test

BS: Porast broja Bošnjaka na popisu rezultat naše uspješne politike

Standard

15/10/2024

12:47

Porast broja građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Bošnjaci, prema najnovijim rezultatima Popisa stanovništva, direktan je pokazatelj uspješne politike Bošnjačke stranke (BS) u oblasti ostvarivanja manjinskih prava, saopšteno je iz te stranke. BS naglašava da ovi podaci potvrđuju njihova dugogodišnja zalaganja za ravnopravnost i integraciju Bošnjaka u crnogorsko društvo.

“Bošnjačka stranka je osnovana s ciljem da kroz svoje djelovanje dovede do suštinske ravnopravnosti svih građana, pripadnika svih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, u svim segmentima društva i svim javnim politikama”, navodi se u saopštenju.

Iz stranke izražavaju zadovoljstvo zbog porasta broja Bošnjaka, što, kako ističu, doprinosi stvaranju uslova za puno korišćenje manjinskih prava i očuvanje bošnjačkog identiteta.

“Porast broja naših sunarodnika treba u praksi da znači i djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu, autentično predstavljanje u državnom i lokalnim parlamentima, srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne i lokalne vlasti, za šta se BS zalaže punih 18 godina,” dodaju iz BS.

Stranka, ipak, smatra da je broj onih koji pripadaju bošnjačkom nacionalnom identitetu veći od broja koji je evidentiran popisom, ali napominju da su se mnogi iz različitih razloga izjasnili drugačije.

“To jeste njihovo pravo, ali i rezultat višedecenijske asimilacije kojoj je bošnjački narod bio izložen”, ističu u saopštenju, dodajući da očekuju nastavak trenda rasta broja Bošnjaka u budućnosti.

Osim nacionalne pripadnosti, BS skreće pažnju na porast broja građana koji koriste bosanski jezik, što smatraju pozitivnim trendom.

Takođe, Bošnjačka stranka ocjenjuje da je uspješno sproveden popis stanovništva važan korak ka unapređenju dijaloga između vlasti i opozicije.

“Podsjećamo da je Bošnjačka stranka, tada kao jedna od vodećih opozicionih partija, dala značajan doprinos dogovoru oko uslova za održavanje popisa. Realizacija popisa, uz dobre mehanizme kontrole i provjere, pokazala je zrelost našeg društva,” navodi se u saopštenju.

Iako zadovoljne porastom broja Bošnjaka, iz BS izražavaju zabrinutost zbog trenda iseljavanja, posebno sa sjevera Crne Gore. Stranka ističe da će u narednom periodu fokus njihovih politika, pored zaštite manjinskih prava, biti i na zaustavljanju depopulacije, kroz unapređenje uslova za život na sjeveru zemlje.

Ostavite komentar

Komentari (0)