test

Crna Gora među zemljama koje su podržale Gutereša

Standard

15/10/2024

10:11

Više od 100 zemalja članica UN-a, uključujući i Crnu Goru potpisalo je pismo podrške generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu nakon što ga je Izrael proglasio za ``personu non grata``.

Crna Gora je među 105 država potpisnica pisma kojim se “izražava duboka zabrinutost i osuda nedavne izjave ministra vanjskih poslova Izraela, kojom se generalni sekretar proglašava nepoželjnom osobom”.

“Takve akcije podrivaju sposobnost UN-a da sprovede svoj mandat, koji uključuje posredovanje u sukobima i pružanje humanitarne pomoći. Na Bliskom istoku, to bi moglo dodatno odložiti kraj svih neprijateljstava i uspostavljanje kredibilnog puta ka rješenju sa dvije države, gdje bi države Palestina i Izrael živjele jedna pored druge u miru i sigurnosti, u skladu sa relevantnim rezolucijama UN-a”, navodi se u pismu u koje je Beta imala uvid.

Među zemljama koje nisu potpisale pismo su SAD, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland, Kanada i Indija.

Na spisku nema ni Italije, Njemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Poljske, Rumunije, Bugarske i Ukrajine.

Iz regiona, podršku Guterešu osim Crne Gore potpisale su Bosna i Hercegovina,Sjeverna Makedonija i Slovenija, dok Srbija, Hrvatska i Albanija nisu.

U zajedničkom pismu, 105 zemalja poziva na poštovanje vodstva i misije UN-a, na konstruktivnu saradnju i izbjegavanje akcija koje bi mogle oslabiti ključnu ulogu UN-a u rješavanju sukoba, te na podršku inicijativama koje doprinose mirnom i trajnom rješenju krize na Bliskom istoku.

Potpisivanje pisma podrške Guterešu inicirala je misija Čilea pri UN-u, u ime grupe zemalja koju čine još Brazil, Kolumbija, Južna Afrika, Uganda, Indonezija, Španija, Gvajana i Meksiko.

Zajedničko pismo sa spiskom 105 zemalja potpisnica upućeno je generalnom sekretaru UN-a 11. oktobra, uz molbu da bude proslijeđeno državama članicama i Generalnoj skupštini UN-a.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

UN

Ostavite komentar

Komentari (0)