test

Gorjanc Prelević odbila učešće u radu ekspertske komisije jer ne želi da sarađuje sa Markovićem

Standard

22/07/2022

12:15

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević neće učestvovati u radu komisije koja je treba da ispita ustavnost ugovora države i Srpske pravoslavne crkve koji je Vlada usvojila, izražavajući na taj način protest zbog uključivanja advokata Velibora Markovića u rad ovog tima, saopšteno je iz HRA.





U pismu predsjedniku države, Milu Đukanoviću, Gorjanc-Prelević se zahvalila na pozivu i obrazložila da je Marković javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma, odnosno netrpeljivosti prema LGBTIQ zajednici i ženama, konkretno, sutkinjama, i da HRA ne želi da sarađuje s osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju.

– Izražavam protest zbog uključivanja advokata Markovića u rad javne grupe koja treba da doprinese javnom interesu. Opšte dobro se ne može graditi na negiranju prava i ponižavanju bilo kojih ljudi u jednom društvu, pa tako ni LGBTIQ zajednice, ni žena – navela je Gorjanc Prelević.

– Ipak, Akcija za ljudska prava će svoje mišljenje o Temeljnom ugovoru Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, koje je prethodno dala, produbiti novim izvorima i dodatno obogatiti argumentima, s obzirom na javno iznijete stavove koji su ga osporavali. Daćemo i predloge kako bi se sporne odredbe mogle formulisati tako da budu usklađene s pravnim poretkom i dostavićemo to napismeno predsjedniku države i predsjedniku Vlade i objaviti javno na našoj Internet stranici. Nadamo se da će sa Srpskom pravoslavnom crkvom Crna Gora ipak zaključiti ugovor koji će biti usklađen s njenim pravnim poretkom – navodi se u saopštenju.

Markovć i govor mržnje

Advokat Velibor Marković godinama prolazi nekažnjeno za govor mržnje koji širi po društvenim mrežama – prije svih prema ženama i LGBT zajednici.

Prijetio je da će, između ostalog, slomiti kičmu svakoj LGBT osobi koja se bude pred njim ljubila.

Njegov javni angažman obilježili su i brutalni mizogini napadi prema koleginicama sutkinjama, a na udaru su mu bile i neke novinarke, kao i žene iz javnog života.

Na njegove ispade jedino je reagovala kancelarija ombudsmana.

Pobjedi su 2020. godine iz Crkve Srbije kazali da su Markovića angažovali „kao profesionalca“ i da ne žele da komentarišu njegove stavove o ženama i LGBT zajednici.

Advokatska komora javnost nikada nije izvijestila o ishodima postupaka iniciranih protiv njega zbog govora mržnje.

Pored Gorjanc Prelević, Đukanović je u komisiju predložio dekanicu Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Anetu Spaić, i članicu Upravnog odbora Udruženja pravnika Anu Mugošu.

Pored Markovića, na prijedlog premijera Dritana Abazovića pozivi za učešće u komisiji upućeni su državnom sekretaru u Ministarstvu pravde Bojanu Božoviću, te magistru prava i asistentu na Univerzitetu Donja Gorica Andreju Bracanoviću.

Prvi sastanak Komisije trebalo bi da bude održan danas, u 14 sati, u zgradi Vlade u Podgorici.

Ostavite komentar

Komentari (0)