test

Boko: Očekujemo da Crna Gora zatvori više poglavlja do kraja godine

Standard

23/10/2024

11:04

Ministar evropskih poslova Mađarske Janoš Boko kazao je da vidi jasnu političku posvećenost, te da je Vlada Crne Gore ispunila određena obećanja zbog čega očekuje zatvaranje pregovaračkih poglavlja do kraja godine.

Boko je za TVCG rekao da je proces evropske integracije Zapadnog Balkana jedan od ključnih prioriteta Evropske unije. Istakao je da Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

“Obećali smo evropsku perspektivu regionu više od 20 godina unazad, tako da je sada krajnje vrijeme da ispunimo to obećanje”, kazao je Boko.

Smatra da će mađarsko predsjedavanje ponovo biti korisno za region, kao što je to bilo slučaj prethodni put sa Hrvatskom kada su završeni pregovori.

“Mislim da je Crna Gora nedavno napravila velike korake naprijed u procesu. Vidim jasnu političku posvećenost i vidim da je Vlada ispunila neka obećanja, što nam dozvoljava da zatvorimo pregovoračka poglavlja do kraja godine”, kazao je Boko.

On je istakao da rade sa zemljama članicama na zatvaranju što je više poglavlja moguće.

“Naravno, ne bih želio da uđem u previše detalja i poglavlja koje treba da zatvorimo do kraja godine, ali biće ih dosta”, rekao je mađarski ministar.

Smatra da je ideja Plana rasta veoma ekstremno važna za proces pristupanja Crne Gore.

“Mislim da ovo daje novu dinamiku i novi moment sile procesu. To je bio jedan od ključnih uspjeha tokom predsjedavanja Mađarske”, rekao je ministar.

Smatra da je potrebno uvećati fondove koji su dostupni Crnoj Gori.

“ To će dozvoliti Crnoj Gori da prati dinamičan i važan plan razvoja i u ekonomskom smislu”, smatra Boko.

Ističe da reforme i finansijska podrška idu u ruku pod ruku.

“Mislim da je finansijska pomoć jako bitna, kapacitet koji pokazuje Crna Gore je tu, tako da sam siguran da će Crna Gora iskoristiti ovu podršku na najbolji način”, rekao je mađarski ministar.

Poručio je da Crna Gora pripada EU.

“Vi ste na pravom putu i ako održite političku posvećenost i da posjedujete ovaj proces, momenat sile će vas pogurati i dočekaćemo vas u EU veoma uskoro. Presjedinštvo Mađarske i Mađarska kao država članica će biti jak podržavalac Crne Gore”, kazao je on.

Smatra da je u interesu ne samo regiona, već i EU kao cijeline.

“Što se tiče datuma, mislim da naši zajednički interesi i zadaci su da se potrudimo da Crna Gora bude spremna da se pridruži u EU što je prije moguće, a da je EU spremna da dočeka Crnu Goru što je prije moguće. Na vašoj smo strani i spremni smo da vam pomognemo u ovom procesu”, zaključio je Boko.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić, na poziv predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, boravi danas i sjutra u radnoj posjeti Budimpešti.

Najavljeno je da će Spajić, u razgovorima sa mađarskim kolegom, istaći značaj evropske integracije, “odanost NATO-u i zapadnim vrijednostima, posebno u kontekstu očuvanja stabilnosti i bezbjednosti strateški važnog regiona Zapadnog Balkana”.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Printscreen RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)