test

U izgradnju hotela Cruiser u Budvi uloženo preko 24 miliona eura – Imaće 5 zvjezdica i 252 smještajne jedinice, ukupna vrijednost skoro 60 miliona

Standard

29/06/2024

13:07

U izgradnju hotela Cruiser u Budvi do kraja prošle godine uloženo je više od 24 miliona eura, pokazuju podaci nezavisnog kontrolora Crowe MNE. Riječ je o investiciji koju realizuju kompanije Bemax i Master Inženjering, a ukupna vrijednost projekta je blizu 60 miliona eura.

Cruiser će biti hotel sa 5 zvjezdica, imaće 252 smještajne jedinice i radiće po mješovitom modelu poslovanja. Plan investitora je da se realizacijom projekta omogući zapošljavanje 153 radnika, a kako je ranije navedeno, očekivani početak rada hotela je 1. oktobar ove godine. Podsjetimo, hotel je 2020. godine uvršten na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma.

Vlada je na prošlonedeljnoj sjednici usvojila informaciju o petom i šestom izvještaju nezavisnog kontrolora o nalazima činjeničnog stanja u vezi sa realizacijom projekta izgradnje hotela Cruiser u Budvi.

Peti izvještaj obuhvata period od 27. oktobra 2022. do 27.05. maja 2023. godine i u njemu su potvrđena ukupna ulaganja u realizaciju projekta u iznosu od 4,9 miliona eura bez PDV-a.

Investitor je u ovom periodu izvršio radove na zaštiti iskopa temeljne jame koji su završeni, kao i radove na objektu. Na objektu su izvršeni zemljani, armirano betonski i armirački radovi, konstruktivni radovi i betoniranje. Pored toga, urađena su i zidna platna, grede, i AB ploče prizemlja, mezanina i šest spratnih etaža, zatim nabavka tj. narudžba materijala za zidarske, suvomontažne, bravarske, keramičke i radove koji se odnose na vodovod i kanalizaciju.

Šesti izvještaj odnosi se na period od 27. maja 27. novembra 2023. godine. Ukupna ulaganja u realizaciju projekta u tom periodu iznosila su oko 5,7 miliona eura(bez PDV- a).

Izvještaj je pokazao da je investitor u ovom periodu izvršilo radove na zaštiti iskopa temeljne jame koji su završeni, kao i radovi na objektu. Na objektu su rađeni zemljani, armirano betonski i armirački, konstruktivni radovi i betoniranje. Pored ovih radova urađena su zidna platna, grede, i AB ploče prizemlja, mezanina i jedanaest spratnih etaža. Izvršena je nabavka tj. narudžba opreme za slabu i jaku struju kao i za termotehničke instalacije.

U skladu sa proširenom metodologijom praćenja razvojnih projekata u oblasti turizma, koja je usvojena na sjednici Vlade Crne Gore od 7. oktobra 2021. godine, pored izvještaja kontrolora, uvedena su dva nova postupka u proceduri praćenja razvoja projekata i to izvještaj o stanju radova na projektu (Izvještaj stručnog nadzora o napretku radova), te obilazak lokacije.

– Shodno proširenoj metodologiji,dostavljeni su izvještaji o stanju radova na projektu za period oktobra 2022. do novembra 2023. godine. Dodatno, predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja izvršili su obilazak predmetne lokacije 25.04.2024. godine i konstatovali da su u toku navedeni radovi na objektu. Predstavnici investitora su najavili da će gradilište biti konzervirano u toku ljetnje turističke sezone zbog zabrane gradnje – pojašnjeno je.

Na bazi četiri prethodno dostavljena polugodišnja izvještaja nezavisnog kontrolora, koji su usvojeni od strane Vlade Crne Gore, potvrđeni su troškovi, odnosno ulaganja u realizaciju projekta u ukupnom iznosu od 13,5 miliona eura. Ako računamo svih šest izvjštaja, ukupna ulaganja u izgradnju hotela dostigla su oko 24,14 miliona eura.

https://maps.app.goo.gl/J4W666JkHBJWTeno7

Izvor: eKapija
Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot/Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)