test

Bošnjaci širom svijeta pozdravili formiranje Bošnjačkog demokratskog pokreta

Standard

27/09/2024

09:30

Bošnjačka udruženja i asocijacije iseljenika iz Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, zemljama Zapadne Evrope, zemljama regiona Zapadnog Balkana, kao i iz Republike Turske pozdravila su formiranje Bošnjačkog demokratskog pokreta (BDP).

„Radi se o respektabilnim udruženjima i asocijacijama koje uglavnom okupljaju stotine i hiljade naših iseljenika iz Crne Gore, ali i o nevladinim organizacijama i inicijativama koje se suštinski bave pravima i svim relevantnim pitanjima od interesa za Bošnjake“, navedeno je iz BDP-a.

Čestitke su, kako se navodi u saopštenju, uputili i brojni istaknuti pojedinici, akademski radnici, univerzitetski profesori, privrednici, kao i stvaraoci iz oblasti kulture, nauke i umjetnosti koji žive i rade u dijaspori.

“Upravo je glas dijaspore bio značajan u iniciranju nove političke ponude Bošnjacima u Crnoj Gori“, saopšteno je iz Bošnjačkog demokratskog pokreta.

Kako su dodali, dijaspora važan resurs, te da će snaženje odnosa sa njima biti jedan od ključnih prioriteta tog političkog subjekta.

“Na adresu BDP-a pisma čestitki uputili su: Bošnjački savez Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama sa sjedištem u Njujorku koje potpisuje predsjednik Esad Rastoder; Unija Bošnjaka dijaspore u Njemačkoj sa sjedištem u Hanoveru koje potpisuje predsjednik Miljhat Musić; Savez dijaspore i iseljenika Crne Gore koje potpisuje predsjednik prof. dr Muamer Kalić; Udruženje Bošnjaka iz Republike Turske pod nazivom „Asocijacija za solidarnost i kulturu crnogorskih iseljenika“ sa sjedištemu u Burhaniji koje potpisuje predsjednik Adil Ozuzun”, poručuju iz ovog pokreta.

Čestitkama su se pridružili i: Udruženje građana „Sedef“ iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu koje potpisuje predsjednik Alija Fejzić; Akademska inicijativa „Forum 10“ koja se bavi zaštitom ljudskih i manjinskih prava sa fokusom na Bošnjake Sandžaka i Srbije sa sjedištem u Novom Pazaru koju potpisuje izvršni direktor Fahrudin Kladničanin; Udruženje Bošnjaka „Zambak“ iz Republike Albanije sa sjedištem u Draču koje potpisuje predsjednik Fikret Klari; Kulturno-informativni centar Crne Gore u Luksemburgu koje potpisuje predsjednica Fetija Kalač; Udruženje Crnogoraca „Cetinje“ iz Sjedinjenih Američkih Država sa sjedištem u Ilinoisu-Čikago koje potpisuje predsjednik Mirsad Jahović; Centar za promociju ekonomskog razvoja (CEPER) iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu koje potpisuje predsjednik Muamer Pekmez.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)