test

Božović: Jedino gore od ropstva je kada izgubite dostojanstvo, Vučić nameće teme – vina i popis

Standard

22/11/2023

06:54

Teško je bilo gledati poniznost predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića na beogradskom sajmu vina prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ocijenio je Balša Božović, predsjednik Regionalne akademije za razvoj demokratije.



Komentarišući ponašanje Milatovića, Božović je naveo da prostora za podsmijeh ili likovanje nad “neprijatnom snishodljivošću” nema, jer je, podsjeća, još za vrijeme predsjedničke kampanje upućivao o kakvom je kandidatu riječ i na šta će sve to da ispadne.

“Uzimajući u obzir sve što znamo o razmjerama Vučićevog pokoravanja Crne Gore, o miješanju u sastavljanje crnogorske vlade, o kriminalu i korupciji, o negiranju identiteta Crnogoraca preko Vučićeve Crkve Srbije, o gaženju institucija države koje je dirigovano iz Beograda, o Vučićevom miješanju u predstojeći popis u Crnoj Gori, bilo je teško za gledati poniznost predsjednika Crne Gore prema predsjedniku Srbije. Baš tužno i nelagodno. Znate, nije porobljavanje najgore što može da vam se dogodi. Jedino gore od ropstva je kada izgubite dostojanstvo”, poručuje Božović u razgovoru za naš portal.

Podsjetimo, Milatović je nedavno prisustvovao otvaranju sajma vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u Beogradu, i tom prilikom susreo se i sa predsjednikom Srbije. Tokom degustacije, Milatovića je interesovalo otkud predsjednik Srbije zna „toliko o vinima“, na šta mu je Vučić kazao da mu je to “jedini hobi”, osim što voli košarku.

“Ali stvarno ovaj, nevjerovatno ono, koliko puno znaš”, oduševljeno je kazao Milatović Vučiću.

O tome, ali i ostalim “detaljima” tokom posjete crnogorske delegacije Beogradu i dalje se priča.

Povezani članci

Brojne komentara izazvao je i snimak sa svečane večere, a gdje je Milatović, u društvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog nazdravljao uz stihove “Dajte vina hoću lom”.

“Ovi susreti služe kako bi se zamaglile oči međunarodnoj javnosti”

No, najponizniji trenutak, prema mišljenju Božovića, bio je kada je Milatović pokušao da se umiješa u razgovor između novinarke N1 i “vidno pripitog Vučića.”

Vučić ga je pred svima prekorio i omalovažio, rekavši mu bez imalo poštovanja: ‘a ti si došao da izigravaš UNPROFOR !?’ Brzo je Vučić shvatio kako je to zazvučalo, pa se ispravio u razgovoru, ali brine što Milatović nije shvatio ništa”, tvrdi Božović.

Našeg sagovornika smo pitali da li smatra da je ovo način na koji se grade dobri odnosi između dvije države, te kako on gleda na trenutni odnos Crne Gore i Srbije.

“Nominalno su ti odnosi odlični. Ovi susreti služe kako bi se zamaglile oči međunarodnoj javnosti i kako bi pokazali da je sve u redu na Zapadnom Balkanu. Uostalom, vidjeli ste kako Milatović gleda Vučića. Ali u stvarnosti se stvara jedan veliki jaz jer ova vlada ne odražava većinski stav građana prema najvažnijim pitanjima u, i van Crne Gore. Ni jedna pro-crnogorska stranka nije u vladi. I to stvara sve veću tenziju u društvu. Tako da dugoročno govoreći, ova vladajuća većina koja je sastavljena na silu od strane Vučića i jednog dijela administracije Sjedinjenih Američkih Država ne može unaprijediti građanski karakter države, demokratiju i evropski put Crne Gore, pa čak ni trajni mir”, istakao je Božović.

Zato, dodaje, za brojna otvorena pitanja između Crne Gore i Srbije, kao Vučićevog sagovornika, treba izabrati nekog ko nije Milatović.

“Pitanja od suštinske važnosti za odnose između dvije države može da vodi neko ko je ravnopravan u razgovoru sa predsjednikom Srbije. Milatović to nije. Vučić je taj koji nameće teme. Trenutno su to vina i popis”, kaže Božović.

Mišljenja je mnoge stvari treba mijenjati kako bi građani u Crnoj Gori dobili dostojnu vlast.

“Trenutni funkcioneri Crne Gore su došli na vlast preko talasa klerikalne kontrarevolucije Crkve Srbije, uz pomoć Beograda, rušeći svom snagom tadašnjeg predsjednika Đukanovića. To je bio najvažniji cilj. Manje je bilo važno ko će od njih doći na vlast, jer su svi od 2020. do danas neplanirano bili vlast ili jesu vlast. Jedino je bio planiran Andrija Mandić kao Putinov i Vučićev igrač u Crnoj Gori. Ostali su na razgovoru za posao morali jedino da pokažu bespogovornu poslušnost Vučiću, Crkvi Srbije i Beogradu. I sve dok je tako, nećete imati vlast dostojnu građana Crne Gore”, poručuje Božović.

Izvor: dnevno.me
Izvor (naslovna fotografija):

Balša Božović

Ostavite komentar

Komentari (0)