test

SESTRE DERVANOVIĆ ZA STANDARD O PRVOJ CRNOGORSKOJ MANGI: IŠIDIN lik je ispunjen potrebom za otkrivanjem istine, kako bi se oslobodio LANACA prošlosti

Standard

26/10/2024

10:35

Sara i Silva Dervanović, sestre po srodstvu i umjetničkom daru, djevojke su koje u posljednjem vremenskom periodu čine velike stvari za crnogorsku strip scenu. Osim činjenice da su prve strip autorke u našoj državi, kao njihov važan podvig ističe se i buduće objavljivanje prve crnogorske mange ,,Lanci mastila''.

Sara i Silva Dervanović su za portal Standard opisale svoj talenat i put u devetoj umjetnosti, koji u narednom periodu planiraju da krunišu izdavanjem prve crnogorske mange, pod nazivom ,,Lanci mastila”.

,,Lanci mastila”, Foto: Privatna arhiva

,,SVE ŠTO NAM SE DESILO U PROŠLOSTI JE NEPROMJENJIVO POPUT MASTILA NA PAPIRU KOJE SE NIKADA NE MOŽE OBRISATI”

Kada je riječ o njihovom najvećem dostignuću – mangi, javnost treba da razumije važnost njenog izdavanja, jer se crnogorska strip scena prvi put saočava sa izdavanjem ove vrste. Mangu će izdati, takođe prva, crnogorska strip  izdavačka kuća ,,Vintart dizajn”.

Foto: Instagram/ Vintart_design

Sestre Dervanović su pričale o nazivu, broju strana, boji, žanru, likovima i značajnosti mange ,,Lanci mastila”, koju će objaviti.

,,Odabrale smo naziv ‘Lanci Mastila’ jer simbolizuje način na koji trauma može vezati osobu za prošlost. Mastilo predstavlja sve neizgovorene emocije i iskustva koja ostaju zapisana u nama, jer sve što nam se desilo u prošlosti je nepromjenjivo – poput mastila na papiru koje se nikada ne može obrisati.  Lanci u nazivu predstavljaju težinu tih sjećanja koja nas drže zarobljenima”, opisale su one.

Kako su dodale, Išida Juno (Ishida Yuno), lik u stripu,  je zarobljen u svojoj patnji i strahovima koje personifikuje Gospodin Mastilo. Njegova priča je put ka oslobađanju od tih lanaca, kao i suočavanje sa tamom iz prošlosti, kako bi pronašao slobodu.

Knjiga će, kako su kazale strip autorke, sadržati od 150 do 200 strana. 

,,Ono što mangu kao strip čini karakterističnom jeste njena forma. Ova vrsta stripa čita s desna ka lijevo, a velika karakteristika jeste i to da je strip crno-bijeli. Naravno, u knjizi će biti i par ilustracija u boji, kako bi čitateljke i čitaoci imali ideju o dominantnim bojama u stripu i paleti likova”, pojasnile su sestre Dervanović.

,,IŠIDIN UNUTRAŠNJI SVIJET JE ISPUNJEN TJESKOBOM, ZBUNJENOŠĆU I POTREBOM ZA OTKRIVANJEM ISTINE, KAKO BI SE OSLOBODIO LANACA PROŠLOSTI”

Strip autorke su otkrile i likove  koji će se naći u stripu, te njihove karakteristike i ulogu. 

,,Išida Juno (Ishida Yuno) – glavni lik, duboko traumatizovan i povučen mladić koji nosi teret prošlosti. Ne uspijevajući da se potpuno poveže sa stvarnošću, njegova trauma, manifestovana kroz Gospodina Mastila, je rezultat potisnutih sjećanja i osjećaja krivice za nešto nad čim nije imao kontrolu. Zbog tih emocija, Juno ima problema sa povjerenjem i otvaranjem prema drugima, iako osjeća snažnu odgovornost prema sestrici, njegov unutrašnji svijet je ispunjen tjeskobom, zbunjenošću i potrebom za otkrivanjem istine, kako bi se oslobodio lanaca prošlosti”, ispričale su one.

Naredni lik kojeg će sestre Dervanović prikazati u mangi  je Gospodin Mastilo.

,,Gospodin Mastilo (Inkman) je simbol Junovih dubokih emocionalnih rana i strahova. U Junovom životu on je predstavljen kao nešto zastrašujuće i nepoznato, ali kako priča napreduje, postaje jasno da je on personifikacija Junove unutrašnje borbe – nemogućnosti da se suoči s užasom iz djetinjstva. Njegova prisutnost odražava Junovu nesposobnost da oprosti sebi i drugima”, definisale su strip autorke.

Važnu ulogu nosi i Daiči.

