test

Mi možemo, narod hoće, a ko neće?

Standard

15/05/2024

14:01

Apelacioni sud je za silovanje u produženom trajanju propisao kaznu od osam godina zatvora. Građanski pokret Mi možemo je ostvario zakonske uslove da se obljuba nad djetetom, što je u aktuelnom postupku i slučaj, propiše maksimalna kazna zatvora koju poznaje crnogorski pravni sistem–40 godina.

“Do danas su sve insitucije sistema ostale nijeme na, potpisima legitimizovan, zahtjev građana da zvjerstva zaista kaznimo. Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu valjda preopterećen bitnijim stvarima nije našao za shodno da našu peticiju uzme na raspravu i po njoj postupi”, navodi Građanski pokret MI MOŽEMO.

Podsjećaju da je peticiju potpisalo preko 6000 crnogorskih građana.

“Takođe, javnost podsjećamo da se našom peticijom traži da se minimalne kazne za krivično djelo silovanje, ali i ostala krivična djela iz ove oblasti kazne sa minimalnom kaznom od 8 (osam) godina, a da za obljubu nad djetetom i obljubu nad nemoćnim licem bude propisana maksimalna kazna zatvora koju poznaje crnogorski pravosudni sistem”, navodi Građanski pokret MI MOŽEMO.

Kao pokret osnovan prvenstveno od pripadnica ženskog pola, a u svijetlu aktuelnih događaja, zahtjevaju od predsjednika Odbora za odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Miluna Zogovića da zakaže urgentno zasijedanje i našu peticiju stavi na raspravu.

“Takođe zahtijevamo prenos ove sjednice na parlamentarnom i zvaničnom youtube kanalu Skupštine Crne Gore kako bi se građanima Crne Gore omogućio uvid u stavove njihov predstavnika po ovom pitanju”, ističe Građanski pokret MI MOŽEMO.

Kako su naglasili, žene Crne Gore su kroz istoriju bivale heroine i nosioci napretka i razvitka ovog društva.

“Kao pokret nećemo dozvoliti ovoliko ponižavanje institucije crnogorskih, ali ni srpskih, albanskih, muslimanskih, bošnjačkih ali ni ostalih majki, sestrara i kćeri. Nećemo dozvoliti nikome, pa ni sudstvu naše zemlje, da kroz ovakvu kaznenu politiku apsolutno legalizuje največi zločin nad ljudskim tijelom”, navode.

Građanski pokret MI MOŽEMO će, poručuju, ostati istrajan u svojoj namjeri da spriječi sve češća silovanja i zlostavljanja žena u Crnoj Gori, a sve odgovorne aktere političkog života snažno podsjećamo da rješavanje ovih pitanja mora biti prioritet u odnosu na sve čime su se do sada bavili i oni, ali i oni prije njih.

“Spremni smo, ako je potrebno, da na raspolaganje stavlimo sve naše lične i profesionalne resurse nadležnim organima, kako bi zajedno kao društvo po prvi put u istoriji bili jedan korak ispred svih”, zaključuje Građanski pokret MI MOŽEMO.

Izvor (naslovna fotografija):

Filip Filipović, ADRIA

Ostavite komentar

Komentari (0)