test

Ombudsman pet puta posjetio Katnića, RADOVIĆ ZA STANDARD: Čekamo izjašnjenje SDT-a

S Rastoder

28/05/2024

11:14

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Mirjana Radović je u izjavi za portal Standard saopštila da su predstavnici te institucije do sada pet puta posjetili bivšeg Glavnog specijalnog tužioca Milivoje Katnića koji je u istražnom zatvoru UIKS-a u Spužu.

“U razgovorima koje smo imali Katnić je bio izričit da je zadovoljan uslovima boravka u UIKS -u i odnosom službenika prema njemu. Njegova prvobitna pritužba, kao i sve kasnije dopune su se odnosile na postupanje SDT-a. U odnosu na sve navode koje je iznio, zatraženo je izjašnjenje, a zatim dopune izjašnjenja SDT-a, nakon čega će Institucija Zaštitnika donijeti mišljenje sa konačnom ocjenom u skladu sa zakonom”, rekla je Radović.

Govoreći o Katnićevom štrajku glađu, Radović je rekla da je Ombudsman juče ujutro obaviješten zvanično iz UIKS-a da je Katnić prekinuo štrajk žeđu.

Zamjenica Ombudsmana je, takođe, saopštila da ta institutcija prati još jedan slučaj štrajka glađu u UIKS-u.

“Trenutno u UIKS- u imamo još jedan slučaj stranog državljanina koji odbija uzimanje hrane, koji je takođe predmet povećanje pažnje Zaštitnika, dakle ukupno dva takva slučaja. U ovoj fazi postupka, nijesmo u prilici da pružimo vise informacija o postupku koji se vodi pred Institucijom Zaštitnika, osim da smo o zdravstvenom stanju Katnića do sada bili u potpunosti i blagovremeno obavještavani i samostalno ostvarivali uvid, a svakako da ćemo po okončanju postupka biti u prilici da više informacija podijelimo sa javnošću”, rekla je Radović.

Katnić je započeo štrajk glađu dan nakon hapšenja 15. aprila ujutro, a od 6. maja je štrajkovao i žeđu. On je juče popio vitaminski sok a, kako su Pobjedi saopštili sagovornici, za 40 dana je smršao nekih 24-25 kilograma.

Njegov branilac, advokat Marjan Marković kazao je za Pobjedu da je juče posjetio Katnića i da mu je saopštio da je prekinuo štrajk žeđu.

“On loše izgleda. I, po meni, njegovo zdravstveno stanje je zabrinjavajuće. Koliko će i da li će ga oporaviti uzimanje tečnosti, zaista ne znam “, kazao je advokat Marković.

Izvor (naslovna fotografija):

Radović i Katnić

Ostavite komentar

Komentari (0)