test

Kako je Aleksandar Mrkić od glavnog osumnjičenog za šverc postao glavni ,,informator“ SDT-a?

Standard

23/03/2024

08:45

Biznismen Aleksandar Mrkić, kojeg Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da je organizator kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca i švercom cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar, pokušao je sredinom jula 2023. godine da ostvari uticaj na specijalnog državnog tužioca Vukasa Radonjića, ali i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, pokazuju dokumenta kojima raspolaže Pobjeda.Samo nekoliko sati nakon što su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, rano ujutro 24. jula 2023, uhapsili Nikolu Mrkića i još nekoliko osoba zbog sumnji da su članovi kriminalne grupe, specijalnom tužiocu Vukasu Radonjiću zazvonio je telefon. Prvi put u 18:19, potom u 19:10 i opet u 20:30, sva tri poziva sa broja srpskog mobilnog operatera koji koristi kodni broj 065.

Radonjić se nije javljao na pozive. Potom su krenule poruke, sa istog broja.

,,JA SAM VAM NAJEFTINIJI…“


“Ja sam brat Nikolin. Mike mi je Aco.. Nikola mrava zgazio u zivotu nije”, pisalo je u prvoj poruci, pa je Radonjić vjerovatno već tada shvatio da ga je zvao Aleksandar Mrkić, brat uhapšenog Nikole.

Deset minuta kasnije, stigla je i druga, opširnija, poruka.

“Ja se ne krijem..ali Vam nista ne vjerujem..muslim da ste svi resin korumpriani…I vjerujem da sam vam ja najeftiniji… ali kolko god da sam jeftin posteni sam od Vas i duze cu trajati od Vas..a evo zivi bilo pa vodjeli…”, napisao je, kako se Radonjiću sam predstavio, Aleksandar Mrkić.

Potom je, u samo nekoliko minuta, Radonjić zasut sa više kraćih poruka u kojima se već vidi povećana ogorčenost pošiljaoca.

“*ebo Vas skaj i tebe i sve vas refor.. sram vas bre bilo…”, kaže se u jednoj poruci, a samo koji minut kasnije stiže nova poruka Radonjiću gdje navodno Mrkić ističe da su ga tokom posljednje godine 18 puta pretresali i spočitava specijalnim tužiocima

U samo nekoliko minuta Radonjiću je stiglo čak sedam poruka. I djeluje da se vodila neka konverzacija porukama, ali to se ne može zaključiti ili dokazati iz dokumentacije koju je, kao službenu zabilješku, sačinio sâm Vukas Radonjić.

Poseban fokus, nakon Radonjića, bio je na šefu Specijalnog policijskog odjeljenja Predragu Šukoviću. Njega, ali i specijalnog tužioca, osoba, za koju Radonjić u službenoj zabilješci osnovano sumnja da je Aleksandar Mrkić, optužuje za napad na ,,poštene ljude“.

“I nasrcete na postene ljude..ali neka..rekoh ti mom vjera je jaca od tvoje nevjere… Sukovic ne smije na telefon sa se javi..mis jedan osvetoljubivi..u zivotu ga vidio nisam.. ne znam kako cojek izgleda a nose back odmazdama i podmetanjem… Sram vas bre bilo.. I tebe i Novovica..Kukavice jedne”, piše u porukama sa istog srpskog broja mobilnog operatera.

Kako ide poruka za porukom, tako se i ton mijenja: od prvobitnih molbi i informacija, prelazi se na otvoreno vrijeđanje Vukasa Radonjića.

Nakon što se Radonjić nije javio u 20:03, uslijedio je set poruka u kojima se specijalni tužilac optužuje da ,,potura ljudima“, ali se i kreće sa teškim uvredama.

“Na *ura* te nabijem..platiću 500 e za uvredu..nije problem.. *o*no jedno isfustrirano .. *eder*ino..bikes zene..hapsis postene ljude.. kukavice jedne…Sram te bre bilo..napravili ste akciju ko da hapsite pedofile..*ebeni vas u ust svakog ponaosob…po*erem se u sav sistem…”

Nakon serijala teških uvreda i psovanja, prema Radonjiću se šalje i politička poruka.

