test

,,Državljanstvo 2 sad” Milojka Spajića?!

Standard

22/06/2024

08:14

Predsjednik Vlade Milojko Spajić juče je pred crnogorskom javnošću potvrdio ono što su lideri prosrpskih partija u Crnoj Gori tvrdili da im je obećano – premijeru je dvojno državljanstvo sasvim prihvatljivo i poručuje da je sazrelo vrijeme da crnogorsko dobiju svi koji, kako kaže, imaju pravo na njega.



Međutim, govoreći o izmjenama Zakona, Spajić je propustio da kaže da li su i gdje one koncipirane, s obzirom na to da, prema informacijama Pobjede, na prethodnim sjednicama Vlade nije bilo riječi na tu temu.

Pobjeda je uputila pitanja Ministarstvu unutrašnjih poslova da li se radi na izmjenama akta na kojima, naročito u posljednje vrijeme, insistiraju Andrija Mandić i Milan Knežević, predsjednici Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije koje namjeravaju da uđu u Vladu kroz predstojeću rekonstrukciju.

Do zaključenja ovog broja Pobjede nije bilo odgovora.

,,TOPLA LJUDSKA PRIČA“

Izmjene Zakona o državljanstvu strategijski su politički zahtjev kojim se omogućava crnogorsko državljanstvo mnogim srpskim državljankama i državljanima, a samim tim i njihov upis u crnogorski birački spisak.

Spajić je tu činjenicu pokušao da demantuje tvrdeći da niko od novih crnogorskih građana ne bi ostvario biračko pravo narednih 10 godina.

,,Izmjenama Zakona o državljanstvu novim državljanima neće biti omogućeno da glasaju u narednih deset godina. Deset godina neće imati pravo glasa, deset godina će morati da plaćaju poreze i doprinose na rad, moraće da imaju adresu stanovanja i prebivalište u Crnoj Gori. Dakle, moraće da provedu više od pola godine u Crnoj Gori svake od narednih deset godine i tek tada bi dobili pravo glasa”, rekao je Spajić juče na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje da li je tačno da pristaje na uslove Demokratske narodne partije (DNP) oko izmjena Zakona o državljanstvu.

Premijer je naznačio da ne postoji država na svijetu poput Crne Gore koja se ,,lakše odriče svoje djece“, uključujuči i njegovo koje ima francusko državljanstvo. Požalio se i da njegovi ujaci koji su rođeni u Crnoj Gori, a žive u inostranstvu, imaju isti problem.

No, iz nekog razloga premijer Spajić je izostavio nekoliko krucijalnih koraka bez kojih ove izmjene nijesu moguće, na šta ga je juče, vrlo glasno i unisono, upozorila i struka.

LEKCIJA STRUKE

Profesor, advokat i član Upravnog odbora Udruženja pravnika Miloš Vukčević ocijenio je da su Spajića pogrešno savjetovali ili je posrijedi nešto drugo.

,,E moj premijeru, svako lice koje dobije državljanstvo stiče pravo glasa poslije dvije godine prebivališta u Crnoj Gori shodno članu 45 Ustava i to se biračko pravo ne može zakonom, posebno ne Zakonom o crnogorskom državljanstvu koji ne uređuje biračko pravo, izmijeniti na 10 godina, jer je riječ o Ustavom zagarantovanom pravu svakom državljaninu Crne Gore. Tako, ili su te pogrešno savjetovali pravni savjetnici ili je posrijedi nešto drugo”, poručio je Vukčević.

Da bi se zaista implementiralo rješenje koje predlaže Spajić, Vukčević kaže da bi prethodno trebalo izmijeniti član 45 Ustava Crne Gore za šta je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini. On za Pobjedu objašnjava da je, shodno članu 157 Ustava, izglasavanje izmjena u parlamentu potrebno potvrditi tropetinskom podrškom birača na državnom referendum kako bi one bile konačne.

,,Prema tome, da bi se implementiralo rješenje koje predlaže premijer mora se promijeniti prvo član 45 Ustava, pa nakon toga Zakon o izboru odbornika i poslanika i Zakon o crnogorskom državljanstvu koji bi uveo eventualne olakšice u pogledu sticanja crnogorskog državljanstva, odnosno dvojnog državljanstva”, istakao je Vukčević.

Napominje da se mora biti posebno oprezan prema ovom aktu jer bi sve olakšice u pogledu sticanja državljanstva mogle biti zloupotrijebljene za stvaranja biračkog inženjeringa ili u krajnjem dovele u pitanje stečenu državnost Crne Gore.

