati 50 posto naprema 50 posto u deblokadi računa. To se odnosi na dug koji se odnosi na Jugobanku. Rakčević će to da odradi kroz jednu pozajmicu, kratkoročnu i bezkamatnu, i hvala mu na tome. Na taj način ćemo omogućiti da se deblokada računa desi”, istakao je Spajić. 

Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji Vile Oliva, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije.

U informciji koju je Vlada usvojila navodi se da bi isplatila akcije kada i ako Agencija za zaštitu konkurencije odobri plan restrukturiranja koji još nije ni napisan.

Direktna Vladina podrška Institutu komplikovana je zbog evropskih propisa o kontroli državne pomoći, o čemu odlučuje Agencija za zaštitu konkurencije.

Na jučerašnji dan računi kompanije iz Igala bili su 197 dana u neprekidnoj blokadi zbog duga koji sada iznosi 7,3 miliona eura.

Izvor (naslovna fotografija):

Milojko Spajić/ Pokret Evropa sad (PES)/ Facebook

Ostavite komentar

Komentari (0)