“Da nije bilo mene i slicnih meni nikad na blast dosli nebi”, tvrdi Aleksandar Mrkić.

U službenoj zabilješci koju je specijalni tužilac Vukas Radonjić napisao i pohranio u arhivi Specijalnog državnog tužilaštva naznačava se da je pozive dobio na privatni broj, a da je poruke primao SMS-om, ali i preko aplikacija Viber i WatsApp.

Dokumentacija kojom Pobjeda raspolaže pokazuje da je istog dana još jedan specijalni tužilac – i to glavni, Vladimir Novović – dobijao poruke, sa istog srpskog broja.

,,VLADO, NE VJERUJEM NI POLICIJI NI TUŽILAŠTVU…“


Kao i u slučaju Radonjića, tako je i glavni specijalni tužilac Novović prvo bio pozvan – u 17:40 i u 19:10 – sa srpskog broja. Kako se nije javlja, Novović je dobio, kako sam kaže – ,,SMS poruke“.

U samim porukama koje je Novović dao u službenoj zabilješci, pominje se i komunikacija posredstvom WatsApp aplikacije.

“Vlado napisao sam ti poruku na vocap..llakse mi je jer znam jesi li je procitao..Ja Vlado nisam kriminalsc..nitisam zlikovac..niti sam koristio skaj telefon..Vlado mene ne voli sef SPO..a nista my iradio nikad nisam..Vlado ja ne vjerujem ni policiji..ni tuzilastvu.Na pretressu stana su mi poturili ponesto. Ti radi kako mislis da treba.Potpuno mi je svjedno. Jaca je moja vjera od vase nevjere..Nikola mrava u zivotu zgazio nije. Svaka van je istina.takva.progonite me zadnjih 15 godina”, piše osoba čiji identitet, za razliku od specijalnog tužioca Vukasa Radonjića, glavni specijalni tužilac Novović ne otkriva.

No, sudeći po sadržaju poruka, pominjanju brata Nikole, ima osnova za zaključak da je ista osoba pisala poruke i Radonjiću i Novoviću.

Samo je, kako se iz prve analize može zaključiti, sadržaj, ako i ton poruka, znatno izmijenjen – nema uvreda, a ni prijetnji, upućenih Novoviću. Ali, ima upozorenja na postupke državnih organa.

“Vlado mislis li dda treba posteni ljudi da idu u zatvor? Mislis li da treba da odgovaraju pravi, a krivi da daju sugestije. Vladimire malo lakse..polako..lako je zatvarati krive. .nevine kad zatvoris zatvorio si sebe svoju skolu..sve pada u vody i skola i ime i zakletva Vladimire Novovicu”, piše u poruci, koju autor potisuje sa,,Aco, brat Nikolin“, što navodi na zaključak da je riječ o Aleksandru Mrkiću.

Prema Novovićevoj zabilješci, osoba, koja se predstavlja kao Aco, poslala je još jednu poruku, koja je nešto drugačije intonirana.

“Vlado..nisan siguran da treba da te postujem..imao sam neko misljenje o tebi..al sad sam velo uzdrzan..Poslao sam Vukasu par poruka..muslim da je teska kukavica..a za Sukovica mislim da je mis…:, piše u posljednjem zapisu koji je dobio Novović i čiji je sadržaj istaknut u službenoj zabilješci.

BEZ REAKCIJE I ČUDNA REAKCIJA


Poruke koje je, kako se tvrdi, poslao Alkeksandar Mrkić specijalnom tužiocu Vukasu Radonjiću i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Noviću su do sada nezabilježen, nesvakidašnji, potez. Tim prije, jer ih je slao čovjek za kojim je crnogorska policija – u tom času već tragala.

Zato je vrlo čudno što je komunikacija i pokušaj uticaja koji je Aleksandar Mrkić navodno pokušao da ostvari ostao sakriven od očiju javnosti: dvije službene bilješke Radonjića i Novovića – Specijalno državnu tužilaštvo je prećutalo. Kao što je odbilo da odgovori na pitanja Pobjede koja su slata tokom posljednjih trideset dana čak tri puta!