,,Daiči (Junov siledžija) je zarobljenik vlastitog bijesa i tuge, on projektuje svoj bol i gubitak na Junoa, smatrajući ga krivim za svu nesreću koja je zadesila Daičija i njegovu porodicu. Ispunjen  je osvetom, bijesom i osjećajem nepravde, što ga tjera da još od ranog djetinjstva maltertira Junoa, međutim, duboko u sebi, Daiči pati od emocionalne praznine i nesposobnosti da se pomiri s gubitkom. Njegova potreba za kaznom nad Junom neće prekinuti dok god on diše”, kazale su one.

Kako su istakle, tu su i ostali likovi od velikog značaja, kao što su Junovi roditelji, porodica i prijatelji koji će se pojaviti u mangi. Priča će biti veoma kompleksna i knjiga će biti namijenjena starijim uzrastima zbog osjetljivih tema u sadržaju

Kada je riječ o žanru, strip autorke Sara i Silve Dervanović su apostrofirale da njihovu mangu ne možemo vezati samo za jedan.

,,Naša manga ‘Lanci mastila’  se ne može vezati samo za jedan žanr, jer ona u sebi sadrži elemente psihološkog horora, drame, misterije i trilera”, poručile su one.

Ovo djelo nam je od velikog značaja jer nastojimo da napravimo što kvalitetniju i interestantniju priču za čitateljke i čitaoce. Iako smo autorke mnogih kratkih web-zinova (kao što su “Déjà vu”, “Hollow Face”, “Bonds” i drugi), ovo djelo predstavlja naše prvo izdato djelo koje će biti serijalizovano u nekoliko knjiga.

Takođe, kako su navele strip autorke, upravo je ova manga i njihov najkompleksniji rad.

,,Zbog detalja i težine priče, rekle bismo da je najkompleksnije bilo raditi na mangi, a najteži dio kod svakog stripa nije crtanje, već stvaranje priče i svijeta. Zbog toga što je priča stavljena u Japan, gradu Šibuji, u periodu ranih 2000. godina, mi smo radile dosta na istraživanju grada, tadašnje mode, pop kulture, muzike i tehnike, kako bismo napravile priču što realnijom. Radimo danonoćno na ovoj mangi i nadamo se da će ljudi izraziti zainteresovanost za nju”, pojasnile su one.

,,Lanci mastila”, Foto: Privatna arhiva

DEBITOVANJE NA HERCEGNOVSKOM STRIP FESTIVALU

Osim istaknutog napretka načinjenog radom na prvoj crnogorskoj mangi ,,Lanci mastila”, Sara i Silva Dervanović su učestvovale na brojnim strip vikendima i festivalima. One su izdvojile pojavljivanje na Hercegnovskom strip festivalu, Strip vikendu u Nikšiću, Strip vikendu u Baru i OHOHO festivalu u Hrvatskoj.

Bila nam je bila čast  crtati rame uz rame sa svjetskim zvijezdama stripa. Neizmjerno smo zahvalne što su organizatori ovog strip festivala prepoznali našu ljubav prema stripu, ljubav koju njegujemo još od malih nogu. Jedno je od najljepših iskustava koje smo imale, iako smo na sceni relativno kratko. Stekle smo mnoga lijepa poznanstva i prijateljstva zahvaljujući ovom festivalu. 
Sa Hercegnovskog strip festivala, Foto: HSF
 Na Strip vikendu u Nikšiću smo se zbližile sa domaćim autorima i bolje smo se upoznale sa crnogorskom strip scenom. Upoznale smo dosta mladih talenata i manga entuzijasta koji su uveliko bili zainteresovani za našu mangu. Na ovom strip vikendu smo upoznale Nikšić sa našim radom, kroz nekoliko tribina čiji je moderator bio Jovan Subotić.
Jovan Subotić, Silva Dervanović i Sara Dervanović, Foto: Privatna arhiva
Iako smo bile gošće na stranim strip festivalima, Strip Art Bar je zapravo prvi domaći strip festival na kojem smo bile pozvane. Na ovom festivalu smo saznale za postojanje Vintart dizajna tj. prve crnogorske strip izdavačke kuće. Organizator festivala, ujedno i tvorac ove izdavačke kuće, Andrija Vujošević, nas je još dublje uveo u svijet devete umjetnosti. Prva crnogorska manga će biti izdata od strane ove izdavačke kuće.
Tribina sa Strip Art Bar festivala, Foto: Privatna arhiva
Zahvaljujući OHOHO festivalu (19-22. Septembar 2024), nastala je i sama ideja o priči ‘Lanci Mastila’. Tema u ovogodišnjem broju OHOHO zina je bila horror manga. U ovom Hrvatskom zinu je prvi put izdat ‘teaser’ za našu mangu. Imale smo čast da otvorimo ovogodišnji OHOHO zin sa svojim djelom. Ovom prilikom se zahvaljujemo uredništvu OHOHO festivala, naročito Marku Dješki.
Štand sa OHOHO festivala, Foto: Instagram/ Ohohofestival