,,Takođe, važno je istaći da MUP nema kapaciteta da provjeri da li ta lica zaista borave na adresama na kojima su prijavljena, pa osim kontrolnih mehanizama propisanih zakonom treba osmisliti i njihovu primjenu u praksi. Prostor za zloupotrebe je velik posebno kod činjenice da Crna Gora ima mali broj stanovnika, pa i mala promjena u broju državljana sa pravom glasa može da poremeti biračku strukturu. Zato treba biti oprezan sa predlaganjem ovakvih ili sličnih zakonskih rješenja”, upozorava Vukčević.

Miloš Vukčević; Foto: Pobjeda

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore prof. dr Branislav Radulović konstatuje da Spajić nije konsultovao svoje (ustavno) pravne savjetnike, ili je vrlo loše savjetovan, te da je njegovo ,,ponuđeno rješenje“ neustavno, odnosno nesaglasno sa članom 45 Ustava Crne Gore.

,,Ovom površno saopštenom stavu, mora se dodatno prigovoriti na činjenici da se Zakonom o državljanstvu ne može (suprotno Ustavu) uređivati biračko pravo. U uvjerenju, da se radi ili o lošoj interpretaciji ekonomiste koji je objašnjavao ‘vrlo složene pravne institute’  ili nedovoljno pripremljenoj inicijativi, ostaje nada da će premijer ubuduće konsultovati relevantne pravne poznavaoce ove teme”, rekao je Radulović za Analitiku.

PRAVDANJA

Pod pritiskom optužbi i pozivanja na slovo zakona, kabinet premijera je, nekoliko sati kasnije, pokušao da opravda Spajićevu ,,brzopletu“ izjavu.

Sa izmjenama Zakona o državljanstvu, pojašnjavaju iz Vlade, ići će se tek nakon što se obezbijede svi zaštitni zakonski mehanizmi i izvrše promjene Ustava.

,,Shodno tome, sama procedura mora do detalja biti usaglašena sa pravnim sistemom. Pritom posebno vodeći računa o sprečavanju potencijalnih zloupotreba ovog mehanizma i zaštite interesa države Crne Gore”, naglašeno je u saopštenju.

Podsjećaju da je Spajić i juče istakao da se Crna Gora ne smije odricati svoje djece, da mora voditi računa o svojoj dijaspori bez obzira gdje se ona nalazila, te da se u tom smislu mora ugledati na države koje su na najbolji način riješile ovo pitanje.

RELATIVIZACIJA

U opoziciji, sa druge strane, nemaju dvojbu da se radi o prevarnom procesu čiji je cilj destabilizacija države i izborni i demografski inženjering.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević smatra da Spajić u svom maniru pokušava da banalizuje i relativizuje priču o dvojnom državljanstvu, što smatra vrlo opasnim presedanom.

,,Premijer pokazuje elementarno neznanje ili lošu i opasnu namjeru da relativizuje i ovo pitanje, ili da ga na mala vrata provuče kroz Zakon o crnogorskom državljanstvu, znajući da uslov od deset godina ‘ne pije vodu’ , niti ima utemeljenja u zakonima i Ustavu Crne Gore”, rekao je Zirojević za Pobjedu.

Stava je da predsjednik Vlade svjesno urušava rad i funkcionisanje Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu jer je Zakon od državljanstvu jedan od onih kojima treba da se bavi to skupštinsko tijelo.

,,Tako da se premijer i Vlada, niti bilo ko drugi, nikako ne mogu baviti ovim pitanjem na ovaj način. Podsjetiću da sve što je predmet rada Odbora mora biti donešeno konsenzusom svih članova tog tijela”, dodao je Zirojević.

U konačnom, kako kaže, očigledno je da Spajić popušta pod pritiscima Andrije Mandića i Milana Kneževića, pa tako sa ekonomskih tema polako prelazi u sferu onih čiji je cilj razaranje Crne Gore i crnogorskog tkiva.

,,Tako nam danas premijer umjesto programa ,Evropa sad 2“ i ekonomskog procvata, nudi ‘ Državljanstvo 2 sad’ , a ko će biti bolji reprezent tog programa do predsjednika Vlade kome je suspendovana kandidatura za predsjednika države zbog toga što je nelegalno bio u posjedu državljanstva druge države, mimo zakona Crne Gore. Umjesto predsjednika Vlade Milojka Spajića 1, mi danas dobijamo predsjednika Vlade Milorada Dodika 2″, naglašava Zirojević.

Šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić ocijenio je da uvođenje dvojnog državljanstva nosi brojne rizike po malu državu kao što je Crna Gora.

PATETIKA U SLUŽBI ,,SRPSKOG SVETA“

,,Spajićeva patetična izjava da se niko lakše ne odriče svoje djece kao Crna Gora, mogla bi da se parafrazira da se niko lakše ne ucjenjuje nego trenutni crnogorski premijer. Država Crna Gora svakako neće biti kolateralna šteta njegovog opstanka na vlasti po svaku cijenu”, kazao je Andrija Nikolić, poslanik Demokratske partije socijalista.

