test

Festival tamburaške muzike u Pljevljima ove godine neći biti održan; Pekić: Neshvatljiva reakcija direktora Centra za kulturu

Standard

28/06/2024

10:08

Festival tamburaške muzike - Pljevlja `Srce i duša stare čaršije` ove godine neće biti održan.

Kako kaže direktor Festivala Emir Prekić, i pored više dopisa upućenih direktoru, Organizacioni odbor nije za četiri mjeseca uspio da dobije termin za sastanak sa čelnicima JU “Centar za kulturu Pljevlja”, inače dugogodišnjim partnerima u realizaciji Festivala.

“Grad koji je kako reče Zvonko Bogdan ,,Tamburaška prijestonica Crne Gore” ostaje bez jedinog muzičkog Festivala u gradu. Festival tamburaške muzike Pljevlja održava se od 2006. godine u Pljevljima. Osnovali su ga ljubitelji i izvođači tamburaške muzike a festival je član Evropske i Svjetske asocijacije tamburaških festivala. Za 17 godina na festivalu je nastupilo preko 1000 tamburaša iz 14 evropskih država, a takođe učestvovali su najeminentniji izvođači tamburaške muzike: Zvonko Bogdan, Merima Njegomir, Legende, Zoran Kalezić, Zdravko Đuranović, Garavi sokak, Tamburaši za dušu, Šukrija Žuti Serhatlić, Blanka Došen, Pljevaljski tamburaši, Evropski tamburaški orkestar, Garavuše i td. Takođe, Festival je 2009. godine bio domaćin i organizator Evropskog omladinskog tamburaškog kampa a prošle godine na otvaranju Festivala predstavljena je izložba ,,Tamburaška tradicija u Pljevljima” koja se bavi istorijom tambure od kraja 19. vijeka. U okviru Festivala nekoliko godina bio je i program ,,Veče nove pjesme”, navodi Prekić. 

Zaista je, kako kaže, neshvatljiva reakcija direktora Slavka Tošića sa kojim su do sada imali zaista korektne odnose od njegovog naimenovanja na funkciju.

“Posebno zato što se i sam Tošić u programu rada JU ,,Centar za kulturu Pljevlja” za 2024. pozitivno izjasnio prema dosadašnjoj organizaciji Festivala, a takođe i predložio da će se to nastaviti i poboljšati. Isti program rada usvojio je Savjet ustanove a verifikovala ga Skupština opštine Pljevlja na svojoj sjednici.”, istakao je Prekić.

Sigurno problem, kako navodi, leži u tome da nosioci funkcija iz oblasti kulture nijesu pročitali Zakon o kulturi i nemaju dovoljno kompentencija da tumače šta je nematerijalna kulturna baština Pljevalja i Crne Gore.

“Možemo i tumačiti da se konflikt interesa u produkciji JU ,,Centar za kulturu Pljevlja” u organizaciji novih ,,festivala folklora” direktno odrazio na Festival tamburaša. Poslije 17 godina sigurno nećemo dozvoliti da odluka jednog lokalnog funkcionera može ugasiti Festival, a o ovom problemu i rješenju tražićemo razgovore sa predstavnicima lokalne samouprave kao i sa Ministarstvom kulture”, zaključuje Prekić. 

Izvor (naslovna fotografija):

Mediabiro

Ostavite komentar

Komentari (0)