OHOHO, tribina prve crnogorske mange,  Foto: Instagram/ Ohohofestival

,,AKO NISMO PREPOZNATE KAO ‘DÉJÀ VU’ –  KAO VEĆ VIĐENE, TO ZNAČI DA SMO, NA NEKI NAČIN, ORIGINALNE”

Osim mange, čije izdavanje se očekuje, i učešćima na strip festivalima, Sara i Silva su odabrale neke od predašnjih radova koji su njima posebni i specifični – ,,Déjà vu” i ,,Hollow Face”.

,,Omiljeni rad, mimo mange ‘Lanci mastila’ nam je definitivno Déjà vu, zbog komedije i lakoće crtanja tog stripa. Možda baš zato što je to i naš prvi ‘web’ zin, pa se može reći da nam je taj strip i prva ljubav, jer smo se sa njim i pojavile na strip sceni. Ljudima se svidio i dosta njih nas zna po njemu. Nastojimo da nastavimo ‘Déjà vu’ na našem Global Comix profilu”, opisale su sestre Dervanović.

Ispričale su i da naziv njihovog prvijenca „Déjà vu“ nosi i dublju simboliku, te prokomentarisale činjenicu da one na crnogorskoj strip sceni nisu ,,već viđene”.

,,To je stanje u kojem se horor predstavlja kroz suptilne ponavljajuće trenutke, gdje se čini da je svijet isti, ali da nešto nije kako treba. Tako i u stvarnom životu – ako nismo prepoznate kao ‘déjà vu’ – kao već viđene i poznate, to znači da smo, na neki način, nove, originalne, da uvijek donosimo nešto neočekivano, nešto što iznenađuje. To je upravo ono što želimo da postignemo sa svojom mangom, želimo da publika stalno osjeća da je na ivici poznatog i nepoznatog”, naglasile su.

Zin,,Déjà vu”, Foto: GlobalComix

Pored ,,Déjà vu-a”, od njihovih dosadašnjih Web zinova akcentovale su i strip ,, Hollow Face”. 

,,Smatramo da strip sa sobom nosi jako interesante likove, tematiku i atmosferu. On će jednog dana, definitivno, dobiti svoje oficijalno i nastavljeno izdanje”, obećale su strip autorke.

,,UVIJEK NAS JE HOROR PRIVLAČIO VIŠE OD OSTALIH ŽANROVA”

Sestre Dervanović su pričale o razlozima zašto su baš odabrale da se bave horor stripovima.

,,Mi nalazimo interesovanje u različitim žanrovima stripa, ali uvijek nas je privlačio horor više od ostalih. Priču našeg glavnog lika u mangi  ‘Lanci mastila’, Išide Juna, povezana sa njegovim traumama iz djetinstva, odlučile smo prikazati u vidu horora, to jest da prikažemo i približimo publici stvari onakvim kakvim ih Juno zaista doživljava”, kazale su.

Odlučile su se, kako su navele, za japanski strip zbog toga što im je on uvijek bio najbliži.

,,Japanski strip je karakterističan po tome što podsjeća na veoma dug film. Najveću inspiraciju imamo od mangi poput Homunculus, Billy Bat, Pet Shop of Horrors, Fire Punch, Monster, Made in Abyss, Promised Neverland i drugih”, istakle su strip autorke.

Silva Dervanović je kazala da je uvijek bila strašljivo dijete, čija je mašta bila i previše razvijena,  pa je, kako je rekla,  uvijek imala ideju o horor scenama i pričama. 

,,NAJVEĆA ŽELJA NAM JE DA RADIMO NA SVOM DJELU I DA GA POPULARIZUJEMO NA INTERNACIONALNOM NIVOU STRIPA” 

Pored brojnih postignutih uspjeha, Sara i Silva su priznale da i dalje imaju snove koje bi željele da ostvare na strip sceni.

Silva Dervanović i Sara Dervanović (s desna na lijevo), Foto: Privatna arhiva

,,Voljele bismo da imamo radionice digitalnog stripa i ilustracije, ali, najveća želja nam je da radimo na svom djelu i da ga popularizujemo ne samo na regionalnom, već i na internacionalnom nivou stripa, kako bismo mogle stvarati još više novih i originalnih prica. Ovo je već san, ali nadamo se da će se jednog dana ostvariti”, zaključile su strip autorke.

Piše: Isidora Kovačević

Izvor (naslovna fotografija):

Sara Dervanović i Silva Dervanović (s lijeva na desno), Privatna arhiva

Ostavite komentar

Komentari (0)