test

ERAKOVIĆ ZA STANDARD: Propali program Evropa sad 2.0 je pokušaj spašavanja strmoglavog pada rejtinga PES-a – vodi u nova zaduženja i bankrot države

I. Đoković

08/08/2024

08:06

Fiskalna strategija ili propali pokušaj programa Evropa sad 2 je populistički privid povećanja plata zarad spasavanja strmoglavog pada rejtinga PES-a, kae u intervjuu za portal Standard potpredsjednik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković. On je mišljenja da ova strategija Vlade vodi u nove pozajmice i zaduživanja, nakon toga u bankrot i mjere drastičnog smanjenja plata i penzija i otkaza zaposlenima u državnom aparatu, te da su političari koji su prošli kroz politički talog 90-tih i koji sada tumaraju balkanskom stranputicom preuzeli vođenje države.

STANDARD: Demokratska partija socijalista krenula je sa sve partijskom reformom i na lokalnim nivoima, sa konkretnim programom i ponudom građanima pogotovo na izborima u Budvi, kakvu ponudu građani mogu da očekuju na izborima u Podgorici i da li će DPS nastupiti samostalno ili u koaliciji sa nekim?

ERAKOVIĆ: Demokratska partija socijalista je nakon uspješno sprovedene reforme nastupila na lokalnim izborima u Budvi i Andrijevici i ostvarila odličan izborni rezultat. Poruke koje smo uputili nakon završetka tih izbornih procesa aktuelne su i danas i to jasno govori o konzistentnosti nase politike. Dovoljno je te poruke uporediti sa porukama drugih političkih partija i zaključak je jasan – Demokratska partija socijalista vodi najozbiljniju politiku u Crnoj Gori i predstavljaju je najodgovorniji ljudi.

Prije izbora u Podgorici poseban izazov će biti izbori u Kotoru i Gusinju i tu ćemo, sigurni smo, ostvariti odlične rezultate i vršićemo vlast u obje opštine.

Sa druge strane podgorički izbori, koje vi s pravom potencirate, donijece našu pobjedu. Nigdje se toliko na djelu nije vidjelo neznanje, loša namjera i javašluk koliko na primjeru funkcionisanja lokalne vlasti u Podgorici. Pogledajte rezultate rada vlasti u Podgorici i shvaticete – rezultata nema. Partijsko zapošljavanje, unistavanje Podgorice, zloupotrebe i kršenje zakona, bezidejnost i apatija to su glavne odlike lokalne vlasti u Podgorici. Zamislite dokle je to otislo da su to priznali i pojedini konstituenti te vlasti i odlučili da skrate mandat lokalnom parlamentu. Morali su jer je to postalo vidljivo svakom stanovniku glavnog grada, i više nije bilo moguće maskirati sliku propasti Podgorice.

Mislim da svoje neznanje ne mogu više da prikrivaju otrcanim pričama o “narodnoj volji”, anti DPS priči, traženju krivaca u proslosti i lažnim obećanjima. Mislim da je konačno jasno – Svaki glas za politiku PES-a, Demokrata i bivšeg DF je identičan- razlike nema!

Glas za Injac i Spajića je glas za Mandića i Kneževića. Glas za Spajića, Injac ili Bečića je i glas za Dajkovića, za Milačića…
Nema više prevare za gradjane – potpuno je svejedno glasali za Spajića, Bečića ili njihove koalicione partnere, zna se da taj glas završava na istom mjestu.

Mi ćemo sa druge strane izaći sa listom podgoričanki i podgoričana koji žele dobro gradu, koji žive sa gradom i koji su se svojim znanjem dokazali da mogu da rade najodgovornije poslove. E takva naša lista i program koji cemo ponuditi su garant pobjede i jedini mogući ishod ovih izbora.

STANDARD: Parlamentarna većina funkcioniše na principu ucjena, da li očekujete da će uskoro ovakak model dovesti do prekida njihove saradnje i da ćemo uskoro imati vanredne parlamentarne izbore?

ERAKOVIĆ: Princip ucjena koji ste naveli je karakterističan za funkcionisanje nedemokratskih i interesnih režima. U takvim društvima najviše ispaštaju gradjani i državne institucije. Političari koji su prošli kroz politički talog 90-tih, nastavili početkom milenijuma da tumaraju politikom balkanskih stranputica i koji su bili spremni da ugroze mir u Crnoj Gori sada su preuzeli rukovodjenje državom. Andrija Mandić je preuzeo sve ključne pozicije, dok je Milojku Spajiću ostavljena mogućnost upravljanja finansijama što njega isključivo i zanima. Provizije za pozajmice, malverzacije sa kripto valutama i favorizovanje pojedinih kompanija je ispunjenje japanskih i singapurskih snova.

Andrija Mandic će pod plaštom novodno neke nove prosvijetljenosti, za koju mu niko ozbiljan ne vjeruje, uraditi sve da ostvari svoj zadatak i da Crne Gore kao nezavisne drzave više ne bude. To bi predstavljalo uspunjenje njegovih ravnogorskih snova ali siguran sam da ,dok je DPS- a, od toga neće biti ništa.

STANDARD: Da li je DPS spremna za vanredne parlamentarne izbore?

