test

Danas sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost: Glavna tema pismo načelnika Generalštaba Zorana Lazarevića

Standard

11/10/2024

06:57

U Vili Gorica danas će biti održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Sjednicu je zakazao predsjednik države Jakov Milatović, a mediji prenose da će glavna tema biti pismo koje je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević uputio članovima Savjeta.

Ministar odbrane Dragan Krapović je 28. avgusta Savjetu za odbranu i bezbjednost dostavio predlog o smjeni Lazarevića zbog kako je naveo procjene da je potrebna smjena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra u Vojsci ali je vrhovna komanda to odbila jer nije bilo konsenzusa njenih članova o tome.

Međutim, Krapović ne odustaje od smjene Lazarevića i juče je na vanrednoj konferenciji za medije saopštio da je obavijestio Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića da ima saznanja o nezakonitim radnjama Lazarevića.

„VDT-u sam uputio obrazloženje sa detaljnim informacijama – kako bi se preuzele potrebne mjere za krivičnu odgovornost Lazarevića“, rekao je Krapović.

Prema njegovim riječima postupajući suprotno zakonima Lazarević se obratio predsjednicima Crne Gore, Skupštine i Vlade, Jakovu Milatoviću, Andriji Mandiću i Milojku Spajiću, ali ne i Savjetu za odbranu u bezbjednost.

“Na pismu nije stavljena oznaka tajnosti koji se po Zakonu o vojsci ne smiju javno iznositi bez odobrenja i ovlašćenja ministra odbrane. U pismu polemiše o izradi plana Vojske Crne Gore, o dnevnim dešavanjima, o realizaciji budžeta, o izradi sistemskih propisa, o popuni vojske, borbenoj gotovosti, komandovanju, kadriranju, disciplinskim postupcima… Polemiše i sa odlukama ministra uz opasku da je krajnje vrijeme da se sa ovakvim ponašanjem prestane”, tvrdi Krapović.

Nakon presa Krapovića Lazarević je novinarima rekao da je tačno da je pisao članovima Savjeta za odbranu i bezbjednost, jer je ministar odbrane zabranio da se komunicira sa kabinetima predsjednika Vlade i Skupštine, ali ne i sa predsjednikom.

“Nisam imao želju da slušam Krapovića, ali svjedočimo orkestriranom napadu pred sjednicu Savjeta. Neka pogledaju snimak sa Dana Vojske sa RTCG gdje nema načelnika Generalštaba… To je bio politički skup Demokrata. Tačno je da sam poslao pismo članovima Savjeta, jer je on zabranio da se komunicira sa kabinetima predsjednika Vlade i Skupštine, nije sa predsjednikom”, kazao je Lazarević.

On navodi da je ubijeđen da Krapović i, kako kaže, neko još uz njega smišljeno urušava sistem odbrane i bezbjednosti.

Današnja sjednica počeće u 11 časova.

Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot

Ostavite komentar

Komentari (0)