A sama akcija ,,hvatanja švercera duvana“ bila je vrlo medijski propraćena. S razlogom: 24. jula 2023. godine, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenje uhapsili su desetak osoba, a kasnije tog dana je saopšteno da je ,,Mrkićeva grupa uhapšena u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja i po nalogu SDT“. Samo dva dana kasnije, Specijalno državno tužilaštvo je medijima dostavilo naredbu (Br: DT KTI-S.BR.143/20) kojom je stavljena zabrana uhapšenima na raspolaganje imovinom u Crnoj Gori.

Kasnije su se, osim Aleksandra Mrkića i njegovog brata Nikole Mrkića, na optužnici SDT-a našli i Veselin Veljović, Mujo Nikočević, Arsenije Kalezić, Željko Bulatović, Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Sadig Elnagar, Nikola Bubanja i Stefan Bubanja.

I to je sve spektakularno propraćeno, uz saopštenje iz Specijalnog tužilaštva i pohvale iz partija vlasti. Prema nalazima Specijalnog državnog tužilaštva riječ je o organizovanoj kriminalnoj grupi koja se bavila švercom cigareta višemilionske vrijednosti, ali i pranjem novca, što je dalo posebnu težinu slučaju.

Zato je iznenađujuće, čak bi se moglo reći i šokantno, da su Radonjić i Novović tajili poruke Aleksandra Mrkića njima lično upućene, pa je tako ostao prikriven i uticaj koji je navodno Mrkić namjeravao da ostvari na djelovanje Specijalnog državnog tužilaštva.

PORUKE I ,,PORUKE“

Tim prije, što su u brojnim akcijama – koje je kasnije sprovodilo Specijalno policijsko odjeljenje po naredbama Specijalnog državnog tužilaštva za organizovani kriminal – korišćene poruke koje je slao baš Aleksandar Mrkić!

Za hapšenje Veselina Veljovića, nekadašnjeg višegodišnjeg direktora Uprave policije i savjetnika za bezbjednost bivšeg predsjednika Mila Đukanovića bila je dovoljna jedna poruka koju je navodno dobio Aleksandar Mrkić?!

,,U petak će biti izvršen pretres kuće gdje stanuje, neka skloni ako ima nešto interesantno“. Takvu je poruku, po navodima iz Specijalnog državnog tužilaštva”, poslao Veselin Veljović Aleksandru Mrkiću – preko Skaj aplikacije.

Prema navodima SDT-a, bivši direktor policije Veselin Veljović navodno je imao informaciju da se spremaju policijski pretresi na više lokacija. Navodno je, tvrdi tužilaštvo, znao da Mujo Nikočević, član Mrkićeve grupe, ima oružje u svom stanu pa je tu informaciju ,,iskoristio kako bi pomogao pripadnicima kriminalne organizacije Aleksandra Mrkića da oružje sklone na sigurno dok ne prođe kontrola“.

Zanimljivo, specijalno tužilaštvo je krenulo u akciju protiv Veljovića na osnovu jedne navodne SKY ECC poruke upućene Mrkiću, iako je bivši direktor Uprave policije na saslušanju tvrdio da nikada nije imao kriptovani telefon niti koristio Skaj aplikaciju.

Da sve bude interesantnije, Specijalno tužilaštvo je u sve to povjerovalo i služi kao građa za optužnicu na osnovu jedne poruke! Upravo na osnovu jedne poruke donijet je zaključak da su Veljović i Mrkić u dosluhu, iako je SDT imalo i saznanja – ali i materijalne dokaze – da je Aleksandar Mrkić, avgusta 2020. godine, falsifikovao vlastiti nadimak (nick-name) na Skaj aplikaciji, upravo targetirajući

jednog drugog policajca (Vladana Lazovića) i jednog drugog DPS funkcionera (Milana Roćena).

Zašto su u jednom slučaju desetine Mrkićevih poruka bile saktrivene i nijesu predmet istrage, a u drugom slučaju jedna Mrkićeva poruka je dovoljna za podizanje optužnice?

Ne djeluje kao logično postupanje vrha Specijalnog tužilaštva.

POTJERNICA, SEDAM MJESECI KASNIJE?!


Kao što nije u skladu sa procedurama da se prikrivaju Mrkićeve uvredljive i prijeteće poruke.