ERAKOVIĆ: DPS je spremniji nego ikada za vanredne parlamentarne izbore. Ova politika novih neprincipijelnih, interesnih i antidržavnih koalicija je nesto sto je do kraja ogolilo namjere mnogih u Crnoj Gori. Mislim da je sada gradjanima sve jasno i nemoguće ih je vise plašiti sa DPS-om . Nema te fotelje, dječačkog, momačkog, ravnogorskog ili singapurskog sna koji može poremetiti jasnu politiku DPS-a. Glavi prioriteti naše politike će biti ulazak Crne Gore u EU nakon popravljanja odnosa Hrvatskom, poboljšanje životnog standarda kroz realni ekonomski razvoj i jačanje države kroz stabilizaciju i razvoj svih institucija. Uz poseban akcenat na obrazovni i zdravstveni sistem i socijalnu zastitu .To su segmenti koji su potpuno uništeni. DPS će na svom Kongresu ponuditi program prilagodjen novom vremenu i predstaviti ljude koji ce moći uspješno da ga realizuju. Društvo slobode, društvo znanja i društvo gradjana su jedina budućnost Crne Gore.

STANDARD: DPS je može se reći konačno zaigrao oštrije blokirajući održavanje premijerskog sata zbog premijerovog nepoštovanja Skupštine, da li možemo očekivati radikalniji pristup u odbrani državnih interesa pogotovo kad je u pitanju Zakon o državljanstvu i izmjenama istog u najavi kako bi se sproveo svojevrsni izborni inženjering i dozvolilo biračima iz Srbije da kroje sudbinu Crne Gore?

ERAKOVIĆ: Demokratska partija socijalista je u ovom trenutku, zajedno sa nekoliko gradjanskih partija, bedem odbrane gradjanske Crne Gore, a u budućnosti ponovo temelj evropske budućnosti Crne Gore. I za odbranu i za snagu tih principa nema lakih i blagih rješenja. Ali konstatovao bih da nema radikalnog – nego crnogorskog pristupa u rješavanju problema. Takav pristup nama pripada kada je god bilo teško. Pripadamo narodu gdje su se uvijek cijenili dobri ljudi, pa ma kojoj vjeri pripadali. Cijenilo se poštenje, porodica, komšije, rodjaci ali i država! E za ove stvari se u Crnoj Gori uvijek znalo pokazati da nema toga ko može na to da udari. Mnogi su pokušali i zube slomili. Svaki pokušaj kršenja zakona ove države i prekrajanja Ustava tako ce završiti.

STANARD: Rezolucija o Jasenovcu po ocjeni analitičara usporiće put Crne Gore u EU u prilog tome govori proglašenje Bečića, Mandića i Kneževića za persone non grata , kako komentarišete vanjsku politiku Crne Gore i ko zapravo trenutno kreira tu politiku?

ERAKOVIĆ: Rezolucija o Jasenovcu predstavlja u ovom trenutku glavnu kočnicu naseg EU puta. Stav Hrvatske nakon njenog usvajanja je samo djelić mjera koje su moguće sa Hrvatske strane. Sigurno da postoje mnogo veći zadaci koje moramo savladati ali preduslov svega je normalizacija odnosa sa Hrvatskom koju ova vlast ne može da ostvari. Vanjsku politiku Crne Gore u ovom trenutku karakteriše loš odnos sa susjedima i zaustavljanje CG ka EU. Dva osnovna temelja vanjske politike su uništena i to predstavlja veliki problem. Potreban je snažan zaokret i bojim se da nova kadrovska rješenja neće donijeti ništa novo.

STANDARD: Kako komentarišete ulazak Bošnjačke stranke u Vladu?

ERAKOVIĆ: Ulazak Bošnjacke stranke u Vladu predstavlja neprincipijelni potez kojim se direktno urušava gradjanski, a favorizuje nacionalni koncept u Crnoj Gori. Siguran sam da većina onih koji su glasali BS ne podržava koaliciju sa Andrijom Mandićem i ne želi ostvarivanje njegovih programskih ciljeva. Politika veličanja Radovana Karadžića i Ratka Mladića, upakovana tako da se predstavi prihvatljiva bošnjackom narodu u Crnoj Gori je vremenom osudjena na propast. Mudrost muslimansko – bosnjackog naroda u Crnoj Gori je mnogo veća nego što kreatori takve politike misle.

STANDARD: Kako komentarištete Fiskalnu strategiju Vlade Crne Gore koja je u javnosti okarakterisana kao prevara građana, i kako će se to odraziti na javne finansije Crne Gore?

ERAKOVIĆ: Fiskalna strategija ili propali pokušaj programa Evropa sad 2 je populistički privid povećanja plata zarad spasavanja strmoglavog pada rejtinga PES-a. Bilo je dovoljno nekoliko dana da ozbiljni ekonomski analitičari i znalci razobliče novu ekonomsku prevaru koja je smišljena u kabinetu Milojka Spajića. Ne dalje od kabineta, jer su on i njegov šef kabineta kreatori iste. Sva ekonomska pamet Crne Gore i svijeta koju čine najugledniji profesori i naučnici na jednoj strani, a kabinet Spajića od dva ćlana na drugoj strani. Valjda je svakom zdravorazumnom gradjaninu jasno gdje ovo vodi. U nove pozajmice i zaduživanja, nakon toga bankrot i mjere drastičnog smanjenja plata i penzija i otkaza zaposlenima u državnom aparatu. To moramo spriječiti što prije, dok ne bude prekasno.

Izvor (naslovna fotografija):

DPS

Ostavite komentar

Komentari (0)