test

BILČIK: Ne mogu da zamislim vladu sa onima koji su dovodili u pitanje evroatlantsku orijentaciju Crne Gore, pa čak i pokušavali da je potkopaju

Standard

13/08/2023

07:59

Predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, evropski poslanik Vladimir Bilčik kazao je da je važno da sljedeća vlada, ako želi da bude istinski proevropska, mora politički da garantuje parlamentarnu podršku od najmanje tri petine, odnosno 49 poslanika.

U intervjuu za Pobjedu, Bilčik ponavlja da ne može da zamisli proevropsku vladu u kojoj bi bile snage koje su dovodile u pitanje evroatlantsku orijentaciju Crne Gore i sarađivale sa Putinovom Rusijom.

POBJEDA: Pregovori o formiranju vlade su u toku, a deklarativno svi oni koji o tome pregovaraju žele da ona bude „stabilna, evropska“. Koliko je realno da to zaista bude tako, ako vlada ne bude imala podršku dvije trećine poslanika?

BILČIK: Kada govorimo o stabilnoj, demokratskoj i proevropskoj vladi, ono što je mnogo važnije u ovom trenutku su kredibilni postupci, a ne samo priča o tome. U protekle tri godine vidjeli smo mnogo usmenih deklaracija o proevropskim integracijama, ali smo vidjeli vrlo malo akcije u tom pravcu. Zato je važno da sljedeća vlada, ako želi da bude istinski proevropska, mora politički da garantuje parlamentarnu podršku od najmanje 3/5 poslanika, odnosno 49 poslanika za donošenje nekih važnih odluka u oblasti pravosuđa i vladavine prava.

Ovo je osnovni uslov za svaku stabilnu i proevropsku vladu koja, takođe, može da pruži prave rezultate. U tom smislu, vjerujem da je Crna Gora ponovo suočena sa važnim zadatkom da ispuni svoj strateški cilj evropskih integracija.

U praksi, ovo može zahtijevati i neke važne političke kompromise kada je u pitanju čitav politički spektar u

Crnoj Gori. Kada se gledaju brojke u Skupštini, može se primijetiti da bi jedini kredibilan put naprijed mogao biti samo smislena saradnja političkih predstavnika svih proevropskih Crnogoraca, Srba i drugih manjina u zemlji.

POBJEDA: Ponovo je na dnevnom redu pitanje učešća lidera bivšeg DF-a u vladi. Američki zvaničnici otvoreno kažu da ne vide DF kao partnera. Da li Vi i dalje dovodite u pitanje njihovo učešće u vladi?

BILČIK: Ja ne mogu da zamislim pravu proevropsku vladu sa bilo kojim političkim snagama koje su posljednjih godina i tokom vremena dovodile u pitanje evroatlantsku orijentaciju Crne Gore, pa čak i pokušavale da je potkopaju, ili koje su otvoreno dovele u pitanje usklađivanje Crne Gore sa podrškom EU Ukrajini i ukrajinsku odbranu od ruske agresije, ili koje su posljednjih godina otvoreno sarađivale sa Putinovom Rusijom, ili koje takođe pokušavaju da u javnosti revidiraju činjenice o ratnim zločinima 1990-ih. Svaka buduća vlada Crne Gore, koja će u sebi imati političke snage povezane sa ovim akcijama, je vlada za koju vjerujem da ne može odlučno ostvariti strateške ciljeve evropskih integracija.

POBJEDA: Nedavno ste razgovarali sa predstavnicima Bošnjačke stranke i predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem. Očekujete li da u novoj vladi budu manjinske stranke?

BILČIK: Crna Gora je multietnička demokratija i očekujem da svaka proevropska vlada može raditi samo na osnovu inkluzivnog pristupa prema svim manjinama u zemlji. Takođe bih očekivao da predstavnici ovih manjina, koje godinama podržavaju integraciju Crne Gore, budu sastavni dio svake buduće istinske demokratske i proevropske vlade.

