test

Adžić: Kneževićeva političko-propagandna floskula je samo na nivou fantastike i slabe literarne imaginacije, takvi zahtjevi ostaće jalovi

Standard

23/12/2023

18:09

I lakovjernima je jasno što hoće satelitska partija beogradskog režima koja se zove DNP. Priznaju makar otvoreno, istakao je predsjednik Crnogorske evropske partije (CEP) Novak Adžić.

„Hoće promjenu Ustava Crne Gore radi izvođenja velikosrpskog etničkog inženjeringa. Njen predsjednik Milan Knežević ne krije te namjere. Traži izjednačavanje crnogorskog i srpskog jezika u smislu da je i srpski jezik službeni, a ne jezik u službenoj upotrebi, kakav je po Ustavu“, navodi Adžić.

Prema njegovim riječima, za razliku od drugih koji se kamufliraju, predsjednik DNP nema oblandu u tim zahtjevima. 

„Hoće oni da mijenjaju član 13 Ustava Ustava Crne Gore, ali su se u tom smislu malo više preškartali i izuli. Za takvo nešto po Ustavu Crne Gore, kako piše u članovima 155, 156 i 157 utvrđena je jasna procedura, a to znači da je to skoro nemoguće u pogledu izvođenja, a da bi bilo ustavno i legitimno. U Ustavu Crne Gore član 13 stav 1 kazuje da je crnogorski jezik službeni jezik u Crnoj Gori. Tako će i ostati, uprkos hajci na njega. Stav 2 člana 13 Ustava govori da su u službenoj upotrebi srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik. Uvjeren sam da će tako i ostati“, ističe Adžić. 

Promjena Ustava je, naglašava Adžić, veoma komplikovana i član 157 jasno kaže o tome sve, tako da ova, kako kaže, političko-propagandna floskula izrečena od strane predsjednika DNP-a je samo na nivou fantastike i slabe literarne imaginacije. 

„Nije realno izvodljiva. Ista situacija je i u pogledu promjena normi o državljanstvu. I u tom smislu samo će jalovi ostati takvi zahtjevi. Jedno su puste želje, drugo je objektivna stvarnost i imperativ ustavne norme“, zaključuje Adžić za Analitiku.

Izvor: Portal Analitika
Izvor (naslovna fotografija):

Novak Adžić

Ostavite komentar

Komentari (0)