test

Katnić zadržan u bolnici

Standard

12/06/2024

06:57

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić oporavlja se u privatnoj klinici Moj Lab nakon hirurške intervencije koju je imao u petak -potvrdio je njegov branilac, advokat Marjan Marković.

On je saopštio da je Katnić u klinici zadržan zbog bolova.

Kako je Pobjeda pisala, hirurška intervencija je preduzeta zbog poboljšanja Katnićevog zdravstvenog stanja koje je narušeno zbog skoro dvomjesečnog štrajka glađu. On je uhapšen 14. aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je bio član kriminalne grupe koju je navodno formirao nekadašnji visoki policijski funkcioner Zoran Lazović.

Bivši glavni specijalni tužilac odmah je počeo štrajk glađu, a 6. maja i žeđu jer tvrdi da je proces protiv njega politički motivisan i montiran. Dvadeset dana kasnije odustao je od štrajka žeđu. Katnić je ranije uputio niz pitanja na adresu aktuelnog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, navodeći činjenice koje ukazuju da Specijalno državno tužilaštvo i postupajući tužilac Miloš Šoškić u kontinuitetu krše njegova ljudska prava otežući saslušavanje svjedoka da bi se produžio pritvor.

On je naveo niz detalja o tužilačkim zloupotrebama i vođenju finansijske istrage u okviru krivične, bez naloga glavnog specijalnog tužioca, što je višestruko kršenje Zakona o krivičnom postupku.

Podsjećamo, predstavnik nevladine organizacije Centar za monitoring i istraživanje posjetio je Katnića 18. maja, nakon čega su iz te NVO preporučili rukovodiocima Vrhovnog državnog tužilaštva i Višeg suda da mu pritvor treba zamijeniti blažom mjerom i ukazali na njegovo loše zdravstveno stanje. Tek nakon deset dana vrhovni državni tužilac Milorad Marković izdao je obavezujuće uputstvo za sve tužioce da što hitnije postupaju u pritvorskim predmetima, ali to očito nije uticalo na tužioca Šoškića da ubrza saslušanje svjedoka u postupku protiv bivšeg glavnog SDT-a.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Milivoje Katnić

Ostavite komentar

Komentari (0)