test

Čarapić: Nema raspuštanja Skupštine ni skraćenja mandata gradonačelnici Injac

Standard

11/06/2024

19:48

Završen je sastanak parlamentarne većine u Glavnom gradu Podgorica. Poslanik PES-a Vasilije Čarapić kazao je da većina koalicionih subjekata ne vidi pretjerane izazove koji se ne mogu prevazići, te da mnogi smatraju da do dogovora može doći ali da je jako teško pronaći zajednički jezik sa Pokretom za Podgoricu, te da sumnja da se radi o nekoj bočnoj političkoj agendi.

“Mislim da većina koalicionih subjekata ne vidi pretjerane izazove koji se ne mogu prevazići, mnogi smatraju da je prostor za dogovor apsolutno prisutan i da do toga može doći, na tom fonu smo i mi, navijamo uvijek za stabilnost ali jako je teško pronaći taj zajednički jezik i dalje sa Pokretom za Podgoricu, sumnjam da se radi o nekoj bočnoj političkoj agendi koja ukoliko bi se eleiminsalo u korist građana Podgorice i stabilnosti lokalne vlasti da bi taj dogovor bio napravljen za nekoliko minuta”, kazao je Čarapić

On je istakao da je i dalje nedefinisano šta treba uraditi da bi se stanje stabilizovalo do kraja.

“Mislim da ima dovoljno vremena da se stvari stave na svoje i da se konačna odluka donese u nekom doglednom vremenu. Kada se stvari stave na sto, objektivnom posmatraču je prosto nemoguće da nema još dogovora. Vjerovatno postoji neka bočna politička agenda koja stoji na put dogovoru”, kazao je Čarapić. 

Podsjetimo, odbornik Prave Crne Gore u Glavnom gradu Stefan Vešović kazao je u emisiji Pressing na Gradskoj RTV da će danas biti sastanak parlamentarne većine.

Vešović je kazao da trenutno stanje ne odgovora nikome i da se situacija mora riješiti dogovorom ili vanrednim izborima.

„Mislim da je morao da se desi i ranije, a i više puta, kako bismo malo brže došli do rješenja na dobrobit građana Podgorice. Trenutno stanje ne odgovara nikome, pa smo svi manje-više odgovorni da ovu situaciju riješimo na najbolji način. Svi smo na izborima dobili mandat od građana da radimo u njihovom najboljem interesu, a u posljednjem periodu dešavaju se stvari koje nisu na tom fonu. Nadam se da će današnji sastanak da da neke odgovore, kakvi god oni bili – da li u smislu da dođe do dogovora ili prosto ne može da se dođe do dogovora i onda imamo tu drugu opciju, a to su vanredni izbori u Podgorici“, istakao je Vešović.

Razrješenje svega toga u najkraćem roku je, kako kaže, u najboljem interesu.

„Čini mi se da postoji dobra volja da dođe do dogovora, ali konstantno nešto ne štima, a protokom vremena taj jaz je sve veći između njih. Što više vremena prođe to je sve manje šanse da dođe do dogovora“, kazao je on.

Vešović smatra da dogovori nisu stopirali rad i razvoj grada, ali da je ovakvo stanje neodrživo.

„Kad imate opstrukcije onda nemate mogućnost da radite u punom kapacitetu. Odlagali smo sjednicu Skupštine dva puta, pa opet još jednu… sve su to stvari koje utiču na rad preduzeća. Zato i pozivam da se dođe do dogovora u što kraćem roku ili da se ide na izbore. Što više vremena prođe sve će biti gore. Manja je šansa za dogovor, a opet će građani plaćati što ne može da dođe do dogovora“, istakao je Vešović.

Odbornici Mašković i Klikovac ranije su najavili inicijativu za smjenu gradonačelnice Olivere Injac, a Vešović navodi da sa tom inicijativom nije upoznat niti da se o njoj govori iako je, kako kaže, pompezno najavljivana.

Vešović jučerašnju situaciju i raspravu preko saopštenja Milovića i Spajića vidi kao teatralnu.

