test

BRANISLAV RADULOVIĆ ZA STANDARD: Mandić pokušava da eliminiše Milatovića iz odlučivanja u Savjetu za odbranu i bezbjednost

I. Đoković

23/08/2024

11:11

Andrija Mandić predlogom da Savjet za odbranu i bezbjednost ne odlučuje više konsenzusom nego većinom pokušaj je eliminacije Jakova Milatovića iz procesa odlučivanja. Mandić tvrdi da je predlog poslat, Milatović i Spajić kažu da ništa nijesu dobili.

Predlog predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića da Savjet za odbranu i bezbjednost više ne odlučuje jednoglasno, već da odlučuje većina predstavlja ozbiljno zaobilaženje Ustava kako bi se predsjednik države Jakov Milatović ostavio u manjini, ocjenjuje u izjavi za portal Standard predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović.

VAŽNOST KONSENZUSA

Savjet za odbranu i bezbjednost čine, prema članu 131 Ustava, predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine i predsjednik Vlade. Predsjednik Crne Gore je predsjednik Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Donošenje odluka konsenzusom, prema njegovim riječima, je pogotovo važno kada su u pitanju vanredne situacije, poput rata, kako jedan čovjek ne bi sam odlučivao.

Radulović pojašnjava da Ustav nigdje ne utvrđuje način glasanja u Savjetu za odbranu i bezbjednost, ali da je u principu komandovanje Vojskom jedno od tradicionalnih ovlašćenja šefa države.

„Od 2007. godine je jasno utvrđen način glasanja u kojem se odluke donose jednoglasno kako bi se izbjegla partikularizacija i da bi se obezbjedio puni konsenzus“, kaže Radulović.

Radulović je mišljenja da je namjera Andrije Mandića da se zbog trenutne političke situacije umanji i eliminiše uticaj predsjednika Milatovića, te da političke odluke pređu na čelnike druga dva državna organa.

„Ovo je jasno jedan partikularni, partitokratski i dnevno politički potez Mandića koji nije u duhu Ustavne norme“, zaključio je on.

Savjet za odbranu i bezbjednost, prema Ustavu (član 130), donosi odluke o komandovanju Vojskom Crne Gore (VCG), analizira i ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u državi, postavlja, unapređuje i razrješava oficire vojske, predlaže parlamentu proglašenje ratnog i vanrednog stanja, kao i upotrebu vojske u međunarodnim snagama, te vrši druge poslove utvrđene Ustavom ili zakonom.

IGRA GLUVIH TELEFONA

Iako je čelnik zakonodavnog doma objavio da je predlog formalizovan, iz kabineta šefa države Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića tvrde da to nije slučaj i da stoga ne mogu da se izjasne o toj ideji.

„Da bi predsjednik države mogao da se odredi o navedenom predlogu, potrebno je da isti bude dostavljen s obrazloženjem. Kad bude formalno dostavljen u tom obliku, predsjednik će zauzeti stav koji će javno saopštiti, kao i u svemu do sada”, saopštila je Standardu Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore.

Kabinet predsjednika Vlade je naveo da premijer nije zvanično upoznat „s intencijom nekog od članova Savjeta za pokretanje izmjene Poslovnika, koja se odnosi na način odlučivanja”, te dodao da prvi čovjek izvršne vlasti nije stavljao to pitanje na dnevni red.

„Za pitanja koja se odnose na ostale članove Savjeta, njihov rad i predloge – molimo da se obratite direktno njihovim kabinetima… Ponavljamo da premijer još uvijek nije zaprimio formalnu inicijativu, te će se o istom izjasniti po upoznavanju i na sjednici Savjeta”, rečeno je portalu Standard.

Izvor (naslovna fotografija):

Branislav Radulović

Ostavite komentar

Komentari (0)