test

Katnić: Žalim što nijesam manje hapsio pustosvata, a više starih svata i vojvoda

Standard

02/03/2024

09:53

Jedino za čim žalim jeste što nijesam manje hapsio pustosvata, a više ovih – znate, stari svat, vojvoda, kazao je nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, gostujući na TV E.

Katnić je komentarisao stanje u bezbjednosnom sektoru – peripetije oko smjene direktora policije, ali i ubistvo Edmonda Mustafe – koji je, prije dvije godine, tražio da bude zaštićeni svjedok, u slučajevima brojnih ubistava u obračunu klanova.

“Smrt Edmonda Mustafe na duši svih građana”

Teško da možete neki predmet iz oblasti organizovanog kriminala ozbiljno pripremiti, dokazati i sa činjenicama poduprijeti optužnicu, koja će proći na sudu, ako nemate svjedoka saradnika, kazao je nekadašnji glavni specijalni tužilac, komentarišući ubistvo Mustafe.

“U Crnoj Gori je bio razvijen ozbiljan tim za zaštitu svjedoka. Nažalost, vidimo da je to oslabilo. I to je težak posao. Da bi se neko zaštitio, to je težak posao. Napomenuću da smo mi, u predmetu terorizam, onoga Sinđelića štitili preko godinu i po dana. To je bio jedan ozbiljan posao, a iskustvo koje smo stekli, grupa koja je to radila, a koja je bia savršena – nje nema. Mjesto da su prenosili to saznanje…To je jedno.

Drugo, ovdje je zbog ovog neuspjeha – imaju oni uspjeha i odličnih službenika u Agenciji, koji su besprijekorni, ali koji ne mogu zbog ovih karakteristika koje sam Vam kazao – što se na njih utiče, kad uspiju u nekom poslu – razriješe ih, oni ne mogu da ukažu čitavom društvu, da shvatimo kao cjelina, da ne smije se, izvinjavam se, pod znacima navoda – zbog kila mesa vo klati. Oni su, da bi nekome naškodili tamo, nekoj grupaciji ljudi da ih ne pominjem, htjeli da prikažu te aktivnosti, koje su se tada dešavale na angažovanju ove osobe za svjedoka saradnika – prikazivali da je on otet, da je držan, maltretiran, primoravan…što nije bila istina”, rekao je Katnić.

Sagovornik TV E kazao je da je smrt Edmonda Mustafe na duši svih punoljetnih građana Crne Gore.

“On se javio, što je kasnije i saopštio i što mu je došlo do glave, i on je saopštio i došao i njega su određene policijske strukture ozbiljno štitile. Kada je došlo do ove traumatične situacije i kad se niko nije mogao snaći, tada sam ja razriješen, došao je novi specijalni tužilac – on nije mogao znati što i kako, o čemu se radi, prekinuta je ova institucionalna memorija, nije ostalo ono specijalno odjeljenje, nije preneseno…Umjesto da se uradi na jedan lijep način…Samo kaže: doviđanje, putuj, igumanje – ne misli na manastir. Javno su iznosili njegova, laka mu crna zemlja, svjedočenja o tome da nije primoravan. Čak još jedna osoba u dalekom Brazilu ili Argentina, na osnovu toga što je on iznio, likvidiran. Njegova smrt je na dušu svih punoljetnih građana Crne Gore”, naveo je Katnić.

Nekadašnji glavni specijalni tužilac ukazao je na još jedan problem sa kojim se pravosuđe susrijeće – što se vidi i kroz ovaj slučaj.

“Znate li ko je njega ubio? Do stepena osnova sumnje, biće i osnovana, ali je to jedan čudan način, ali vidjećemo da li je to zaista tako. Osoba koja je učestvovala u lišenju života jednog Novljanina, koga smo mi lišili slobode, dokumentovali sve crno na bijelo, bez Skaj aplikacija i ostalog. On je ostao da mu se ne presudi za tri godine – tri godine je bio u pritvoru i izašao iz pritvora. Znate kako je to moguće? Što ovi razbijači sistema, među kojima je i ova Agencija, razbijaju i sudstvo – jedno sjajno sudstvo. Dakle, mi smo imali sjajne, karijerne sudije. Oni su svi razriješeni –penzionisali su ih i prekinuli kontinuitet”, navodi Katnić.

“Nije uopšte trebalo postaviti pitanje da Šaranović koordiniše Upravom policije”

Komentarišući peripetije oko smjene direktora Uprave policije Zorana Brđanina, ali i spekulacije da bi, do izbora novog čelnika UP, policijom mogao koordinisati ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, Katnić kaže da je jasno određeno da lice koji se bavi politikom ne može obavljati tu funkciju.