On je istakao da su Mandićevi i Kneževićevi zahtjevi o uvođenju dvojnog državljanstva put u dezintegraciju Crne Gore i njeno nestajanje.

,,Pokretanje pitanja dvojnog državljanstva u ovom trenutku služi sa jedne strane za podizanje opadajućeg rejtinga Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću u ‘velikosrpskom svetu’ , a sa druge predstavlja još jedan truli kompromis Milojka Spajića kojim računa da obezbijedi koji mjesec opstanaka na vlasti. Uvođenje dvojnog državljanstva nosi brojne rizike po malu državu kao što je Crna Gora u kojoj živi nešto preko 400.000 punoljetnih stanovnika”, naveo je Nikolić.

Ukazao je da ni mnogo veće države Evrope nego što je Crna Gora, poput Austrije, Španije, Holandije, Estonije, Norveške, Bugarske ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo baš da bi zaštitile svoj suverenitet i integritet.

,,Znamo da ova dva pojma ništa ne znače u vrijednosnom sistemu sadašnjeg premijera, koga interesuje samo da ‘paf-paf’  potezima što duže sjedi u fotelji predsjednika Vlade. Građanska i demokratska Crna Gora mu zato veoma jasno poručuje – Spajiću, ne igraj se sa stabilnošću Crne Gore. Nikad više nećemo dozvoliti nestanak Crne Gore”, zaključio je Nikolić.

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović ponovio je ono na šta ukazuju crnogorski pravnici i pozvao premijera da ne obmanjuje javnost.

,,Po Ustavu, državljanin stiče pravo glasa nakon dvije godine prebivališta u Crnoj Gori. Znamo da moraš da slušaš Mandića, ali nemoj misliti da će ti ovo proći. Sve ste fino smislili samo što je državljanstvo malo složenija tema od kripto biznisa. Ne igraj se, Spajiću”, naveo je Vujović u objavi na mreži Iks.

JAK GRAĐANSKI ODGOVOR

I poslanik SD-a Nikola Zirojević uvjeren je da je Spajićeva igra Ustavom i državom osuđena na fijasko.

,,Kada je sličnu stvar pokušao da uradi ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, građani su izašli na ulice i pola Crne Gore je bilo blokirano. Ako dođe do ovoga o čemu govori Spajić, neka ne sumnjaju da će odgovor u najmanju ruku biti istog intenziteta, a ja sam uvjeren i jačeg”, zaključio je Zirojević za Pobjedu.

Nikola Zirojević; Foto: Mara Babović/Pobjeda

Zakon o crnogorskom državljanstvu usvojen je 2008. godine, glasovima vladajuće koalicije koju je predvodila DPS.

Prema tom aktu, državljani zemalja bivše SFRJ mogli su da zadrže crnogorsko državljanstvo ukoliko su ga stekli prije proglašenja nezavisnosti juna 2006. Međutim, oni koji su neko drugo državljanstvo stekli poslije juna 2006, po slovu zakona, crnogorsko gube po automatizmu.

Procjena Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) je da u Crnoj Gori ima oko 80.000 birača koji nezakonito imaju dva prebivališta – u Crnoj Gori i drugim zemljama, prije svega u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH).

Izmjenama zakona bi se, pored ostalog, uticalo na promjenu demografske strukture u Crnoj Gori, čime bi se stvorili uslovi i za buduću političku dominaciju prosrpskih stranaka u našoj zemlji.

Svilen gajtan za građanski koncept i autonomnu državu

,,Ukoliko je ovima na koje premijer misli istinski stalo da dobiju crnogorsko državljanstvo, to mogu vrlo jednostavno učiniti tako što će se, u skladu sa važećim zakonom, odreći državljanstva druge države”, poručio je predsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

Šehović je istakao da je Spajiću ta procedura jako dobro poznata – budući da je on nakon skandala sa sopstvenim dvojnim državljanstvom bio prinuđen da traži otpust iz srpskog državljanstva

Podvukao je da bi Crna Gora tako za dvije, pet ili deset godina, suštinski postala ponižena i zarobljena država – odnosno 27. izborna jedinica Srbije, ,,kako su oni koji trenutno obnašaju vlast u Crnoj Gori svojevremeno ’hrabro’ predlagali“.

,,Zato su najavljene izmjene zakona svilen gajtan ne samo za naš građanski koncept, nego za Crnu Goru kao autonomnu državu, koja samostalno odlučuje o sopstvenoj sudbini. One prije Vas smo, predsjedniče Vlade, u sličnom podmuklom naumu spriječili. Spriječićemo i Vas i svakog drugog ko krene da se sa tako ozbiljnom temom poigrava zarad dnevne politike. Nemalo nas ako tako ne bude”, zaključio je Šehović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Milojko Spajić; Mara Babović/Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)