„U ovoj Vladi je bilo trzavica, ali nije bila nestabilna. Vlada je i dalje kompaktna kao prvog dana u kadrovskom smislu. Prvi ministar koji će da ispadne iz ove Vlade je očigledno Milović. Mislim da se ništa spektakularno nije desilo. Vjerovatno je Milović želio da unese neki nemir, što je potpuno politički legitimno. Pretpostavljam da će nastaviti da bude politički aktivan i vidim tu želju kod njega, pa tako i gledam njegov jučerašnji nastup. Vidjeli smo šta kažu međunarodni partneri o Vladi, kao i šta je uradila Skupština u prethodnom periodu, što je mnogo važnije od dnevne politike i ko je šta nekome rekao. Ako nastave s ovakvim radom onda ćemo nastaviti da idemo u pravom smjeru. To što će neko zamijeniti Milovića ne vidim kao problem i smatram da je to potpuno demokratski proces“, kazao je Vešović.

Prema njegovim riječima, Milatovićevo vraćanje zakona bio je neki vid političkog stava, te da sigurno predsjednik Crne Gore neće prekršiti Ustav.

„Mislim da su razlike između Milatovića i PES-a vrlo lako premostive. To su minimalne razlike i možda nije ni trebalo da dođe do razloza, a vjerovatno su to neke sujete. Siguran sam da će Milatović formalizovati priču oko političke organizacije na prvom nekom ozbiljnom izbornom procesu“, naveo je Vešović.

Nikolić: Zbog političkih problema zanemareni građani

Danica Nikolić iz M portala navodi da joj se čini da je vlast koncentrisana na to da se postignu dogovori kako bi se sačuvala vlast, a da niko, kako kaže, ne rješava problema sa kojima se građani suočavaju svakog dana.

„Zbog politike imamo haos u lokalnoj upravi. To su stvari koje utiču na naš svakodnevni život. Meni i građanima nije bitno da li će nekog političara da zamjeni drugi, nama je svima bitno da imamo funkcionalan grad. Da li će postići politički dogovor, mislim da to nije nikome važno“, kazala je Nikolić.

Ona navodi i da na državnom nivou vlada opšti haos već mjesecima.

„Ono što može da se odrazi na evropski put Crne Gore, kao i na svakodnevni život građana, je i što ti ljudi ne poznaju procedure. Pola dana su se raspravljali da li je Milović podnio ili ponudio ostavku. Šokantno je da jedna politička partija ne zna šta je procedura, da ne zna šta je nuđenje ostavke, šta je zahtjev za smjenu. Milović nije podnio ostavku i nisu mi bile jasne reakcije“, navela je Nikolić.

Crna Gora, kako kaže, nema stabilnu vlast, što može da se odrazi na investicije i život građana.

„Sasvim je očigledno da vlast ovako ne može da funkcioniše. Bolje da se ide na izbore, ali mi se više čini da Demokratski front na velika vrata ulazi u Spajićevu Vladu“, kazala je Nikolić.

Ona smatra da situacija u Skupštini može veoma brzo da se promijeni i to u potpuno suprotnim pravcima.

U javnosti se govori da Milović sa Milatovićem pokušava da destabilizuje integritet Vlade, a time urušava i evropski put Crne Gore, a Nikolić navodi da nije sigurna šta je cilj predsjednika Crne Gore i kolika je njegova realna moć.

„Mislim da Milatović nema moć koja mu se trenutno pokušava pripisati od strane političkih analitičara. Ukoliko se aktivnije uključi u politički život, tu bi poziciju mogao da popravi. Spajić je na neki način odnio pobjedu kada su svi poslanici stali uz njega. Suštinski ne znamo šta je sukob njih dvojice. Sklonija sam da vjerujem da su političke sujete u pitanju, jer je riječ o mladim i neiskusnim političarima“, ocijenila je Nikolić.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Skupstina.me

Ostavite komentar

Komentari (0)