“No, tu je još značajnija jedna situacija da je to visokoprofesionalna funkcija koja podrazumijeva karijerni uspon. Dakle, taj direktor policije mora imati 15 godina na poslovima tim ili sličnim i tako dalje. Znači, to nije spojivo i nije trebalo, po meni, uopšte da se postavi kao pitanje, nego je trebalo nekog iz sektora policije privremeno postaviti”, istakao je Katnić.

Kako kaže – ministar to nije trebalo da prihvati niti da Vlada predloži.

“ANB dužna da dostavi podatke SDT-u”

U intervjuu za TV E, Katnić je govorio i o važnosti ANB-a u bezbjednosnom sektoru te o njenim zadacima koje, kako kaže, ANB nije obavila u cjelini. Da jeste, posebno kontraobavještajni dio, i da su držali pod kontrolom sve podatke, sigurno da se ne bi, navodi nekadašnji glavni specijalni tužilac, dešavalo ono čemu smo svjedoci – a to je, dodaje, sve ono što je bilo na sastancima, pokazivanje raznih podataka, iznošenje određenih činjenica.

“Prisjetite se kada je otkriven šverc cigareta i kriminalna grupa, do stepena osnovane sumnje, službenici na čelu sa rukovodiocem Savom Kenterom su zaista u tom poslu odradili, po mojim saznanjima, odličan posao i dostavili SDT-u određene informacije. Međutim, nakon toga – ekspresno je bio razriješen gosdpodin Kentera, a najbolji operativci, koji su nosili operativni rad i koji su baštinili ovu institucionalnu memoriju Agencije, a ona prikuplja, evidentira, sistematizuje, zaključuje podatke – e oni su maknuti sa tih funkcija i poslati u manje centre Herceeg Novi, Nikšić, Šavnik”, naveo je Katnić.

Komentarišući tvrdnje ministra pravde Andreja Milovića da ANB mjesecima ne dostavlja snimak navodnog razgovora Rada Miloševića sa visokopozicioniranim funkcionerom GP URA, ali i potvrdu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića – da ANB ne dostavlja podatke SDT-u, Katnić kaže da postoji obaveza, u članu 6, da su oni dužni da korisnicima podataka koje su pribavili dostave nadležnima, SPO-u, odnoso SDT-u.

“Plava sveska se nije mogla desiti 1953.”

U emisiji “Na kraju dana”, Milivoje Katnić komentarisao je i aferu “plava sveska”, kojom se navodno dokazuje da je šef SPO-a Predrag Šuković davao određene informacije Milu Božoviću, osumnjičenom za šverc koakina. Kako navodi, negdje poslije rata, već od noveliranja ZKP-a – 1953. godine, ovakvih situacija nije bilo upravo zbog efikasnog funkcionisanja ANB-a – kako god se ona zvala.

“Postoji ovaj zakon, koji sam spomenuo – o unutrašnjim poslovima, gdje je sve određeno, postoji etički kodeks gdje je sve određeno, ovdje treba utvrditi i provjeriti sve te činjenice. Da li je to tako, da li je neko davao, da li je on to bio, da li je to njegov rukopis, ja ne mogu sad bilo što tu da kažem. Dakle, to treba utvrditi. Generalno, to nije zamislivo”, kaže Katnić.

Kako kaže, ovdje se radi o principijelnosti.

“Dakle, Dragan Radonjić, to je bio šef moga tima, svaki dan je došao kod mene. Dakle, osam godina, pomnožite radne dane, oko 300, jer smo radili maksimalno, pa osam godina, koliko puta je on došao kod mene. Nije on mogao da iznosi informacije nikome drugome prije mene ili uopšte da ih u javnost daje ako nema nekog dogovora, ničega ili bilo kome drugome, da ih razmjenjuje. Prvo ih analiziramo”, kaže Katnić.

“Novović će ispitati navode o malverzacijama Šukovića”

Komentarišući navode ministra pravde Andreja Milovića o navodnim malverzacijama Šukovića sa nekretninama, Katnić kaže da se i to mora provjeriti, da je to ozbiljna indicija i misli da će je Novović ispitati. Na pitanje može li na tu odluku Novovića uticati podrška koju je javno dao šefu SPO-a, Katnić odgovara.

“Dobrica Ćosić je pisao u “Daleko je sunce”…I onome Gvozdenu su bili dali povjerenje”.

Izvor (naslovna fotografija):

Milivoje Katnić

Ostavite komentar

Komentari (0)