POBJEDA: Kada bi mogao biti održan novi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP)?

BILČIK: Mi u Evropskom parlamentu smo spremni da sa našim partnerima u Crnoj Gori održimo naredni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, čim se steknu svi uslovi za taj sastanak. Nadamo se da će Crna Gora uskoro imati potpuno funkcionalan parlament, uključujući novoizabrano rukovodstvo i sve svoje skupštinske odbore, kako bismo mogli da razgovaramo o narednim koracima ka održavanju punopravnog sastanka POSP. Pozdravljam konstitutivnu sjednicu parlamenta, ali svaka rasprava o narednoj sjednici POSP-a zahtijevaće potpuno konstituisanje novog parlamenta, uključujući izbor novog predsjednika i svih relevantnih organa. Veoma smo spremni u Evropskom parlamentu i željno iščekujemo odluke koje će se donijeti u Podgorici, kako bismo mogli direktno da se angažujemo sa novim partnerima koji će biti na poslaničkim pozicijama na osnovu novog mandata sa parlamentarnih izbora održanih ranije ove godine.

POBJEDA: Imate li informaciju iz Brisela, da li je moguće da će Crna Gora na međuvladinoj konferenciji u decembru zatvoriti neka od pregovaračkih poglavlja?

BILČIK: Od sada do decembra ima dosta vremena. Da li će u decembru biti međuvladina konferencija, koja bi mogla da pokrene pregovarački proces Crne Gore, u velikoj mjeri zavisi od toga šta se dešava u Crnoj Gori od sada do decembra. Lopta je, u tom smislu, u velikoj mjeri u rukama naših crnogorskih partnera i svako kretanje u pravcu mogućeg zatvaranja pregovaračkih poglavlja zavisiće od toga da li će Crna Gora imati i novu, istinski proevropsku vladu, da li će imati novu Skupštinu koja dobro funkcioniše i da li će Crna Gora krenuti putem reformi. Očekujem da bi predstojeći redovni izvještaj Evropske komisije mogao dosta toga da ukaže na to da li do decembra možemo očekivati napredak kada su u pitanju pristupni pregovori sa Crnom Gorom.

Ne očekujem da će Komisija uvažiti Milatovićev prijedlog i pomjeriti datum objavljivanja izvještaja o Crnoj Gori

POBJEDA: Šta mislite o predsjednikovom prijedlogu da se odloži predstavljanje Izvještaja EK o Crnoj Gori? Da li će EK prihvatiti taj prijedlog, po Vašem mišljenju?

BILČIK: Kalendar redovnih izvještaja Komisije, koji pokrivaju sve zemlje pristupnice, je dobro poznat i poznat je već mjesecima i očekujem da će ga se Komisija držati. U tom smislu, važno je da Crna Gora zaista izvrši i postigne onoliko promjena koliko mogu novoizabrani čelnici, prije objavljivanja izvještaja Komisije, koje se očekuje u oktobru.

Mislim da je ovo važan rok za svakoga ko ozbiljno želi da ostvari istinske proevropske promjene u zemlji. Ovo takođe treba posmatrati kao važan datum uoči kojeg Crna Gora treba da ima jasnoću kada je u pitanju nova vlada i njen program, kao i potpuno funkcionalan parlament.

To bi bili dobri signali za institucije EU i još ima vremena između avgusta i oktobra da se uradi mnogo na ovom planu. Ne očekujem da će Komisija mijenjati bilo koje datume. Kalendar u institucijama EU je veoma fiksiran i to je nešto čega su svi naši partneri i zemlje kandidati odavno svjesni. Nadam se da će novoizabrani predstavnici Crne Gore dati jasne rezultate i naznake pravca zemlje prije objavljivanja izvještaja Komisije u oktobru.

Izvor (naslovna fotografija):

RSE

Ostavite komentar

Komentari (1)

Miki

17 Sep. at 15:37

A ko tebe jadove sta pita?