U času kada je slao poruke Mrkić je bio na nacionalnoj potjernici, što će reći da su crnogorski policajci mogli da ga liše slobode na crnogorskoj teritoriji. Kada je uhapšen njegov brat Nikola Mrkić i više drugih osoba, tadašnji ministar policije Filip Adžić je zagonetno saopštio da se Mrkić nalazi na jednoj udaljenoj lokaciji, ali da vjeruje da će biti uhvaćen.

“Znamo gdje je, vjerujemo da ćemo brzo doći do tog lica. Nije u pitanju region, već malo dalja destinacija”, kazao je tada Adžić. Iako nije spomenuo državu, javna je tajna da su crnogorski operativci baratali informacijom da se Aleksandar Mrkić nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Zato je za čuđenje da ni Radonjić ni Novović nijesu hitro reagovali kada su dobili pozive i poruke od Aleksandra Mrkića sa srpskog broja. Da li je vođena kakva tajna operacija lociranja Mrkića – nije poznato. Izvjesno je, međutim, da je na snazi ostala samo – nacionalna potjernica, kao da se Mrkić krije neđe na teritoriji Crne Gore?!

I tako je ostalo punih – sedam mjeseci! Čak su nedavno, Mrkićevi advokati Zoran Popović i Marko Perović, tokom kontrole optužnice u Višem sudu u Podgorici 15. marta, kazali da njihov branjenik – nema informaciju da se protiv njega vodi krivični postupak, te da on nije u bjekstvu?!

Prema informacijama Pobjede, tek je 9. februara 2024. godine data saglasnost za raspisivanje međunarodne potjernice, radi vođenja krivičnog postupka pred Specijalnim državnim tužilaštvom ,,zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st.1 u vezi st 6 KZCG, krivičnog djela krijumčarenje u saizvršilastvu iz čl 265 st. 2 i 3, kd- pranje novca iz člana 268 stav 3 u vezi sa st.1, kd-krijumčarenje iz čl 265 st. 2 i člana 23 stav 2…“.

Umjesto da, nakon julskih poruka, odmah otvore međunarodnu potragu za Aleksandrom Mrkićem, čelnici Specijalnog državnog tužilaštva su sedam mjeseci zataškavali informacije koje su im stizale na privatne telefone. Prema dostupnim tragovima, u međuvremenu se osumnjičeni biznismen kretao, bez ikakvih problema, na relaciji Ujedinjeni Arapski Emirat – Srbija.

Prema operativnim podacima, Mrkić se i sada nalazi u Beogradu, đe ga niko ne traži i đe očekuje političku zaštitu tamošnjih vlasti i BIA, nešto poput Svetozara Marovića. Zauzvrat, preko ,,nanovo ispisanih“ Skaj poruka, plete se mreža za nova hapšenja…

Da li će iz vrha Specijalnog državnog tužilaštva, nakon objelodanjivanja ovih podataka i poruka Mrkića, neko pružiti valjano obrazloženje? Ili je, možda, i višemjesečno ćutanje bilo u interesu istrage?

Mjesec bez odgovora SDT-a na pitanja Pobjede

U cilju dobijanja dodatnih informacija, ili pojašnjenja postupaka, Pobjeda je u tri navrata tražila odgovor od specijalnog tužioca i portparola Specijalnog državnog tužilaštva Vukasa Radonjića povodom službene zabilješke koju je on sačinio, kao i službene zabilješke Vladimira Novovića, ali ni nakon mjesec nijesmo dobili odgovor.

Pitali smo Radonjića 23. februara: Jesu li preduzimali radnje, i ukoliko jesu, koje, nakon što je s njima 24. jula 2023. godine kontaktirao Mrkić, koji se – kako tada tako i danas – nalazi u bjekstvu.

Istog dana, nakon mejla, poslali smo specijalnom tužiocu Radonjiću telefonsku poruku sa pitanjem kada možemo očekivati odgovor, na što smo dobili pitanje: Koja pitanja?

Radonjić nije odgovorio ni 27. februara da li je o svemu obaviještena crnogorska policija.

Pitanja smo poslali i 29. februara porukom, ali nijesmo dobili odgovor.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)