test

Camaj sa Peto: Saradnja u oblasti regulisanja položaja nacionalnih manjima u obje države veoma značajna

Standard

17/09/2024

16:41

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Nikola Camaj razgovarao je danas sa Nj.E. Žaklinom Pato, ambasadorkom Republike Albanije u Crnoj Gori. Kako se navodi u saopštenju Skupštine sagovornici su najprije istakli tradicionalno prijateljske odnose Crne Gore i Albanije te obostranu težnju da se saradnja dvije države nastavi u svim oblastima od zajedničkog interesa.

“Tokom razgovora posebno je naglašena zajednička evroatlanska vizija Crne Gore i Albanije čemu svjedoči i saradnja u okviru integracionog procesa. Zajednička intencija obje države jesu i njihova vanjskopolitička usmjerenja, te posvećenost regionalnoj saradnji. Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i ambasadorka Republike Albanije naveli su da se odnosi na političkom nivou mogu ocijeniti veoma dobrim i podrazumijevaju česte kontakte i saradnju na najvišem nivou. Od posebnog značaja, saglasili su se, je i saradnja u oblasti regulisanja položaja nacionalnih manjina u obje države”, saopšteno je iz Skupštine.

Potpredsjednik Camaj je kazao da je zalaganje Albanaca u Crnoj Gori na promociji izuzetno dobrih odnosa dvije države. Sagovornici su pohvalno govorili o odobrenju korišćenja univerzalne albanske abecede za Albance u Crnoj Gori i najavili mogućnost otvaranja katedre za albanski jezik i književnost u Crnoj Gori.

Na kraju susreta zaključeno je da se parlamentarna saradnja može intenzivirati cijeneći činjenicu da je u Skupštini Crne Gore aktivna Grupa prijateljstva sa Parlamentom Republike Albanije.

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština

Ostavite komentar

Komentari (0)